2008. november 23.

JMemorize - szógyakorláshoz (Leitner - módszer)

Harmadikos voltam, amikor a napköziben kis papírcetlikkel kezdtük el gyakorolni az angol szavakat. A tanárnéni szónyelveknek hívta őket, egyik oldalon angol nyelven, másik oldalon magyarul voltak leírva a szavak és konkrétan beleraktuk őket egy kis szütyőbe, ami olyan volt mint az uzsonnászsákunk.

A módszer pofonegyszerű: kihúzok egy véletlen szót, ha tudom, mi van a hátoldalán, akkor kiveszem, ha nem tudom, akkor megpróbálom megjegyezni és visszateszem.

Szókincsépítésre, évszámok, egyéb dolgok biflázására nagyon jó módszer. Angolul flashcard-nak hívják az ilyet és rengeteg program, sőt közösségi site is van, ami erre épül. Mindegyik kezem ügyébe kerülőt kipróbáltam és egyik sem volt jó. A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek, hogy kötelezővé teszik, hogy az ember bepötyögje a megoldást, ami rendkívüli módon lelassítja a tanulási folyamatot (főleg ha mondjuk idegen nyelven kéne gépelni, ahol nem ismerjük a billentyűzetkiosztást).

Végül megtaláltam az egyetlen kézreálló szoftvert, a Java-alapú jMemorize-ot. Ez a Leitner-módszert követi, aminek a lényege az, hogy több, sorszámozott kártyapaklit tartunk fenn és minden alkalommal, mikor sikeresen tudtunk egy megoldást, akkor a hozzá tartozó kártyát egyre nagyobb sorszámú pakliba rakjuk. Ha egy, a k-ik pakliban lévő kártyán lévő választ tudjuk, akkor áttesszük a k+1-ik pakliba, ha nem tudjuk, akkor visszakerül az elsőbe. A nagyobb sorszámúakat tudjuk a legjobban, ezeket elég ritkábban elővenni.

 
Pár hete kezdtünk a fiammal német szavakat és kifejezéseket tanulni és mostanra már túl vagyunk a 300 megtanult kártyán.


Akárcsak nekem annak idején, angol és magyartudással neki is az egyik legnagyobb kihívás a névelők memorizálása. Ez a német nyelv legnagyobb rákfenéje az agyhalál szórend mellett.

12 megjegyzés:

  1. Nekem még az egyik otthoni infós kolléga ajánlotta a jMemorize-t. Külön tetszett, hogy akár matematikai képleteket is le lehet benne írni (vagy egész matematikai tételeket), bár ezt jómagam sose használtam. Amit viszont hiányoltam, hogy nem tudtam kiexportálni/kinyomtatni a kártyákat, hogy amikor géptől távol vagyok, a farzsebből előrántva hagyományos flashcard-ként használjam őket. (Nyilván ez _kevés_ feedback-et nyújt a proginak, de így is jó gyakorolni)

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű eszköz, köszi! Kész szótárfile-ok vannak hozzá, vagy eddig magad gyártottad őket?

    Eddig a jVLT-t ismertem, ahhoz van elég sok anyag, de ez sokkal profibbnak tűnik.

    VálaszTörlés
  3. Babarum: saját, testreszabott anyagot töltök bele.

    Az én álmom az, hogy a telefonomon is működjön, aztán tudjam szinkronizálni otthon azt, amit a gyárba menet gyakoroltam.

    Vannak ilyen flashcard alkalmazások, de nekem egyik sem vált még be.

    VálaszTörlés
  4. Ha windowsos a telefonod, akkor kettőt is tudok ajánlani.
    Az egyik a LingvoSoft programja, a másik a Declan Software fejlesztése.
    Én a Declan-féle progit használtam koreai tanulásra, nagyon bevált!

    VálaszTörlés
  5. Kb. fél éve megcsináltam az ország-főváros kombót magyarul a programhoz, de azóta csak 6 ember töltötte le :(
    Kevesen ismerik a magyar oktatásban ezt a módszert, pedig szerintem nagyszerű.

    VálaszTörlés
  6. Ennek a Leitner módszernek nincs nagy irodalma a magyar neten, legalábbis a Google csak két találatot ad. De az is nyenyec bloggerre mutat :)

    Mindenesetre nagyon tetszik, most megígérem magamnak, hogy használni fogom, mert bizonyos angol kifejezések mindig kiesnek az agyamból. Lehet betelt és már csak FIFO üzemmód van nem tudom.

    VálaszTörlés
  7. Birogeri letöltöttem az ország város munkádat.
    Most meg ég a pofám, hogy még az európai fővárosokkal is gondban vagyok. Hát kösz... (tényleg)

    VálaszTörlés
  8. Biroger: béna vagyok... nem találom! hol a fenébe van?

    VálaszTörlés
  9. Takoca:

    birogeri munkája itt van:
    http://wiki.jmemorize.org/Lessons

    Szerintem készíteni kellene egy online adatbázist magyar jMemorize kártyákkal. Ne kelljen mindenkinek külön-külön bepötyögni őket... Vagy már létezik? Mert én csak ezt az egyet találtam birogeri-től.

    Nyenyec? Amit Ti készítettetek a fiaddal azt felraktátok valahova?

    VálaszTörlés
  10. Dani, a fiamnak angolul van a kártyák nem-német oldala.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Szeretném megkérdezni,hogy ez a progi: JMemorize ingyenes? Vagy csak shareware?
    Előre is köszi a választ! :)

    VálaszTörlés
  12. Ingyenes.

    Az Anki is, amit szintén ajánlok.

    VálaszTörlés