2006. augusztus 31.

Wikipédia: a folyamatosan beömlő trutymó



Hihetetlen az a trutymómennyiség amivel naponta lehet találkozni a magyar Wikipédiában.

Főleg az áltudományok frontján áll vesztésre egyelőre a projekt.

Mostani kedvenceim:

  • Heribert Illig, a kitalált középkor atyja. Az angol cikkel ellentétben még említés sincs arról hogy egyáltalán kétely merülne fel a tekintetben, hogy valódi történész vagy esetleg Danikenhez hasonló BAROM KÓKLER.
  • Nostradamus: a szócikk egy legendagyűjtemény természetesen tényként tálalva. A könyvéről szóló cikkben a szkeptikusok gonosz "materialisták", akiket a kapcsolódó szócikk "Modern jóslásellenes támadások" alcím alatt tárgyal. Vesd össze az enyhén szólva más hangvételű és minőségi angol cikkel, de előtte keríts zsebkendőt, mert sírni fogsz.
  • Jóslás szócikk, az évszázad understatementje. Hogyaszongya: "Kritikái: Több nagy prófétának nem vált valóra minden jóslata (pl. Hitlert Nostradamus szerint vasketrecben hurcolászták volna a világháború után. Ám a próféciát Hitler is ismerte... és nem vált valóra). Feltételezhető és logikus hogy az "előre elrendelés" azaz a sors nem egy gépies folyamat, nem feltétlenűl részeiben, hanem összességében valósul meg."
Bőgni tudnék, mint egy kisgyerek. Ez és az ehhez hasonló baromságok ömlenek be nap, mint nap. De hatékonyan csak az takarítódik fel, amelyik első ránézésre zagyvaság. Ha messziről, hunyorítva nem az, vagy 1 percnél több idő kellene, hogy kiderüljön, akkor megmarad. Hónapokig, évekig.

Az egyetlen józan álláspont, ha az ember eventualista lesz, különben hogyha nem elég ostoba és/vagy hiszékeny, akkor a haját tépve megőrül a sok baromság láttán. Tehát, nem szabad azt hinni, hogy ez egy lexikon. Ez majd csak egy lexikon lesz. A távoli jövőben. Ahogy ezeket elnézem, nagyon távoli.

2006. augusztus 30.

Édesgyökérrel és imával a rák ellen

21. század, a világ vezető tudományos nagyhatalma:

A bíró azzal indokolta a döntését, hogy az onkológusok szakvéleménye szerint a betegek 85 százaléka eredményesen kezelhető, és mivel a Cherrix fiú még nem töltötte be 18. életévét, kiskorúként nem mondhat le a jó eséllyel életmentő beavatkozásról. Ráadásul a Hoxsey-terápia alkalmazói - az amerikai rákszakorvosok szövetségének régóta és széles körben publikált álláspontja szerint - sosem szolgáltattak tudományos bizonyítékot arra, hogy az eljárásnak bármi haszna is lenne a daganatos betegek gyógyításában. Orvos körökben olyannyira közellenségnek számít a tanulatlan kidolgozójáról, Harry Hoxseyról elnevezett módszer, hogy azt a hatvanas években száműzték az USA-ból. Maga a feltaláló máig élő csúcsot állított fel: mindenkinél többször, legalább százszor tartóztatták le csodafőzete miatt, kuruzslás, csalás gyanújával. Végül Mexikóba helyezte át a klinikáját, ahol örököse máig ellátja a határ túloldaláról érkező pácienseket az édesgyökérből és vörösheréből készült elixírrel és a cukormentes, zöldségből és gyümölcsből álló szigorú diétát előíró étrendi tanácsokkal. Mindezt Cherrixék - mint elmondták az életük minden részlete iránt fogékony sajtónak - közös imával is megtoldják, amellyel a főzet hatását szeretnék növelni.
Gratulálunk a Cherrix családnak és az Egyesült Államok oktatási rendszerének.

HVG cikk.

2006. augusztus 28.

Szabadidős tendenciáim

Érdekes belegondolnom, hogy hogyan változik az, hogy mivel töltöm a szabadidőmet.

Tendenciák az utóbbi időből:

  • Mivel már több, mint egy hete nem játszottam Warcraftet, ma lemondtam. Túl sok idő és mivel a felszerelést nem veszik figyelembe PvP-ben, az időmilliomosok, akiknek többhónapnyi játékidő alatt összeszedett übercucca van, lenyomnak mindenkit. A fiam erre azt mondaná, hogy "nem mulatság" (no fun). A szabadidőm is kevés már ilyesmihez.
  • Ismét többet olvasok mostanában. Ez nagyon pozitív tendencia, fokozni fogom.
  • Hónapok óta nem játszottam sem GameCube-on, se Nintendo DS-en. Kivéve nagy ritkán co-opot a fiammal. Nem tudom pontosan miért, de tény. Tegnap jött meg az utolsó Nintendo Power. Nem hosszabbítom meg, a gamespot.com meg az ign.com sokkal informatívabbak vannak fent videók (gamespoton video reviewk) és még pénzbe sem kerülnek. Bár ezeket szintén nem nézem mostanában, vagy csak nagyon ritkán.
  • A Wikipédiában tartottam egy néhány hónapos szünetet. Most ismét szoktam nézegetni, de teljesen másképp állok hozzá. Kipucoltam a figyelőlistámat és próbálok csak néhány lapra, főleg a közösségi lapokra és egy maroknyi témára odafigyelni. A felhasználók egymásnak szóló üzeneteit már nem, vagy alig olvasom. Ez nagyon jót tesz a lelki békémnek, sokkal elviselhetőbb így az élmény. :) A vitákból is jobban kimaradok, pontosabban szólva, sokkal jobban meg tudom állni, hogy ne írjam le a véleményemet valamiről. Még nem értem el Tgr a.k.a. "Silent Bob" ;) szintjét, de igyekszem. Sokkal kevesebb időt pazarolok el így, mint korábban. És sokkal kevesebb tart vissza, hogy újra szünetet tartsak, ha ki kell pihennem a fárasztó felhasználókat. Szerencsére mostanra annyi minden hasznosat lehet csinálni a Wikipédiában, hogy nyugodt lélekkel ott lehet hagyni bármelyik fárasztó vitát.
  • A hobbi-programozást mindenképpen szeretném újra elővenni. Kissé elkeserített, mikor Guido a Django nevű Python framework mellett tette le a voksát. Igaziból nem számít, de növeli az ellenálló életérzést. Először is ellenálló vagyok, mert csakazérse Ruby on Rails (Python fo' life!!). Másodszor is csakazérse Django, hanem TurboGears. Webframework trockista lettem kvázi. :) Az szokott lenni a baj, hogy mire este ágybakerülnek a gyerekek, túl fáradt az agyam a szoftverbütyköléshez.
  • Tévét nagyon keveset nézek. A drágább kábelcsomag helyett hétvégén leteszteltem, mennyire lehet letölteni, a Daily Showt meg a Colbert Report-t. Hát nagyon. De a Daily Showt már nem szeretem annyira, túl sok benne az öncélú kaka-pisi-baszás poén. Stephen Colbert viszont ural. A Simpson család is befigyel néha büfiztetés közben. Az Asszonnyal néztük a 24-et DVD-n (első évad), de én egy idő után kiszálltam, mert túl erőltetettnek éreztem (pl. az a rész, amikor a repülőből kiugrik a bérgyilkos csaj, abszolúte hihetetlenné teszi az egész sztorit).
Emlékeztető magamnak: fókuszálni a több olvasásra és a hobbiprogramozás.

Filmmúzeum: Swimming with Sharks



























Egy moziklasszikus 94-ből. Ma néztük meg sokadszor.

Kevin Spacey szokás szerint király benne. Akinek esetleg kimaradt, melegen ajánlom.
A magyar címe az ultragagyi és képzavaros "Filmcápák hálójában", de ez ne tántorítson el senkit.

Life is not a movie. Good guys lose, everybody lies, and love... does not conquer all.

2006. augusztus 25.

A HVG Wikipédia cikkéről

Szóval akkor a cikkről.

Először is, ez csak az online változatban volt benne és nem igazi újságcikk, csak egy vélemény. Színvonalában talán egy blogbejegyzéshez áll közelebb, mint egy igazi cikkhez.

Elkezdtem sorról sorra elemezni, de inkább írok egy tömörebb összefoglalót.

Igen, igaz hogy:

  • A Wikipédia jelenleg megbízhatatlan. Igen, ezért kell a stabil lapváltozat fícsör, meg a forrásellenőrzés
  • A Wikipédiában nevetségesen trutymó cikkek is vannak. Igen, a magyar Wikipédia izé, még csak nyílt béta kis jóindulattal.
  • Tgr fasza gyerek. Igen. Ő a magyar WP Silent Bobja. :) Ő, KovácsÚr meg Csobánkai Aladár a kedvenc szerkesztőim.
  • Ami negatívat rólam írt az is lehet igaz. Nem hiszem, hogy ezen blog olvasóinak illúziói lehetnek pl. a helyesírásommal kapcsolatban, vagy hogy mennyire szeretem osztani az észt.
De a maradék...

Az látszik, hogy a szerzőnek nagyon nem tetszik Gubbubu és akivel ő vitázik, az mind jómunkásember, aki néha melléáll, azokat meg kegyetlenül és szerintem igazságtalanul fikázza.
Vincét pl. úgy írja le, mint "az egomán dilettantizmus megtestesítője" ami nemcsak hogy durván övön aluli dolog, de szerintem totálisan megalapozatlan is. Nem követtem szorosan Vince munkásságát, de nem tűnt fel, hogy egománabb vagy dilettánsabb volna a többi szerkesztőnél.
Ez a fajta szóhasználat pedig még egy publicisztikában is megengedhetetlen szerintem a HVGnek. Ha a szerző elengedne egy ilyet egy másik szerkesztővel kapcsolatban a Wikipédiában, kapna egy szép kövér blokkot a kis buksijára.

Igen, Gubbubu nyomatja az idézett jobbos/szélsőjobbos dumákat. Az is nyilvánvaló, hogy aki szerint "nehéz nem antiszemitának lenni", az másként fogja látni, hogy mikor semleges és tárgyilagos egy SZDSZ-t vagy MIÉP-et vagy kuruc.info-t bemutató cikk, mint egy átlagos szerkesztő.

Igen, vannak idétlen viták:
Jellemző egyébként, hogy a vitázók kölcsönösen elfogultnak, agymosottnak tartják a másikat, emiatt persze a másik felhasználó minden szerkesztése mögött gonosz és manipulatív szándékot sejtenek. Ez a belterjesség miatt aztán átível a szócikkeken is. Közben a szócikk tartalmáról a vita átterjed a másik szerkesztő személyére, meg hogy ki mit mondott korábban a vitában és a végén már a cikk tartalmához nem vagy alig kapcsolódó szópárbaj megy.

Gubbubu nekem sem a kedvenc szerkesztőm és folyamatosan irritál a szóhasználata meg a vitastílusa.

De a Wikipédia szempontjából hosszútávon mindez mindegy.
Jelenleg úgysem tájékozódik senki (remélem) a magyar Wikipédia politikai cikkei alapján, pár év múlva pedig 20-szor ennyi szerkesztő lesz, bármennyire is aktív valaki, nem tudja keresztülnyomni a nézeteit, ráadásul a vitákban sem 2 max 3 ember fogja megbeszélni a dolgokat, hanem sokkal több.

Az olyan cikkek, amit kevesen szerkesztenek, nagyon gyakran silány minőségűek az angol Wikipédiában is. A Wikipédia munkafolyamata akkor működik jól, hogyha elegendő szerkesztő dolgozik a cikkeken. A magyar Wikipédiának még mindig nincs elég szerkesztője, ahhoz, hogy tömegesen tudjon előállítani valóban minőségi anyagokat, vagy a beáramló trutyit fel tudja dolgozni.

De nézzünk csak rá ezekre a görbékre és hosszabbítsuk meg a vonalakat mondjuk 2008-ig. Több szerkesztő sokkal hatékonyabban tudja lezárni ezeket a jelenleg belterjes, gyakran kétszemélyes vitákat, emiatt majdnem tökéletesen felesleges az iszapbirkózás a magyar Wikipédiában. Tgr-nek van igaza, olyan ez, mint a Moore-törvény. Lehet most törni az RSA kulcsot napokig, hetekig, vagy lehet várni pár évet, amikor az überprocik pár perc alatt kiadják az eredményt.

Benne vagyok a HVGben!

Tegnap elmentünk a fiúkkal sörözni, aztán tequila lett belőle, aztán Jack Daniel's aztán majdnemfilmszakadás. Kevin kollégám kanapéján töltöttem az estét. Besétáltunk a gyárba, a másnaposságom mérsékésére megrendeltem a Jack in the Box étteremlánc legbrutálisabb menüjét egy vödörnyi (>1 liter) kóláspohárral (plusz kihasználtam az ingyenes újratöltést, úgyhogy most nagyjából 2,5 liter kóla van a szervezetemben).
Szóval próbálok felépülni és akkor azt látom reggel, hogy szerepelek a kib* HVGben!!!!!!1111 :)

Ha meggyógyultam, akkor talán kielemzem. Vastagítás tőlem.

Össznépi szerkesztés
Politikai csatározások a magyar Wikipédiában
2006. augusztus 25. 06:48

A jelenleg körülbelül 38 ezer szócikket tartalmazó magyar Wikipédia gyors növekedése ugyanabból fakad, amiből kétséges megbízhatósága: más nyelvű társaihoz hasonlóan bárki szerkesztheti. A többnyire a dilettantizmus jegyeit mutató lexikon jó szándékú munkatársai nem tudják megakadályozni, hogy néhány szélsőséges politikai nézeteket valló szócikkíró ne kompromittálja az amúgy hasznos kezdeményezést.

A magát „teljes és pontos tartalmú" enciklopédiának szánó Wikipédia „Politika” címszavának bevezetőjében a következők olvashatók: „Max Weber Politika, mint hivatás c. könyve alapműnek tekinthető. Weber a XX. század elején élt. A politikatudomány soha nem lehet teljesen értékmentes. A tudós nem jelenthet elfogultságot. Elemzés közben nem lehet más értéket leminősíteni. Fő kérdés: Mi van? Mi legyen? Ez már kívül esik a politológia tudós hatáskörén. A jóslások nem tartoznak a hatáskörükbe. Társadalomtudományi igény szerint a politológus beszéljen a jövőről, adjon útmutatást. Jövőbemutatás esetén ne ríjon le róla, hogy melyik irányzat képviselője.” Ha rekeszizmait rendbeszedvén a látogató ezután nem távozik viharos gyorsasággal a lexikon oldalairól, szürreális világ tárul a szeme elé.

A lexikon „szerkesztői” – akik a szócikkeket írják, illetve egymással helyenként öldöklő vitába bonyolódva javítják, toldozzák-foldozzák – maguk döntik el, hogy usernevükön (vagy regisztráció hiányában IP-címükön) kívül mennyit árulnak el magukról. A Wikipédia elvben úgy épül, mint a középkori székesegyházak, névtelenek áldozatos munkájával, a fantomok idővel mégis a lexikon jellemző vonásait megtestesítő figurákká rajzolódnak ki.

„Tgr" mintawikipédista, és e minőségében ma egyedül áll a magyar Wikipédia önkéntesei közt. Adminisztrátor, azaz választott tisztségviselő, aki az egyes szabályok megsértése esetén végrehajthatja a szankciókat (ez a vétkes felhasználó IP-címének blokkolását jelenti, rövidebb- hosszabb időre). Higgadtan, világosan, pontosan, tömören és választékosan fogalmaz, jól ragadja meg a problémák lényegét, következetesen érvényesíti a Wikipédia elveit és szabályait. Leperegnek róla a frusztrált kollégák mégoly alávaló szidalmai, és kifogástalan eleganciájú megszólalásai híven tükrözik az önnön ideáját egyelőre hiányosan megvalósító vállalkozásról benne élő víziót. Mindez inkább a vitákhoz fűzött, lényeglátó észrevételeiben és egy-egy szerkesztőhöz intézett intelmeiben hasznosul, szócikkekben nemigen működik közre.

A magyar Wikipédia szerencsétlenségére ennek a szerepfelfogásnak az ellentéte testesül meg „Gubbubu” keresztesháborújában, amellyel a nemzeti radikális fantáziavilágnak igyekszik teret szerezni a „neoliberális túlerő” ellenében. Fáradozásának nyomait a politikai tárgyú szócikkek ritkán heverik ki, aminek következményeként e szócikkek és „vitalapjaik” időről időre csatatérré változnak. Gubbubu, aki az aktivitási toplistát is vezeti, szívesen ölti magára a rutinos szerkesztő és a lexikon semlegessége felett őrködő főmunkatárs pózát. Önmagát fontos, elfogulatlan szerkesztőnek tartja, bőbeszédűen fogalmaz, gyakran fenyegetőzik, és nem mulaszt el céljainak megfelelően visszaélni az enciklopédia szabályaival. Kedvenc fogása, hogy „nem semlegesnek” kiáltja ki a szócikkeket, ha nem a Demokrata vagy a Jobbik szellemében íródtak. Szóhasználatában rendszeresen visszatérő kifejezés a „nemzetellenes”, „egyházellenes”, „magyarellenes”, „vallási rasszista”, fáradhatatlanul igyekszik a „szélsőjobb” és az „antiszemita” jelzők bevett használatát kikezdeni. „Gubb”, aki nevét három nemzetiszínű szivecskével ékesített rózsaszín sávban írja alá, vitapartnereit rendszeresen „üvöltőkórusnak” nevezi, és nem lenne ellenére, „ha ezeket lelőné valaki - szisztematikusan, mint mikor a kerti cserebogarakat gyűjtik a vizesvödörbe”.

„Vince”, az egomán dilettantizmus megtestesítője egyszerre hangoztatja politika iránti közömbösségét és elfogulatlanságát, és szórja tele a lexikont tudatlanságát és felületességét eláruló beavatkozásokkal, amelyek többszörös újraírásra kényszerítik a jobb sorsra érdemes szerkesztőket. Gubbubu talpasaként és örökös hivatkozási pontjaként vesztésre áll az értelmes mondatok létrehozásáért folyó küzdelmében, amúgy a Gubbubu féle politikai folklór zanzásított változatát képviseli. Gyakran rúgja össze a port „Linkomannal”, akinél időnként betelik a pohár, és felháborodottan tűzi tollvégre az antiliberális páros viselt dolgait. Linkomant sajátos keserűség, fáradhatatlan szorgalom és régimódi jóravalóság jellemzi.

Második oldal

„Nyenyec” szintén adminisztrátor, a két lábon járó angol Wikipédia, aki a lexikon angol változatából majdnem mindenre tud hasznos analógiát, szabályt vagy példát felhozni a honi verzión. Tájékozott és problémaérzékeny, tartalmi javaslatai hasznosak, önálló szócikkek megírására azonban régóta nem vállalkozik. Inkább csak megjegyzéseket tesz, felhívja a résztvevők figyelmét a szabályok vagy a Wikipédia szemléletmódjából fakadó logika betartására. Van benne némi felsőbbségtudat, ami időnként megakadályozza abban, hogy felismerje, nem hat-e kioktató szónoklatként az útmutatása. Ahol részt vesz a szócikk megírásában, egy-egy beszúrt mondattal vagy kifejezéssel is javítja a szöveget, bár a nyelvhelyességre nem fordít sok gondot. Ha kedve tartja, hajlamos végtelen vitákba belebonyolódni, néha egy másik vita kellős közepén. Ingerlik a Wikipédia reménytelennek látszó önellentmondásai és egyes közreműködőinek viselkedése, de egyelőre nem adta fel.

„Pendragon” a színvonalas, egyszersmind enyhén renitens szerzők maroknyi csapatát képviseli. Szemléletmódján, hozzászólásain tisztánlátás és szkepticizmus, javításain jó szem érződik. Nyenyechez hasonlóan érdeklik a politikai és ideológiai témák, de ő létrehoz önálló szócikkeket is. Ezek összeszedettek, jól olvashatók, profi munkák. Gubbubu erőszakos manipulációs kísérleteivel szarkasztikusan, okosan és makacsul vitázva, ám teljesen eredménytelenül száll szembe. Ezzel nemcsak Gubbubut hozza ki a sodrából és készteti még gyomorforgatóbb válaszokra, hanem Tgr-ből és Nyenyecből is feddő hangú megszólalásokat vált ki. Pendragontól merőben szokatlan műfajú írást is találhatunk: a Tisza Istvánról folytatott vitában tragikomédiába szedve foglalta össze a vita menetét, szemléltetni igyekezvén Gubbubu működésének fortélyait és áldatlan következményeit.

„Godson” találó elemzésekben, saját ambivalens álláspontján is ironizálva tart tükröt a Wikipédia visszásságai vagy groteszk mivolta elé. Irodalmi ambíciói hosszú, kanyargós fejtegetésekben és anekdotákban öltenek testet a lexikon vitaoldalain, önálló szócikket azonban elvétve ír. Gubbubu és szárnysegédei mesterkedését ő is többször tette szóvá, amivel Gubbubutól nézeteinek újabb nyomasztó fejtegetését, Nyenyectől pedig a tárgytól való eltérésre vonatkozó figyelmeztetést vonta magára. Stílusát barátságos, bölcs irónia jellemzi, Gubbubut azonban kitiltotta a vitalapjáról, amikor az azt próbálta bizonygatni, hogy a kuruc.info című, rendszeresen zsidózó szélsőjobboldali szájt nem rasszista.

„Math” a Wikipédia ékezetek nélkül író lidérce, akinek hozzájárulásai akár hasznosak is lehetnek, durva, de nyílt fellépése pedig Gubbubu képmutató harcmodorának sikertelen ellentétpárja. Ádáz harciasságával, mindenkit ostobának tartó, az adminisztrátorokat önkényes hatalmi klikknek minősítő, durván sértegető kötözködésével, gorombaságaival sikerült magának a közellenség szerepét kivívnia. Valószínűleg az idők végezetéig érvényes szankció van érvényben ellene, ami a szócikkekben való közreműködését nem korlátozza, de az úgynevezett szerkesztési háborúkban és a személyeskedésben igen. Örök ellenfele „Data Destroyer”, aki a politikai témákban Vince mellett Gubbubu másik szárnysegédjének szerepét tölti be, és bár maga sem megy a szomszédba sértegetésekért, állandóan az adminisztrátorokhoz szaladgál Math-ra árulkodni.

A mai magyar Wikipédia formai és tartalmi szakszerűtlenségei a lexikon természetéből fakadnak, aligha szükségszerű viszont megtűrni a manipulációt, még kevésbé a manipuláció ellen küzdők ócsárlását. Rejtély, miért engedik a magyar wikipédisták, hogy Gubbubu a konszenzuskényszerrel visszaélve, megfossza kedvenc lexikonjukat a politikai szakértelem és elfogulatlanság jótéteményétől. Ugyanakkor aprólékos gonddal eszkábálják össze a szabályoknak megfelelő szankciókat a Gububbunál jóval ártalmatlanabb kellemetlenkedők ellen. Talán Godson tudja a megfejtést: „fogalmunk sincs, hogy mit csinálunk, de ha sokan csináljuk, csak lesz belőle valami”.

Lővy Bernát


2006. augusztus 24.

ZOMG magyargyalázás Stephen Colbert-től!!!!1111

A hét cluestick díja a Fidesznek, azon belül is Cser-Palkovics Andrásnak.


A Fidesz-frakció közleményben tiltakozott az ellen, hogy a GKM kommunikációs igazgatója tréfásnak találta egy amerikai humorista M0-s hídról szóló műsorrészletét. A párt szerint ugyanis az Zrínyit pocskondiázta.

[...]

Ráadásul a jobboldali párt szerint „most először történt meg, hogy nyílt magyargyalázást egy magyar kormányzati szereplő tetszetősnek és mulatságosnak nyilvánított". FN.hu

Aki nem ismerné Stephen Colbert-t (a nevének utolsó betűje néma, vagy ahogy ő mondja "It's French, bitch!") azt kell róla tudni, hogy a műsorában egy konzervatív öntelt idiótát játszik el, akit Bill "Faszkalap" O'Reilly-ról és a többi jobbos seggfej médiaszemélyiségről mintáz. (O'Reilly-t "Papa Bear"-nek szólítja és úgy beszél róla, mintha felnézne rá.) A humorának az a lényege, hogy teljesen átveszi a jobbos retorikát és azt az egocentrikus, fontoskodó, antiintellektuális prezentációt, ami annyira jellemző a jobboldali hírmagyarázókra az amcsi médiában.

Nagyon vicces egyébként, lengeti az amerikai zászlót, előadja az überhazafit és egy valóban egy agyhalott, Bush-rajongó konzervatívot játszva vitatkozik a vendégeivel. Pl. első interjúkérdése Tim Robbins-hoz: "Miért gyűlöli Amerikát?"

A dolog iróniája, hogy ha Colbert ismerné a magyar politikai életet és a műsorában nem amerikai, hanem magyar idiótát alakítana, akkor valami hasonlót nyilatkozott volna, mint most Cser-Palkovics András. :)



"magyargyalázás" ROTFLMAO.

Vajon Cser-Palkovics András milyen kifejezéssel illetné a korábbi részt, amiben Colbert fel van hárorodva, amiért a közel-keleti konfliktus elhúzódik és az elnöknek emiatt le kell rövidíteni a szokásos szabadságát. Egy elemes porszívóhoz hasonlítja az elnököt, és azt mondja "ha nem tudja feltölteni az elemeit, akkor nem tud szívni!" ("cannot suck" ami magyarul szopnit, illetve rosszul teljesítenit is jelent).



Szóval minek hívná ezt Cser-Palkovics? Amerikagyalázásnak? Többek közt az ilyen szemforgató demagógok miatt nincs Magyarországon elviselhető színvonalú politikai humor.

El is döntöttem: lemondom a WoW előfizetést, úgysem játszottam már több, mint 1 hete. Helyette előfizetek a nagyobb kábelcsomagra megint, mert hiányzik a Colbert Report meg a Daily Show.

Stephen Colbert az Isten.

A magyar Wikipédia Stephen Colbert cikke.

Wikipedia: History Flow - laptörténetek vizualizációja

Zseniális eszköz a laptörténetek vizualizációjára.

Nagyon sok funkciója van, szóban nehéz elmondani miket tud. Íme egy példa a Budapest szócikk történetére.


Hungarian Wikipedia Budapest History Flow

Nagyjából követhetővé válik, hogyan változott a cikk az időben, melyik szerző mit írt bele, mikor, mennyire maradt meg.

Tudja mutatni verzió vagy időskálán, és az egérrel bármelyik pontra kattintva a síkon megmutatja, mi volt a változás. Ha nem lennék színtévesztő, meg tudnám mondani egy pillanat alatt, melyik mondat melyik szerzőtől származik. :)

Másik példa, az EnWiki Trianon szócikke:


English Wikipedia Treaty of Trianon History Flow

Az eszköz ingyenes, innen lehet letölteni: [1]

  • Kell hozzá Java: [2]
  • Kell hozzá a JTidy nevű program is, ezt külön kell letölteni innen: [3] Nem kell kicsomagolni csak le kell menteni a filet.

Ezután a History Flow File menüjéből ki kell választani az "Install JTidy" menüpontot és megadni a ZIP filet, ahova a JTidyt letöltöttük. Aztán egy újraindítás és lesz egy File/MediaWiki article... menüpont. Leszippantja a szerverről a laptörténetet és kész.

2006. augusztus 23.

"Ti már egy szebb világban fogtok felnőni"

Vagy valami ilyesmit mondott Virág elvtárs.

User:Bggergo: 1993-as születésű Wikipédista.

Öregnek érzem magam. 1993-ban flanelingben ráztuk a Nirvana-ra és a CD-ROM, meg a ray tracing volt a király.

2006. augusztus 20.

Zene: United States of Whatever

Nem tudom pontosan miért, de nekem ez nagyon bejön:

Liam Lynch - United States of Whatever

2006. augusztus 18.

Óvatosan a motivációval

Aranyos kis anekdota, szabad fordításban:

Egy öreg bácsika minden nap galambok etetésével tölti az idejét a parkban. Az egyik nap néhény tinédzser suhanc veszi körül és elkezdik hangosan csúfolni, dobálni miközben jókat nevetnek. A bácsika nyugodtan tűri, de az eset megismétlődik a következő napon is. A harmadik napon az öreg a menetrendszerűvé váló csúfolódások után, a srácok megrökönyödésére megköszöni nekik és egy-egy dollárt ad mindegyikőjüknek. A következő néhány napban megismétlődik a forgatóköny, a fiúcsapat csúfolódik, a bácsika megköszöni és fizet. Ezután azonban eljön a nap, amikor a bácsi abbahagyja a csúfolódási "díj" kifizetését, ami mélységesen felháborítja a srácokat, akik ezután nem hajlandóak a "szolgáltatást" ingyen nyújtani. A bácsi, onnantól kezdve nyugiban eteti a galambokat.
Nem lenne több ez érdekes és tanulságos történetnél, hogyha nem igazolták volna kísérletileg a benne foglalt elvet. (Tudomány!) A belső motivációt le lehet törni külső motiváció segítségével. A 70-es években 3-5 éves gyerekeken végezték el a kísérletet. Először megfigyelték, mennyit rajzolnak maguktól színes filctollakkal. Aztán 3 csoportra bontották őket. Az első csoportnak jutalmat ígértek be, ha szépen rajzolnak, amit aztán meg is kaptak. A második csoportnak nem ígértek semmit, de a végén mégis meglepték őket egy jutalommal. A harmadik csoport nem kapott jutalmat a rajzolás után. Ezután megnézték, hogy a továbbiakban változik-e az, hogy mennyi időt töltenek el a gyerekek maguktól rajzolással.

Azt tapasztalták, hogy az előre megbeszélten jutalmazott csoport rajzolt a továbbiakban a legkevesebbet, a meglepetéssel jutalmazott csoport valamivel többet, a harmadik, aki nem kapott jutalmat pedig a legtöbbet. Azaz a jutalmazással sikerült letörni a belső motivációt.

Menedzserek, szülők, tartsák ezt észben.

Kísérleti szociálpszichológia is teh ROXx0rZZ!!!!!!11

2006. augusztus 17.

Jon Stewartot a Fehér házba

Azok értik, hogy ez miről szól, akik tudják ki az a Jon Stewart és kisebb mértékben Stephen Colbert.

Az a poén hogy tényleg, (fél)komolyan felvetődött már, hogy jelöljék Jon Stewartot elnöknek (legutóbb a Newsweekben volt egy ilyen publicisztika.)



Úgyse lehet elnök egyébként, mert zsidó. Az amcsik már akkor is szédültek, mikor egyszer egy katolikus került a Fehér Házba.

A republikánus oldalról ennél sokkal komolyabban vetődött fel Schwarzenegger és kevésbé komolyan Bruce Willis jelölése.

A filmet viszont naná, hogy meg fogom nézni. :)

2006. augusztus 16.

Videó: Terry Tate: Office Linebacker

Zsolti bácsitól. Emlékszem, láttam ezt régebben a tévében. A Wikipédia cikkből:

Sexual innuendo is incorporated throughout the Terry Tate ads. For example, Terry works for Felcher & Sons, the sensitivity trainer works for Sanchez, Steamer & Co. (references to the Dirty Sanchez and the Cleveland Steamer), the mail room employee is Paul Merkin, and the hotel manager is Gaston du Coque (homonym of cock).


Az eddigi legjobb cikk a Wikipédia őstörténetéről


Azt hittem májer vagyok ebben a témában, de ebben a cikkben voltak számomra is új dolgok. Mindenkinek javaslom, aki meg szeretné érteni mitől olyan a Wikipédia, amilyen. A válasz, mint oly sok esetben: történelmi okokból.


Larry Sanger alapító saját emlékezései is jók (ezeket már linkeltem korábban, de legyenek meg együtt):

2006. augusztus 15.

Miért nem nagyszerű a Wikipédia: 129. rész

Érdekes, hogyha az ember fejest ugrik valamibe, aztán otthagyja, majd végül megint visszamegy teljesen másképp fog viszonyulni a dologhoz. Az utóbbi két hónapban ugyanez megtörtént nálam a World of Warcraftel (néhány hét után dühösen lemondtam, majd később újra előfizettem) és a Wikipédiával (nagyjából 2 hónap nyári szünetet tartottam).

Hallgatom a Wikimania 2006 előadásanyagait, olvasom a magyar WP aktuális vitáit és frusztráló az egész élmény. Egyrészről a Wikipédiában nagyon gyorsan történik minden. A magyar változat nagyjából 1000 új lap jön létre havonta, az angolban pedig több, mint harmincez 300 000 lap jött létre március óta. Ha megjelenik egy nagy publicitást kapó kritika, akkor pár órán belül kijavítják a kritizált lapokat. Ugyanakkor...

Az angol Wikipédiában szánalmas az előrehaladás, olyan fontos kérdésekben, mint a stabil verziók és a validation/fact checking, azaz az adatok ellenőrzése.

A stabil verziók arról szólnának, hogy legyen minden szócikkből egy olyan változat, aminél biztos lehetsz, hogy nem írt bele valaki az utóbbi 3 percben valami ökörséget, amit hiába javítanak ki a következő 10 percben, mikor te olvasod, akkor hülyeség van benne és megszívhatod, ha a Wikipédia szócikkre hagyatkozol. Nagyon régóta beszélnek már erről és szinte semmi kézzelfogható előrehaladás nincsen. Majd most talán készül valami a német Wikipédiában.

Talán még ennél is fontosabb, de a fenti fícsörre építő funkció lenne a szócikkek adatainak ellenőrzése. A konferencián a Worldbook enciklopédia főszerkesztője elmesélte, hogy náluk minden, a szócikkben foglalt állítást illetve adatot legalább két, megbízható forrásból leellenőriznek. (3400 közreműködőjük van, akik felkérésre írnak, vagy írnak újra szócikkeket).

Hosszú, hosszú ideje felvetődött már
, hogy a szoftverbe kéne építeni egyfajta jelölőnyelvet, amivel a mondatrészeket meg lehetne jelölni és forrásokat lehetne hozzárendelni. Ha lennének stabil verziók, akkor ezt nem kéne újra és újra eljátszani, mert Martin Luther King születési helyére elég lenne egyszer megtalálni a 2 vagy több megbízható forrást, azok utána mindig felhasználhatóak lennének a további, megbízható változatokban.

A magyar Wikipédiában pedig szánalmas az, hogy a közösségi normák és a közösségi kultúra nem, vagy alig fejlődik. Ugyanaz a kicsinyes, gyerekes, megsértődős, bosszúállós civakodás megy, mint régen. Külön sajátsága a magyar vitalapoknak a mindenféle korlát nélkül hömpölygő fórumos offtopic. Közel lehetetlen rávenni a szerkesztőket, hogy a vitalapokon ne fejtsék ki magánvéleményüket a cikk tárgyáról, a mai és múltszázadi magyar politikai és médiahelyzetről, a többi szerkesztőről vagy mindenféle másról, ami éppen eszükbe jut.

Miért nem ciki és könyörgöm, mikortól lesz már megbocsáthatatlanul ciki a többi szerkesztő kommunistázása, ávózása, nácizása? A useneten már megtanulták, hogy az veszít, aki először nácizik, mi magyarok mikor jutunk el idáig? 10 év?
Mikortól lesz megérdemelten ciki az ad hominem a vitákban?

Mikortól kezd tényleg cikivé lenni a gyerekes rombolás, bosszúállás, a sértődött demonstratív orrfelhúzás és kivonulás?

Ehh, öregnek érzem magam. Ugyanaz a szarság megy évek óta.

Tudom, hogy előbb utóbb túllép a Wikipédia a problémákon, lesznek stabil verziók, lesz validation, és lesz legalább egy maroknyi szócikk, ahol minden állítást leellenőriztek megbízható forrásokból, a vandálok, trollok, térítők, igehirdetők és ideologisták pedig csak a munkaváltozatot buzerálhatják. Meglesz a szoftverinfrastruktúra, meglesz a munkamenet, meglesz a kultúrális háttér hozzá a közösségben.

A magyar Wikipédiában is eljön majd a pillanat, amikor a drámázós hülyéket, rövid úton elküldik melegebb éghajlatra, de legalábbis gyorsan és megérdemelten nevetségessé válnak és a szerkesztők képesek arra koncentrálni, hogy a vitalapokon a szócikk szövegéről beszéljenek és ne fórumnak használják.

Mikor mindezt látom magam előtt, akkor tudom, hogy én azt a Wikipédiát akarom szerkeszteni. Ehhez a mostanihoz egyre kevesebb türelmem van.

Cory Doctorow Down and Out in the Magic Kingdom című könyvében megvolt a lehetőség a polgároknak, mikor már rohadtul unták a banánt, hogy néhány száz vagy ezer évre eltegyék magukat és egy friss világban ébredjenek. Deadheadingnek hívta ezt. Nekem is ehhez lenne kedvem.

Apdét: Mégvalami, hogy ne 100% negatív legyen a bejegyzés: Wikipédiát szerkeszteni még mindig értelmesebb elfoglaltság, mint fórumozni, World of Warcraft-et játszani vagy tévét nézni (mínusz híradó és dokumentumfilm). Nem jobb viszont, mint könyvet olvasni, vagy szabadidőben hobbiból szoftvert hegeszteni. Blogírásnál valószínűleg jobb, kivéve, ha valaki tényleg értelmes blogot ír, nem olyat, mint az enyém.

Blogger.com upgrade

Úgy tűnik jó időérzékkel érkeztem a bloggerre. :) Lesz tagging itt is.

Blogger upgrade

2006. augusztus 14.

Teknológija: PlayAnywhere

"A jövő már itt van, csak még nincs elterjedve. "

Válások Magyarországon


Míg 1921-ben a férfiak 38 éves korukban váltak, a nők pedig 33 évesen, addig ma a férjek esetében 40, az asszonyoknál pedig 37 az átlagéletkor a váláskor. 1920-21-ben 30-34 éves koruk között váltak többnyire a férfiak (ezer főre 7,6 válás jutott), 2004-ben azonban már 25-29 éves kor között lett elvált a legtöbb férfi (ezer főre 28,5 válás jut). A nők már 1921-ben is 25-28 éves koruk között lettek újra egyedülállóak (ezer főre 7,6 válás jutott), ma pedig már 20 és 24 éves kora között válnak a legtöbben (ezer főre 29,3 válás jut).
Hosszú ideig jellemzően 10-14 év után döntöttek a házasság felbontása mellett az emberek. 1995-től azonban már a legtöbben 20 év házasság után akarnak új életet kezdeni. Gyakran halljuk kritikus időszakként emlegetni a házasság hetedik évét, ez azonban számmisztika, vagyis kamu: a statisztikák szerint a hét éve házasok egyáltalán nem szakítanak kiugró számban.
HVG A frigyláda fosztogatói - Mennyibe kerül egy válás?

Miért nem jön divatba, a medián használata a statisztikai adatok bemutatásakor? Mindegy, a válás gyakori, statisztikailag jó esélye van rá minden magyar házaspárnak sajnos.

USA: két szép gesztus

Két szép gesztust láttam, amit nagyon tudtam értékelni és az amcsik kapnak egy-egy pirospontot tőlem.

Az egyik az volt, mikor egy szülinapi zsúr után az ünnepelt 6 éves kisfiú anyukája felhívott minket, megköszönte, hogy elmentünk, külön megdícsérte az ajándékot stb. Valahogy ez egy jó dolog, majd én is beépítem a reperoáromba, ha nem felejtem el. ("Figyelj Ferikém, nem nagyon emlékszem mikor mentél el, de megint ittmaradt 20 doboz sör, ha a tied volt, akkor köszi... Nem, nem a tied? Nem baj azért király volt a buli, nem? Mi? Felébresztettelek? Bocsesz.")

A másik szép gesztus, hogy a fiamnak (elsős lesz!) új tanárnénije lesz és küldött egy kézzel írt levelezőlapot, leírja, hogy már alig várja az iskolában ésatöbbi. Na ez is egy nagyon aranyos gesztus. (Pedig állami iskola.)

2006. augusztus 13.

Kreacionista Wiki

http://www.creationwiki.net

Vannak válaszaik az Index to Creationist Claims-re, de még nem volt időm átolvasni.

Könyv: Neal Stephenson: The Confusion

Befejeztem Neal Stephenson The Confusion című könyvét. A triológia előző részéről (Quicksilver) korábban írtam itt.

Hasonlót tudok mondani most is, azaz a könyv egy 21. századi korhatár nélküli Dumas regény. A 17. század végének olyan figurái szerepelnek benne, mint Newton, Leibniz, XIV. Lajos ésatöbbi, ugyanakkor van benne mindenféle szexuális értintkezés, plasztikusan bemutatott betegségek (pl. himlő, skorbut), erőszak és humor. Többször hangosan felnevettem olvasás közben.

De a lényeg: jobb, mint az előző rész!

Valahogy érdekesebb, jobban pörög a dolog, sehol nem éreztem tehernek semelyik részt, sokkal gyorsabban be is fejeztem és már alig várom a következő kötetet. A könyv visszaadta nekem az olvasás örömét.

Lett volna valaki, akinek szerettem volna megvenni a sorozatot, mert szerintem bejönne neki, csak úgy látom, magyarul nem jelent meg.


2006. augusztus 11.

Videó: Stephen Colbert és a magyar híd

Stephen Colbert megemlíti magyarországot! :) (3:45-höz tekerjetek.)

Ha lenne humorérzék a magyarokban, akkor tényleg valamelyik népszerű, humoros nevet adnák neki oda, nem olyasvalakiről neveznék el, akiről már 5000 utca, meg tér van elnevezve.

Az én kedvencem a "Vágó híd". :)

WoW: The Internet is for Porn

Az előző posthoz is kapcsolódik részben. A technológia fejlődésével ugyebár egyre több ember számára érhető el olyasmi, hogy mindenféle digitális tartalmat turmixoljon össze.


Nekem az egyik kedvenc ilyenem a machinima, amikor videójátékokat használnak fel, hogy animációs filmeket készítsenek. Azt hiszem indítok egy sorozatot, amiben a WoW-os klasszikusokat mutatom be. Vannak igazi gyöngyszemek is, bár a legtöbb, a hogyan gyakom szét a többi játékos agyát, miközben négyjegyű számok repülnek rockzenére stílusú, leginkább csak bennfentesek számára értékelhető PvP videó.

Gyűjtemény: warcraftmovies.com/

Álljon itt a sorozatunk első darabja, the Internet is for Porn című klasszikus.


2006. augusztus 10.

Read / write politika



Megnéztem Lessig bácsi előadását The Ethics of the Free Culture Movement címmel.
Quicktime, Google videó. Jó előadó, érdemes megnézni.

A mondanivalójának egyik fontos eleme az ún. read / write kultúra, politika stb. Iszonyatosan tömören: a 19 század végén még részvételi demokrácia és részvételi kultúra (pl élő zene) volt a norma, aztán a technológia fejlődésével minden a broadcast politika, kultúra lett szinte egyeduralkodó. A nagy cégek, a nagy pártok központjai mondják meg, mi a menő, meg mi a tuti, nekünk meg az a dolgunk, hogy fogyasszunk elégedetten.

Ehhez képest a 21. században a blogokkal, a netes technológiákkal lehetővé válik, hogy mindenki tevékenyen vegyen részt a kultúra és a politika formálásában, pl. mikor saját videoremixeit, vagy politikai tárgyú bejegyzéseit teszi fel a webre stb.

Ugyebár a Wikipédia a read/write tartalom, meg a free content zászlóshajója, mint ahogy az free software-é a Linux volt annak idején.

Nna. Elindult egy kezdeményezés, egyfajta "politikai párbeszéd wiki" kialakítására.

Angol példák: marijuana, same sex marriage
Magyar példa: művi meddővé tétel

Én nem hiszek abban, hogy ideológiai vagy politikai kérdésekben az emberek meggyőzhetőek. (Kedvenc linkem a témában.) Az agyuk 99%-ban kiszűri úgyis az ellenérveket. Dehát még mindig jobb ilyen struktúráltabb, higgadtabb formában vitázni, mint fórumozni, vagy dühödt blogbejegyzéseket írni. :)

Idealista kezdeményezés, érdekes. Szkeptikus vagyok, de ha beindul, tényleg lehet belőle jó dolog. Ha a pártkatonáknak csak kicsivel nehezebb lenyomni a süketelést az emberek torkán (mert a gec^H^H^H hagyományos médiánál sokkal kegyetlenebbül ízekre szedik online az érveiket, állításaikat) akkor már megérte.

Költözés a freeblog.hu-ról

Szóval ideköltöztem, mert iszonyat frusztrálónak találtam a freeblog.hu lassúságát. Itt a bloggeren nincsenek kategóriák és tagek, de még így is jobb, ha nem őrülök meg, miközben a lap töltődik.

A régi blogom:

http://nyenyec.freeblog.hu