2008. február 6.

Korai tornádószezon



Este 9, választási hírek helyett meteorológiai radarképeket nézek a tévén.

Idén úgy tűnik, a szokásosnál hónapokkal korábban kezdődött a tornádószezon, ilyen "supercell"-ek formájában. Ez a ma esti front Memphisben megrongálta a bevásárlóközpontot, repülőteret, meg pár egyetemi épületnek lekapta a tetejét.

A tornádóhoz nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy elkapjon (a mi házunkat szétvinné gond nélkül), viszont az 5cm-es jégkockák + 160km/h-s szél az nagyobb területen rombol.

A szokásos protokoll, amit itt az iskolában gyakorolnak a gyerekek: az épület legalsó szintjére menni (a tetejét leszippantja), a lehető legtávolabb az ablakoktól, optimálisan ablak nélküli helységbe, pl. fürdőszobába.

Közben a tévében szinte percre pontosan jelentik, hogy melyik megyét, utat mikor éri el a front és mondják, hogy aki ott lakik vonuljon fedezékbe ("if you live in this area, you need to be taking cover immediately"). A szétrombolt épületeket, illetve halálos áldozatokat is bemondják, eddig egyet találtak (az autójában).

Persze tudjuk, hogy ez is a melegek miatt van. Apdét: percre pontosan megmondták, hogy mikor éri el a mi városrészünket (9:22). Kötelességtudóan bevonultunk a fürdőszobába (gyerekek Menő Manót néztek a laptopon). 27 halálos áldozata volt a viharnak.

4 megjegyzés:

  1. Ezek szerint túl éltétek.
    De nem az alsó szomszéd fürdőszöbájába kellet volna menni ? Hiszen a ti emeleteteket mindenestül vinné adott esetben.

    VálaszTörlés
  2. "Igen. Nem. Az ellen nem véd." :)

    Inkább csak a jégtől védő és morálnövelő hatása van ennek. Egy igazi tornádó valszeg a földszintet is viszi egy ilyen faépületben.

    Viszont rájöttem, hogy az igazi védelem az, hogy egy viszonylag mély völgyben lakunk, elég nehéz dolga van a délről érkező viharnak, ha be akar hozzánk fújni.

    VálaszTörlés
  3. Azt soha sem értettem, hogy miért olyan népszerűek a faházak a veszélyeztetett területeken...

    VálaszTörlés