2008. március 29.

Fitna: a szólásszabadság újabb próbája

Mióta az USA-ban élek sokkal fontosabbnak és hasznosabbnak ítélem a teljeskörű szólásszabadságot, mint korábban. A Mohamed-képregények után ismét érdekes próba elé került ez a nagyon jó kis találmány.

Nem is olyan régen az angol wikipédia Mohamed cikke kapcsán jött volt arról óriási vita, hogy engedni kell-e az aláírásgyűjtésbe kezdő muszlim olvasóknak, akik azt panaszolták, hogy a Prófétát (áldás és béke legyen vele) ábrázoló képek sértőek, azonnal távolítsák el őket, különben "gebasz lesz, robbantunk, az lesz!"

Most meg itt van Geert Wilders iszlámellenes propagandafilmje, a Fitna. 15 perc az egész. Végignéztem, nem annyira borzasztó. Iszlám radikálisok erőszakra szólító idézetei és híradókból ismert erőszakos cselekményei (9/11, kivégzések) vannak összeollózva és melléjük betéve pár odaillő, tömeggyilkosságra szólító Korán-idézet.

Most nem megyek bele abba, mekkora veszélyt jelent egyáltalán Európára és az európai kultúrára az iszlámosodás. Valószínűleg hasonlóan felkavaró filmet lehetne összevágni bibliai idézetekből, Abu Ghraibos, iraki háborús képsorokból, meg mondjuk pár keresztényfundi prédikátor uszító beszédéből.

Engem most nagy hirtelen az érdekel, hogy mi lesz a film sorsa a szólásszabadság szempontjából. Az erőszakkal fenyegetőző muszlimok, elérik-e amit akarnak és eltávolítja-e a Google a videót.

A Liveleek videómegosztó már bedobta a törölközőt. Úgy döntöttek, a munkatársak testi épségét kockára tenni már nem éri meg: a filmet eltávolították, a helyén csak ez a nyilatkozat maradt, miszerint ők megpróbáltak kiállni a szólásszabadság mellett, de "az ár túl magas volt":





Jelenleg a Google Video-n és a YouTube-on még fent van az anyag. Ha fügét mutat a hőbörgő, erőszakkal zsaroló vallásos faszkalapoknak, akik azzal, amit éppen csinálnak, pont a róluk a filmben festett képet igazolják a külvilág számára, akkor kap tőlem a Google egy nagy piros pontot. Kezd majdnem olyan hányingerkeltő lenni ez, mint a Szcientológia.



Az angol Wikipédia cikke a filmről és a szerzőről.

Magyar nyelvű a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

Magyar nyelvű a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

2008. március 26.

Tennessee: piabolt-liberalizáció

Itt Tennessee-ben, történelmi okokból (prohibíció, vallás) nem lehet sörnél töményebb alkoholt kapni az ábécékben, csak külön erre szakosodott boltokban (liquor store). Most tárgyalnak a törvényhozásban egy javaslatot, hogy sok más államhoz hasonlóan itt is tegyék lehetővé a szupermarketek számára, hogy bort is árusítsanak.

Persze ezt a piaboltos lobbi hevesen ellenzi.

Ismerős? :)

Shirky: Here Comes Everybody


Születésnapomra leptem meg magam Clay Shirky Here Comes Everybody című könyvével ami az online közösségekről szól. Azt terveztem, hogy írok róla összefoglalót, de lehetetlen. Vannak könyvek, amiknek egy oldalban el lehet mondani az alapgondolatát és a teljes könyv csak ennek az egy ötletnek a kifejtése, de Shirkyé nem ilyen. Ugyanígy nehéz dolgom lenne röviden összefoglalni Mérő László Észjárások című művét pl.

Több félbehagyott blogposztom is van a könyvről, pontosabban annak bizonyos érdekesebbnek vélt részleteiről. Addig amíg nem jut időm befejezni őket, íme a könyv témáiról a Harvardon tartott ismertetője videón: Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations (via BoingBoing).

2008. március 25.

Lyánygyerek

A lányom az igen-t és a nem-et is úgy mondja, hogy "nem", csak az utóbbit mérgesen. A fejét is mind a kettőre csóválja, úgyhogy amíg nem elég indulatos csak találgatni lehet, hogy akkor mi is éppen a válasz.

A múlt heti innovációja, hogy néha már szól, hogyha bilire kell menni. Annyira új és izgalmas még az élmény, hogy ilyenkore ráül mind a két bilire, biztos, ami biztos.

2008. március 22.

A vallás tudományos szemmel

Economist: The science of religion

Heh, a szkepticizmus evolúciós hátránnyal (is?) jár, mert pl. az értelmes emberek nem hisznek a homeopátiában, így nem működik náluk a placebo-hatás.

2008. március 19.

Túl vagyunk-e már az olajcsúcson?



Az ábrára nézve úgy néz ki, még nem. Ha majd elindul lefelé és soha nem éri el a korábbi maximumot, majd akkor.

Az más kérdés, hogy az olajár ettől még emelkedhet tovább. Az opciók alapján a következő években nem lesz 100 dollárnál olcsóbb.

Ami akár jó dolog is lehet, mert ösztönzi az alternatívák fejlesztését. Ugyanakkor, ha túl meredeken emelkedik, akkor olyan méretű válságot idézhet elő, ami lehetetlenné teszi, hogy igazán komoly erőforrásokat fordítsanak kutatási/fejlesztési célokra.

2008. március 16.

Ninja loan, ship vs. mail

Angolul tanulok.

A mail-t arra használják mikor az állami postával adunk fel valamit. Ha csomagküldő szolgálattal küldjük, akkor az ship (pl. FedEx, UPS), akkor is, hogyha csak egy boríték.

A hét kifejezése pedig a ninja loan. Olyan személyeknek adott hitel akik sem jövedelemmel, sem állással, sem eszközökkel (értsd komoly tulajdonnal) nem rendelkeznek (no income, no jobs or assets).

2008. március 15.

Etika: az elszabadult vagon problémája


via videosift.com

The Trolley problem - Wikipédia cikk.

A Földön található víz és levegő mennyiségét szemléltető ábra



Állítólag a baloldali kicsi gömbben elfér a Földön található összes víz, a jobboldaliban pedig a teljes levegőmennyiség.

Elég nehéz elhinni, pedig állítólag tényleg.

via BoingBoing

2008. március 14.

Olajcsúcs és a mainstream média

Az itteni mainstream médiában ritkán esik szó az olajcsúcsról, olyan érzésem volt mostanáig, hogy nem igazán veszik komolyan, illetve nem igazán akarják sokkolni ezzel a népet. Kiváncsi voltam mikor lesz annyira gáz a helyzet, hogy már lehetetlen lesz elhallgatni. Nos, nem tudom, hogy elértük-e már azt a pontot, hogy nem tabutéma, mindenesetre úgy tűnik, hogy legalábbis egyes szimbólumok, mint pl. ez a naplementében bólogató olajkút, már beszivárogtak. Az NBC tegnap esti híradójának nyitóképsorában lehetett látni:



Vessük össze a legjobb olajcsúcsról szóló websitenak tartott The Oil Drum logójával:

2008. március 13.

Twitter és Merlin Mann



Még mindig, nem tudom, hogy jó-e valamire a Twitter, vagy csak időpazarlás, mindenesetre az egyik legszórakoztatóbb része Merlin Mann cuccait olvasni rajta.

A fenti bejegyzés Eliot Spitzer new yorki kormányzó 4000 dolláros luxuskurvázására utal. (Belebukott.) A Mountain Dew itt, az USA-ban legalábbis egy erősen koffeines ital. (Mao-n is próbáltam régebben másnaposság ellen bevetni, de szerintem ott ki volt herélve.)

Mann-t először valami Mac-es tévéműsorban láttam, de számomra sokkal értelmesebb része a munkásságának az Inbox Zero előadása, a folyamatosan beömlő emailjeink hatékony kezeléséről.

RickRoll

Rick Astley "Never Gonna Give You Up" című száma 20 éve robbant.



Én emlékszem, hogy a Siófoki Ezüstpart SZOT üdülőben volt állandó társ az asztalnál, egy nálam nagyobb lány, aki óriási Rick Astley rajongó volt.

A dal később egy elterjedt internetes mém, az ún. "RickRoll" alapjául szolgált. Ennek lényege, hogy egy ártalmatlannak tűnő, félrevezető linket helyezünk el valahol, amire kattintva a naiv olvasó a Never Gonna Give You Up videójára jut el.

Kitérő: mindez nekem mindig eszembejuttatja a megtévesztőlink-mém gonosz változatát Goatse.cx-et, amit sok-sok éve a Slashdoton linkeltek állandóan, amíg végül át nem írták a fórummotort úgy, hogy a site domain nevét mindenképpen kiírja a link után. Ma is beleborzongok, beleég az ember retinájába egy életre. Soha ne nézzétek meg önként.

Szóval a RickRollra végül, ahogy az internetes mémeknél lenni szokott, számos kombináció épült, ezekből pl. a rickroll.org-on kaphatunk ízelítőt.

Mondjuk 2 kedvenc. Flickr-es, állóképes RickRoll:



És World of Warcraft tutorialnak álcázott RickRoll.



via digg

2008. március 12.

HVG a 108 dolláros olajról

Korábbi elemzések az áremelkedést elsősorban annak tulajdonították, hogy az ázsiai feltörekvő óriásgazdaságok (különösen Kína és India) egyre növekvő kereslete folyamatos hiányt teremt a piacon. David Wyss, a Standard and Poor’s vezető közgazdásza szerint azonban a valódi probléma a „tiszta félelem”. A hiánytól való félelmükben ugyanis a befektetők hajlandóak prémiumárakat fizetni. „Ők nem olajat vásárolnak, hanem biztosítást” – jelentette ki Wyss. Emiatt a jelenlegi áremelkedést tekinthetnénk akár nagyra fújt luftballonnak is, de ma az elemzők meglehetősen egységesek abban, hogy a nyersanyagárak középtávon is tovább fognak emelkedni.


HVG

Tegnap már elérte a 109-et is hordónként egyébként.

Az intelligens tervezés definíciója

Az intelligens tervezés az a feltevés, miszerint egy közelebbről meg nem határozott létező - mely jelenleg nem megfigyelhető - meg nem határozott módszerek és eszközök segítségével a múlt egy meg nem határozott időpontjában megtervezett és létrehozott valamit.
EvoWiki via HuWiki IRC

2008. március 10.

Fél nap hó, bútorok, teherautózás

Nagyon ritkán van hó itt Nashvilleben. Szombaton délelőtt volt vagy 10-20 centi, a fiam nagyon élvezte a ritka és különleges eseményt, a ház melletti dombon csúszkált egy műanyag doboztetőn. A nap végére aztán már el is olvadt nagyjából az egész.

Délután bútort vásárolni mentünk. Hihetetlenül rusnya itt a kínálat. Valahogy az alapértelmezett cucc úgy néz ki, mintha egy ízlés nélküli újgazdag csináltatta volna magának 80 éve. Nagy, nehéz, böszme, tele ornamentummal. Egy európai stílusú boltot találtunk eddig de még meggondolom, hogy egy ágykeretre érdemes-e 1000 dollárt költeni. Később megtudtam, hogy van tőlünk 4 órányira egy IKEA, kevésbé hányingerkeltő stílussal és sokkal jobb árakkal.

Vasárnap ágyakat költöztettem. Kibéreltem egy U-Haul furgont 40 dollárért és nagyon élveztem, hogy vezethetem. Itt nem cicóznak sokat, a natúr jogosítvánnyal hagyják az embert vezetni viszonylag nagyobb méretű teherautókat is. Ez nem volt nagy, de így is alig fért be a mélygarázsba. Az utazási siteok fel szokták ajánlani jegyfoglaláskor, hogy némi felárért béreljen az ember egy Harley Davidsont mókából, ha már úgyis bérelni kell valamit az idegen városban a közlekedéshez. Én legközelebb legszívesebben inkább egy ilyen teherkocsit bérelnék, ha nem lenne ennyire nehéz parkolni vele. Vrümm-vrümm.

2008. március 8.

Film: King of Kong: A Fistful of Quarters



Nagyon kellemes meglepetést okozott a King of Kong: A Fistful of Quarters című 2007-es dokumentumfilm, amit a Netflix streaming siteján keresztül néztem meg. (Sajnos még mindig Windows kell hozzá, úgyhogy hónapok után ismét elindítottam a Parallelst.)

Az alaptörténet az, hogy egy Steve Wiebe nevű középiskolai tanár, aki tehetséges, de eddig nagyjából mindig kudarcot vallott az életben, kihívja az 1981-es gyártmányú brutális nehézségű Donkey Kong videójáték világrekorderét, a magabiztos és a szubkultúrában több mint 20 éve valódi sztárként ünnepelt Billy Mitchellt.

Nem voltak nagy elvárásaim, de végül teljesen lekötött a film. Felnőtt emberek, családjuk van, de a dokumentumfilmben mégis olyan dózist kapunk 20 évig dédelgetett bosszúvágyból, kicsinyes féltékenységből, megszállottságból, kulisszák mögötti szervezkedésből, teátrális aktusokból, félelemből, önteltségből, önbizalomhiányból, gátlástalanságból, talpnyalásból, hiúságból és mindezekkel szembemenve őszinteségből, egyenességből és becsületből, amihez hasonlót én személy szerint egyedül általános iskolában és a Wikipédia-szerkesztők között tapasztaltam. :)

Meglepett a film nagyon, másképp gondolkodom ezután arról, hogy milyenek és hogyan viselkednek a normálisnak hitt felnőtt emberek.

2008. március 7.

Death metal Britney

Régidejó. Hit Me Baby One More Time Hör-hörr.

2008. március 5.

Peak oil alapfilmek

2 alapvető peak oil filmet néztem mostanában. A régebbi, de még mindig teljesen aktuális a 2003-as The End of Suburbia.



A címével ellentétben az amerikai elővárosok története és fenntarthatatlansága igazából csak egy keret. A film lényegi és hangsúlyosabb középső részében a peak oil alapvetésekről van szó.




A másik az újabb, az A Crude Awakening: The Oil Crash.



Ezt szerintem egy picit hatásvadászra csinálták, az ijesztős zene és a sok vágás kifejezetten irritáló volt az elején. De attól még jó. Torrentezzétek le mind a kettőt, vagy mittomén.

2008. március 3.

Influenza

Elkaptam a gyerekektől az influenzát. 5 napig beteg voltam, otthon kuksoltam a lakásban és sajnáltam magam, jól.

Már nagyon untam, úgyhogy ma bejöttem a gyárba, pedig még fáj a torkom, nem nagyon bírok beszélni.

Nem Jimbo nőügye az igazi gáz



Pár napja a Valleywag (a Szilikon-völgy pletykablogja) leközölte Jimmy Wales Wikipédia-alapító és Rachel Marsden a Fox News nevű republikánus szócsőnek számító televízió egyik kommentátorának turbékoló chat logjait.

Nincs ezzel gond, szabad ország, mindenki azzal, ott és olyan gyakran, ahol akar.

2 gond van itt igaziból. Az egyik, hogy úgy tűnik Jimbo megmozgatta kapcsolatait, hogy a hölgyikét korábban kissé kedvezőtlen fényben feltüntető Wikipédia szócikk barátságosabb formát nyerjen. Bár Wales tagadja ezt, ugyanakkor a Marsden által leközölt logok alapján szerintem bűzlik a dolog. Walesnek már korábban is volt érintettségi problémája a saját szócikke kapcsán.

(Hely hiányában eltekintek attól, hogy a Wikipédia nyílt működésének teljesen ellentmondó, a beérkező panaszokat a háttérben, sokszor indoklás, sőt nyomok nélkül (!!!) elintéző OTRS miért működik rosszul, még akkor is, ha jó szándékkal hozták létre. Hála az égnek, hogy a HuWikiben még csak hasonló eszköz sincs.)

De ami ennél is gázosabb volt számomra, aki rendszeresen ad (ha mégoly csekély összeget is) a Wikipédiának mikor az Alapítvány volt alkalmazottai Jimbo állítólagos, az alapítványból finanszírozott "rocksztár" életmódjáról és attitűdjéről írnak.

Az Alapítvány 100%-ban önkéntes adományokból tartja fenn magát ezeknek többsége nem nagy összeg, 5-10-20 dollár. Az image mostanáig az volt, hogy ez elsősorban műszaki kiadásokra, sávszélességre és hardverre megy el. Én személy szerint a világkörüli utazásokat is nagyjából feleslegesnek tartom (internet, hahó!), a moszkvai masszázsszalont és 650 dollárt kifizetését két üveg borért viszont felháborítónak. Olyasminek, ami semmilyen módon nem járul hozzá a Wikimedia Alapítvány deklarált céljainak eléréséhez -- hacsak azok jelentősen meg nem változtak, amíg nem figyeltem.

De nem is az a baj, hogy engem személy szerint zavar-e. Ha elég adományozó dönt úgy, hogy márpedig ilyen célokra nem ad pénzt még adómentesen sem, akkor a projekt működése kerülhet veszélybe. És ez lenne az igazi gáz.