2007. október 28.

Irán / Irak de ja vu



Meg akarják támadni Iránt. Én már 2002/2003-ban is csodáloztam, hogy hogyan tudták ilyen gyorsan elfelejteni vietnamot, de ha most ezt is beszopja az amerikai média és közvélemény 5 év után ugyanúgy, akkor komolyabbak itt a gondok, mint hittem.

(Az Economist karikatúrája. A napokban elkezdtem MP3-ban hallgatni: 8 óra kb. egy teljes lapszám hangváltozata.)

Zero Punctuation Reviews

Brit fickó fikáz szét hadarva beszélve játékokat. Nekem nagyon bejön. :)

Zero Punctuation


via videosift.com

2007. október 27.

Gyerekfogorvos

A fiam most volt a gyerekfogorvosnál. Miközben a fogorvos turkált a szájában, a plafonra erősített képernyőn ment a Cars.

2007. október 20.

Szüpper Mario Galaksi

Super Mario Galaxy japán trailer:



via The Tanooki

Elmenni: így is lehet

Nem szexualitásról van szó. Randy Pausch, a Carnegie Mellon Egyetem professzora rákos és csak pár hónapja van hátra. Ahelyett, hogy összeomlana vagy 500 ember előtt tart előadást a karrierjéről, az életről és arról, hogyan érte el saját gyerekkori álmait.

Nincs szó spiritualitásról, vallásról, betegségről. Azért érdemes belenézni az előadásába, hogy lássuk, el lehet menni így is: barátok, családtagok, tanítványok, kollégák előtt visszatekintve és mindenkit megnevettetve.

Az amerikaiakba masszívan bele van oltva az optimizmus és nem jellemző rájuk a tipikus magyar panaszkodás és önsajnálat. Ezt már én is tapasztaltam.

Ebben szerintem van mit tanulnunk az tőlük.



2007. október 15.

Super Mario Galaxy (28 nap múlva)

A Super Mario Galaxy lesz nálam az év játéka. Az ok egyszerű: van benne egy fícsör, ami lehetővé teszi, hogy a fiammal ketten nyomjuk a cuccot. Az egyik irányítja Mario-t a másik játékos pedig a saját Wii irányítójával gyűjthet csillagokat, lőhet ellenfeleket, megállíthat akadályokat, köveket stb.

Leírhatatlan élmény coopot játszani egy apukának a fiával. Tavaly is a kedvenc játékom a Tak and the Great Juju Challenge nevű platformer volt hasonló okokból. (Érdekesség, hogy a játékban a viccesen idióta Lok nevű figura szinkronhangja Patrick Warburton, aki a Rules of Engagement című, általam mostanában kedvelt tévésorozatban játszik).



28 nap múlva megmentjük ismét Barack hercegnőt.

A létező demokrácia nyűgjei

Kifejteném, de tömör leszek: a gond ott van, hogy a létező demokráciákban az megvalósult döntéshozatali mechanizmusok a rendszerről alkotott idealizált képpel szemben masszívan el vannak kurvulva. (Igazából régen sem volt kevésbé...)

Két kiváló anyagot ajánlanék a témában.

Lawrence Lessig korrupcióról tartott előadásának "alfa" verziója (felér 10 őszödi beszéddel) és lehet tőle tanulni azt is, hogyan kell profin prezentálni: zéró bullet point. (videó via boingboing)

Babarczy Eszter, a Racionális Közéletért Egyesület alapítója is olyat ír, aminek azért örül az ember, mert végre beszél erről valaki: Most kezdjük elölről az egészet! ( nol via levlista)

Tegyük magasabbra a lecet!

2007. október 12.

Online bankolás: Amazon/Chase



Mikor az ember megérkezik és nincs semmi hitele, akkor nem sok bank áll szóba vele. Később menyílnak a lehetőségek és hetente ömlenek a hitelkártyaajánlatok. Nemrég elkezdtem használni egy Amazon-os hitelkártyát, ami számomra nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a több, csak annyi extrát tud, hogy az elköltött zseton 1%-t (az amazon.com-on elköltöttnek 3%-át) megkapom Amazonos ajándékutalványként (virtuálisan).

Minden weben és telefonon intéződik, egy webes űrlapkitöltés után már használhattam is a kártyát (pontosabban a számot ugye), pár nap múlva megkaptuk a fizikai valóságban is. A befizetést is teljesen online intézem, nem is tudom hogy van-e a városban ilyen bankfiók (Chase).

Ez mind szép és jó, most viszont felidegesítettek, mert napokkal később látom, hogy a befizetésem visszapattant valamiért és rámterheltek emiatt 39 dollárt. Mondom miapicsa. Telefonos labirintus, alcsonyabbszintű, durva gettóakcentusú droid nem tud mit kezdeni, kapcsol az eggyel nagyobb szintű droidhoz. Mondja, hogy elrontottam a számot valszeg. Mondom ne vicceljenek már, egyrészt akkor miért nem szól a webes felület, hogy rossz, másrészt az adott hibát miért egy 39$-os díj formájában kommunikálják felém. Ez nevetséges, akkor szüntessük meg a számlát. Erre kapcsolják a 3-ik szintű droidot, kiderül, hogy minden banknak más a számformátuma, azért nem tudják a folyószámlautalást előleg ellenőrizni, viszont tud segíteni, visszaadják a pénzt és most a telefonban be is fizethetem a megfelelő összeget.

Megtörtént: most megúszták.

Tanulság: 1) az eszkaláció leggyorsabb módja, ha le akarod mondani a szolgáltatást. 2) attól, hogy csilivili webes felület van valamihez, a háttérben még lehetnek archaikus aszinkron rendszerek illetve durvángenya céges poliszik és észnél kell lenni 3) kapcsoljunk be ilyenkor email alerteket, engem is az mentett meg

2007. október 11.

Megtorpanni látszik a Wikipédia növekedése?



A Wikipédiát mostanáig az exponenciális növekedés jellemezte.

Egy Dragons flight nevű wikipédista most az angol változat cikkeinek 6%-t mintául véve végzett statisztikai elemzéseket és ezek alapján úgy tűnik, hogy a közösség szerkesztések darabszámával mért aktivitása az utolsó 6 hónapban nemhogy nem növekedett, de valamelyest még vissza is esett.

Nem kell még eltemetni a Wikipédiát, mindenesetre a visszaesés ténye a projekt történetében mostanáig példátlan.

2007. október 7.

DDR első benyomások

Na megjött a DDR a Wii-hez.

Bekövetkezett, amitől tartottam. Brutálisan dübörög, csak akkor lehet használni, amikor nincs itthon az alattunk lakó szomszéd. Pedig tettem alá a gyerek építőszivacsaiból egy kétrétegű hangtompító tatamit.

Különben tetszik, az egész család nyomta. Két szőnyeggel mégjobb lenne, csakhát a hanghatás miatt nem tudom, mikor fogunk tudni vele játszani hosszabb távon.

Vannak benne öregeknek való zenék is. Eddig az én kedvencem a jó öreg Disco Inferno, az Asszony, meg az "I saw the sign"-t nyomta. Ó a fiatalságunk.

Ki lehet ám melegedni az ugrabugrálásban gyorsan. Persze az igazi sztárok alsógatyában és zokniban(!) nyomják a diszkót!

Idén kijön a Guitar Hero III és lesz benne Sabotage! (És nem utolsósorban nem szakad be a szomszéd plafonja, ha az ember felteszi a fülest.)

2007. október 6.

Lawrence Lessig interjú

Lawrence Lessig a jogászprof, szerzői jogi harcos, a Creative Commons alapítója nemrég megvilágosodott: felismerte, hogy a probléma igazi gyökere, az, hogy a politika négykézlábra áll a pénzügyi lobbiknak. Ezért tekintetét a szerzői jogról a politikai korrupció felé fordította. Valami olyasmit mond, hogyha lenne egy motivált, online közösség, mint amilyenek a wikipédisták mondjuk, akkor a nyilvánosságra hozott dokumentumok átfésülésével nyomást tudnának gyakorolni a politikusokra.

Alább 7 perces interjú vele egy dán tévéműsorban.

Videó (mostantól ideírom, van feedreader, ami egyszerűen levágja):


via boingboing

2007. október 5.

USA: ahol nem kínos hülyének lenni



Az egy dolog, hogy a 10 republikánus elnökjelöltből 3 nyíltan vállalja, hogy nem hisz az evolúcióban.
A demokrata szavazók 40%-a, republikánus szavazók 68%-a kreacionista. Gratula az oktatási rendszernek.

Ugyanakkor a demokrata szavazóbázis hasonló arányban gondolja, hogy Bush-nak előzetes tudomása volt a 9/11-es merényletekről (negyedük pedig bizonytalan). A republikánusok 1/8-a volt hasonló véleményen. Gratula a médiának.

A világ vezető tudományos hatalmáról beszélünk 2007-ben.

Izrael-lobbi az Egyesült Államokban



Mikor kijöttem nagyon feltűnő lett, mennyire Izrael megkérdőjelezhetetlen támogatása uralja az amerikai külpolitikát. Még csak túl sok Economistet vagy Chomskyt sem kell hozzá olvasni -- persze nem árt. :)

A zsidó szervezetek mellett óriási szerepe van Izrael támogatásában a megkattant keresztényeknek, akik kelet-európai megkattant keresztényekkel ellentétben nem antiszemiták, hanem a Jelenések könyve nyomán alig várják az Armageddont, ami bezony Izraelben lesz. Benne van a Bibliában. Sokasodnak az előjelek. Bizony. Márpedig ez alapján Izraelt támogatni kell, hogy visszajöjjön Jézus. Videó annak, aki nem hiszi.

Két tekintélyes professzor John J. Mearheimer és Stephen M. Walt írt nemrég egy elég nagy vihart kavaró tanulmányt, amiben kifejtik, hogy az USA az ún. Izrael-lobbi hatására saját érdekeivel ellentétesen is hoz nagyon súlyos, Izraelt támogató döntéseket.

Ebből most készült azóta egy könyvváltozat is.

Aki ismeri valamennyire az amcsi politikát az tudja, hogy nagyon durva lobbik vannak itt. Aki mondjuk programjában:

  • korlátozni akarná az olajcégek állami támogatását
  • komolyan vissza szeretné szorítani a hadikiadásokat
  • békülékeny hangnemet javasolna Kubával kapcsolatban
  • javasolná a fegyverviselés korlátozását
nem lehetne most amerikai elnök. Az olajlobbi, a hadiipari lobbi, a kubai emigráns lobbi, vagy a National Rifle Association túl erősek ahhoz, hogy ne gáncsolnák el már a jelölő-választásokon. (Pedig ha jól tökönrúgnák ezeket a lobbikat, az egész ország jól járna, de ez nem működik ilyen egyszerűen...)

Az a helyzet, hogy meg akarom venni ezt a könyvet, de már korábban is tűnődtem, mit gondolnak rólam az amerikai kollégáim, mikor vendégségbe jönnek és meglátják a szekrényen a polcnyi, Hitlerről, a Harmadik Birodalomról és második világháborúról szóló könyvet a legtöbbön patinás horogkereszttel, Hitler-portréval, vagy mindkettővel. Ha még egy ilyet is melléteszek, tutira besorolnak hibbantnak. :)

Komolyabbra fordítva a szót egyébként: hallgatom a rádiót, nézem a tévét és a neokon seggfejek, ill. a Cheney stábja komolyan fontolgatja hogy megbombázzák Iránt. A Fox News nevű jobbos tévében már nyomják is ugyanazt a tamtamot, amit 2002-2003-ban az iraki háborús propagandában lehetett látni (csak akkor az összes csatornán): terroristákat támogat, tömegpusztító fegyvereket gyárt, köze volt 9/11-hez (!) stb.

2007. október 2.

Enemy Territory Quake Wars demo (Valley)

Beleöltem néhány órát tegnap este az Enemy Territory demóba. A Valley nevű pályán játszottam (videó alább). Nagyon hasonlíte a Wolfenstein-es ET "fuel depot" nevű pályájára. És általában az egész játékmenet, beleértve az irányítást és az osztályokat 75%-ban a Wolfensteines változatot vette alapul.

Ami a legnagyobb változás talán, az a járművek és az automatikus lövegtornyok. A repülőket nekem nagyon nehéz volt irányítani, viszont meglepően egyszerű volt rakétavetővel lelőni (egy élettel leszedtem általában 3-4 repülőt és kilőttem 2 tankot, valamint 3-4 lövegtornyot Soldierként).

A lövegtornyokból van gyalogság elleni és járművek elleni. Mindkettőnek megvan a helye, hogy hova teszik: lehetőleg védett, nehezen látható helyre, de úgy, hogy szépen be tudja lőni a védendő ojjektumhoz vezető utat.

Már most úgy látom, hogy egy jól összeszokott csapat brutálisan tarolni tud majd: beülnek többen a járművekbe, úgy, hogy a sofőr és a tüzér is lőni tudjon.

Tetszik a játék, de nem tudom, hogy megér e-nekem annyi pénzt és időt, amennyi most kell hozzá. Elhalasztom a döntést. Holnap pedig nem kapcsolom be itthon a gépet, hanem alszom. :)


Enemy Territory QW beüzemelés Macbook Pro-n

Eh, mindig elfelejtem, hogy ha PC-n akar az ember játszani, az szopás.

Kiderült, hogy a legfrissebb ATI driver kell az ET: QW demónak. Ez egy órával (!) a demó megjelenése előtt jött ki.

Na egy konzolos gamer már itt forgatni fogja a szemét, de haladjunk tovább. Kiderül ugyanis, hogy a drivert nem lehet feltelepíteni. A laptopgyártók nem szeretik, ha a videókártyagyártók a gépeikre felnyomnak mindenféle új drivereket, ezért megállapodtak velük, hogy a driver ezekre a gépekre (pl. Dell, Apple) egyszerűen nem települ fel. Na frankó (persze a próbálgatás eltart egy darabig, mert ez csak a google-özés után derül ki).

Az is kiderül viszont, hogy van egy barkácscucc, ami a fenti ellenőrzést kiszedi a driverből. Mobility Modder-nek hívják és elég barátságtalan, ugyanis a hibaüzenetekkel nagyon spórolósan bánik. MSXML 4.0-t fel kell tenni neki (nem szól, ha nincs!) és aztán nem a mobility drivert kell letölteni, hanem a defaultot. Persze ha elindítom a rossz driverrel, simán lefut hibaüzenet nélkül (ááá!).

Szóval fórumok túrása, google, összevissza próbálkozás és idegbaj, de végül sikerült.
Ha valaki legközelebb azzal jön nekem, hogy a Linux rossz, mert sokat kell buherálni, hogy menjen akkor kinyomtatom ezt a posztot vécépapírra és megetetem vele.

2007. október 1.

Enemy Territory bugzás

Letöltöttem ma az Enemy Territory: Quake Wars demóját a Macbook Pro-ra, de bugzik szegény, úgyhogy egyelőre nem veszem meg.

Állítólag
lesz Mac-re is egy verzió majd, talán majd azt.

Az előző rész számtalan kellemes órát (napot, hetet?) szerzett annak idején, nagyszerű terep volt az idétlen online viták során felgyülemlett feszültség csatornázására ("I need a medic!").