2008. december 31.

Új játékaim: Valkyria Chronicles, Android

Úgy látszik, jó gyerek voltam, mert nagyon jó ajándékokat kaptam a jézuskától. (Itt már megint Jézuska / Christkind hozza az ajándékot, nem a Santa.)

Mivel lebetegedett a család, nem vállaltuk be a sztrájkos hazamenést, hanem ittmaradtunk Zürichben karácsonyozni. (Ha így folytatom, a végén még meglesz a 3 év magyarországi hazatérés nélkül...)

Ebben az volt a jó, hogy sikerült összerakni további bútorokat. 2009-re már csak a nappali marad.

PS3-ra kaptam Valkyria Chronicles-t és atomjó játék, ezidáig a kedvencem Playstation 3-ra. Japán, a szokásosnál sokkal kevésbé debil sztorival. Alapvetően a Laser Squad - X-COM taktikai vonalat viszi tovább, csak 2008-as igényekhez igazítva. Félig körökre osztott, de nincs rács és valós időben kell szaladni meg célozni. Okos, nem időtrabló, jól kiegyensúlyozott rendszer, lehet stratégiázni.

A történet egy párhuzamos univerzumban játszódik, egy 30-as években kitört európai háború a témája. A grafika gyönyörű, amin elsősorban nem a magas poligonszámot, hanem a művészeti munkát kell érteni. A 3D motor úgy van megcsinálva, hogy a végeredmény kézzel rajzolt animének tűnjön. Látni kell, nagyon szép. Külön említést érdemel, hogy minden egyes szereplőnek részletesen kidolgozott háttértörténete van, nem egydimenziós figurák. A "jók" között is van bosszúszomjas illetve rasszista nem is egy.

Annyit azért sajnálok, hogy az amerikai PS3-at nem tudom egyszerűen átkapcsolni német nyelvűre, szívesen játszottam volna vele úgy.



A fiam programozható Lego Mindstormja sajnos nem érkezett meg, helyette viszont kaptam egy Android telefont, amit lehet bütykölni. Az utóbbi pár napban doksikat olvasgattam, sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mit fejlesszek rá először, végül egyelőre egy flashcard alkamazás mellett döntöttem tanulásképpen. Nemlétező szabadidőmben ezt fogom bütykölgetni.

A telefont nagyon izgalmasnak találom, nem elsősorban azért amit most tud, hanem a platform jövője miatt. Mindenesetre már most is tetszik benne sok minden: a képernyő, a böngésző, a fejlesztőkörnyezet és a minden alkalmazásban működő back gomb.

Kéne még 2 hét szünet, hogy ki tudjam élvezni az új játékszereket...

2008. december 18.

Bele a vasutassztrájkba...?

6 éve nem voltam Magyarországon télen. Tennessee-ből nézve a Magyarországi tél nedves, hideg és ami legrosszabb: sötét (a svájci ugyanolyan, csak itt könnyebb síelni).

2 és fél éve nem voltam egyáltalán Magyarországon, úgyhogy most úgy döntöttünk, ha már ennyire közel vagyunk, akkor meglátogatjuk karácsonykor a nagyszülőket 1 hétre. Az volt a nagy ötlet, hogy kipróbáljuk az éjszakai vonatot, mert amellett, hogy olcsóbb, mint a repülő, az országokon keresztülvonatozás mekkora nagy európai dolog és még talán kaland is a gyerekeknek. Pár hete meg is vettük a jegyeket négyünknek a jobbik fajta hálókocsiba. Zürich-Budapest-Miskolc: jó hosszú, de ha összejön, kialudhatjuk magunkat menet közben.

2 nap múlva, szombat este indulnánk, de a vasutassztrájk miatt nem tudom mi lesz belőle. Mikor ezt írom, az olvasható az Indexen, hogyaszongya:

A távolsági gyorsok, az IC-k és a nemzetközi vonatok közlekedése lényegében leállt. Egyes vonalakon két-három óránként járnak vonatok.
 Továbbá:
Üres a miskolci Tiszai pályaudvar, egyetlen egy utas sem volt a váróteremben és a peronokon csütörtökön este.

Illetve:
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, miután a szakszervezet vezetői csütörtök reggel sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Holnap megkérdezem az itteni utazási irodát, hogy mit tudnak ígérni, de ha hasonló marad a helyzet, akkor két gyerekkel kicsit kockázatosnak tűnik a dolog.

 
Fotó: Index.

2008. december 14.

Hétvége


Apró sikereim a napokban:
  • Leültem egy köteg számlával és befizettem szépen mindet. Nem nyomasztanak már.
  • Beszereztem pár aprócska ajándékot és új fülest az iPodhoz.
  • Beszereztem az utazási kedvezmény igénybevételéhez szükséges kártyát.
  • Összeraktam a fent látható tévés polcot (Benno). (Ráment a délelőtt főzéssel, gyerekfelügyelettel, pelenkacseréléssel stb.)
  • Félig összeraktam 2 további szekrényt a gyeröknek.
  • Fiammal gyakoroltam német szavakat (150-et néztünk át ma) plusz szorzótáblát.
  • Szépen megnyomtam a "Mark all as read" gombot a Google Readerben. (RSS bankruptcy.)
  • Lemondtam arról, hogy használható időkövető alkalmazást találok a Blackberryre. Ehelyett a Mac-en kezdtem el (ismét) követni, mire megy el az időm egy szuperegyszerű alkalmazással (Time Tracker).
  • Levadásztam egy makacs hibát a szoftverben. Erre sajnos a vasárnapom egy jó része ráment, de ha nem csinálom meg, akkor beleőrülök.
További apró örömök:
  • Kiderült, hogy a régi amerikai CRT tévénk mégis tudja kezelni a 230 voltot. Jó lesz a gyerek szobájába Wiizni.
  • A recesszió ellenére még van állásom.
  • A kalóriabevitelt és az alvási ciklust sikerült kontroll alatt tartanom, péntek reggel óta ismét koffeinmentes vagyok.

2008. december 12.

Senki nem kívánja a halálos ágyán, hogy bárcsak több időt töltött volna a gyárban


Kezdenek összecsapni a fejem felett a hullámok, nem haladnak úgy a dolgaim, ahogy szeretném.
  • A gyárban nem kicsit becsültem alá az egyik projektemhez szükséges időt. Lehet, hogy elég lenne úgy abbahagyni, ahogy van, de hiányoznak belőle funkciók, amiket nagyon szeretnék beletenni év vége előtt, közben pedig már máson kéne dolgozni. A rendszer megtanulása, kitapasztalása sokáig tartott, és éppen most fogyott el az időm, mikor már gyorsan tudnék beépíteni új dolgokat. Karnyújtásnyira a győzelem, nagyon frusztráló itt megállni.
  • Mindenféle adminisztratív dolgok halmozódtak fel, amiket folyamatosan tűzoltás-jelleggel csinálok. Megpróbálom a nap végén intézni őket, mikor agyasabb feladatokhoz már nincs energiám, de ez azzal a veszéllyel jár, hogy már egyáltalán nincs semmire energiám és elhalasztódik.
  • A lakásban még mindig vannak a szoba közepén a kicsomagolatlan IKEA bútorok...
Mikor ennyire be vagyok havazva, többek közt 2 dolog történik velem:
  • alvási problémáim vannak
  • a stressztől mindenféle hülyeségeket zabálok össze
  • a közérzetem megszenvedi, hogy folyton a tűzoltandó feladatokon jár az agyam, nem tudok leereszteni
Számítottam én arra, hogy az első pár hónap keményebb lesz, viszont azt is látom, hogy ez így nem mehet tovább. A következő évben időt kéne szakítanom a következő dolgokra pl:
  • német tanulás: Most egyáltalán nem látok, hallok német beszédet, a gyárban angol minden, tévézni nincs időm, az iPodomhoz kéne új fülest venni, hogy legalább a buszon hallgathassak német podcastokat. Tanfolyamra is szeretnék járni, de csak úgy van értelme, ha van időm készülni az órákra.
  • lakás berendezése: Elvileg megvannak a bútorok, csak össze kellene őket rakni. (Nehezítő körülmény, hogy csak nagyon korlátozott időkben lehet kalapálni a morcos szomszédok és a házirend miatt.) Szőnyegeket, lámpákat kell még beszerezni, mindenféle kábeleket végigvezetni, bekötni rendesen.
  • több idő a családdal: 6:30-kor kelek, segítek a fiamnak elkészülni az iskolába és még gyorsan gyakorolunk pár német szót reggel. Este aztán sokszor olyan későn érek haza, hogy megint csak egy pár perc szógyakorlásra van idő, aztán már megy is aludni. Ez hosszútávon nem működik. (That ain't no way to live!)
  • sport: Nyáron eljutottam odáig, hogy minden nap bohóckodtam valami sportszerűséget. Mióta itt vagyunk ez megszakadt. Pedig nagyon jó lenne elővenni, nem igazán a fizikai része az ami hiányzik, hanem azt vettem észre, hogy az attitűdömet változtatta meg pozitív irányba. (Bár nem tudom, hogy ez a sportnak, vagy a közben hallgatott Foo Fightersnek volt ez inkább köszönhető, haha.)
Ma reggel több hétnyi koffeinmentesség után elővettem egy diétás kólát (európaiul kóla fényt) és a következő akciótervet dolgoztam ki:
  • Mérnöki megközelítés: hogy optimalizálni tudjam, mire megy el több idő mint kellene, keresek egy time tracker alkalmazást a Blackberryre és pontosan mérni fogom minden nap, hogy mennyi idő megy el a különböző munkaprojektekre, ebédszünetre és minden másra. Lefogadom, hogy nagyon tanulságos lesz. De eddig még arra sem volt időm/energiám, hogy összekapcsoljam a laptoppal a telefont és kipróbáljam, hogyan lehet rá szoftvert telepíteni.
  • Újra végigolvasom a Getting Things Done és a Seven Habits könyveket. Ezúttal tényleg filctollal válogatva szét a bullshitet és a nekem fontos/hasznos dolgokat.
  • Mivel úgyis jóval korábban érek az irodába, mint a munkatársaim, itt fogom kihasználni az időt valami sportra az épületben található fitness teremben.
  • Szerzek fülest az iPodomra, enélkül közel napi 1 óra nyelvgyakorlás esik ki.
  • Szigorúan korlátozom a gyárban töltött időt. Ha nem férek bele, akkor nem maradok bent, hanem felállok és pont.