2010. január 29.

Vegetáriánus kísérlet

Elhatároztam tavaly, hogy az idén kipróbálok dolgokat egy egy hónapra. Első kísérletként vegetáriánus lettem januárban. Mindig volt vegetáriánus munkatársam, a menzán vegetáriánus menü, meg akartam tapasztalni mekkora szívás is ez.

2 fő szempont miatt érdekelt a téma:

A húsevés bolygóméretben fenntarthatatlan luxus. A Föld a mostani technológiával nem bír el 6 milliárd húsevőt. Nagyjából 10-szer annyi növényt kell termelnünk és az állatainkkal megetetnünk, mint amennyi a saját táplálkozásunkra elég lenne, ha vegetáriánusok lennénk. Kb. az összes megtermelt gabona 70%-át állatok eszik ma meg. Húsevőnek lenni a gazdag országok lakóinak privilégiuma.

A mai modern állattartás masszív állatkínzás. Igaz ugyan, hogy a Jóisten egy brutális és szadista bolygót teremtett, ahol praktikusan minden állat folyamatosan éhezik és/vagy állandó halálfélelemben él, hogy melyik pillanatban tépik szét élve vagy rágják szét belülről, ám a homo sapiens-nek sikerült ezt majdnem felülmúlnia a nagyipari állattartással. A túltenyésztett, agyonhormonkezelt szerencsétlen jószágok olyan kegyetlen körülmények között élnek, hogyha egy művész úgy döntene, hogy performansz keretében egy színházban vagy galériában hetente megcsinálná az állatokkal ugyanazt, ami naponta történik meg a nagygazdaságokban akkor mindenki elsápadna, mekkora állatkínzó és követelnék az előadás betiltását.

Ez utóbbi ok kevésbé volt számomra fontos. Ezenkívül mivel vegetáriánusként is ettem tejterméket illetve tojást, nem is szüntetné meg az állatkínzást az sem, ha milliárdok követnék a példámat.

Dióhéjban a véleményem: vegetáriánusnak lenni nem borzasztó, de az én környezetemben a húsételek átlagban sokkal finomabbak, mint a vegetáriánusok.

Mondjuk hogyha jó csípős indiai cuccok és a svájci-német (európai) stílusú, fűszerektől rettegő, ám hússal dolgozó konyha közül lenne alkalmam naponta választani, akkor már nem lenne ennyire egyszerű a képlet. Sajnos itt Svájcban sokkal nagyobb luxus rendszeresen étterembe járni az USA-ban. (Főzni meg lusta vagyok. Ez van.)
A hónap legjobb fogása a speckó gombás-fűszeres töltelékkel készített palacsinta volt, amit az Asszony csinált (illetve a Kasteel Brune 100% vegetáriánus belga sör).

A két legrosszabb vegetáriánusként pedig:

1) Leszűkíti a lehetőségeket. Nagyjából a menü 40-70%-a eltűnik ebédnél.

2) Gáz. Ezt nem reklámozzák magukról, de tudományos tény, hogy a vegetáriánusok -- mondjuk ki egymás között őszintén -- többet finganak. A futógépen 45 percet lenyomni így már tényleg embert próbáló feladattá vált. Állítólag viszont nem olyan büdös, mint a húsevőké, de gondolom ez a konkrét étrendtől függ.

Nem maradok vegetáriánus. Majd ha megöregszem és lesz türelmem főzni, akkor kipróbálom mégegyszer.

2010. január 25.

Először megnézni a Csillagok Háborúját az életben


Minden hibájával együtt azt gondolom, hogy a Csillagok Háborúja egy fontos, nagyhatású film. Az én generációmban, akik gyerekkorunkban láttuk, elég mély nyomot hagyott. Óvodában pl. én játszottam Han Solo-t, akit rendszeresen "befagyasztottak" két bukfencezőszivacs közé. Az óvoda utolsó évében mindenki Star Wars űrhajókat épített legóból.

(Tudta Ön, hogy pl. James Cameron a New Hope hatására hagyta abba a kamionsöfőrködést és döntött úgy, hogy a filmiparban csinál karriert?)

A gyerekekkel hétvégén néztük meg a IV. és a legjobb V. epizódot. Mindenkinek egyetlen egy alkalom van az életében, amikor először látja A birodalom visszavág-ot. Én ott voltam a fiammal ezen a napon és ez sokat jelent számomra.

Azóta mondogatom neki, hogy:
It is your destiny. Join me, and we can rule the galaxy as father and son.
(Az "új" epizódok viszont egy nagy rakás gőzölgő trágyahalom. Részletes és vicces elemzés arról, hogy miért.)

2010. január 14.

A Nagy Kínai Tűzfal működésben

Ez jó.


  1. Látogasd meg a http://www.baidu.cn címet (legnagyobb kínai kersősite).
  2. Keress rá mondjuk arra, hogy "csoki" -> működik.
  3. Most keress rá arra, hogy "google.blogspot.com" -> a Nagy Kínai Tűzfal kizár a siteról pár percre.
Tetszőleges .cn siteon működik.
Pl.

2010. január 2.

Space Hulk 3rd Edition

Rengeteg, rengeteg társasjátékról néztem videót és olvastam leírást az utóbbi hetekben.

Ha lenne kivel játszanom, akkor mindenképpen a Space Hulk 3rd Edition lenne a favorit. Gyönyörű, pörgős, izgalmas.

A térképdarabok tényleg annyira szépek, hogy sírva kell fakadni.

Legújabb kedvenc reviewerem pedig Robert Florence a Downtime Town (kiejtése: döünteünteeijm) oldalról. A skót akcentusa fenomenális. :)

DowntimeTown Episode 7: Space Hulk from Robert Florence on Vimeo.


Alább pedig egy a komplett második küldetést játszák végig 3 * 10 percben:



Talán ha nagyobb lesz a fiam, akkor megveszem és hagy majd nyerni. :)

Addig is a Dominion kártyajáték tűnik a legjobb következő választásnak.