2009. január 16.

A pénzügyi válság valódi oka

Semyon Dukach az MIT híres pókerblackjackcsapatának egykori vezetője ír cikkében arról, mi szerinte a pénzügyi válság valódi oka.

Van a szerencsejátékosok körében Martingale módszerként ismert technika (én D'Alembert-módszerként ismertem), mikor egy kb. 50%-os esélyű játékban először egy kis téttel indítunk és ha veszítünk, akkor megduplázzuk a következő körben a tétünket, ha nyerünk, akkor újrakezdjük alacsony tétről.
A módszer jól működik, egészen addig, amíg egyszer elő nem fordul az az alacsony valószínűségű esemény, hogy mondjuk tízszer egymás után veszítünk és már nincs elég tőkénk, hogy ismét duplázzunk: így elveszítünk mindent.

Dukach szerint a befektetési piacokon számos példa létezik ehhez némileg hasonló, ám jóval bonyolultabb konstrukciókra, amelyek látszólag nagyon jól működnek egészen addig, amíg akár többévnyi sikeres működés után be nem következik egy alacsony valószínűségű esemény -- mondjuk nagymértékű piaci válság -- és összeomlik az egész stratégia, a befektetők pedig elveszítenek mindent.

Ha egy befektetési alap egy ilyesmi konstrukcióval növeli a hozamát (mondjuk sokszoros áttétellel arra fogad, hogy sosem fuccsol be egyszerre az amerikai jelzáloghitelek több mint x%-a) és így pár százalékkal jobb teljesítményt tud elérni mint konkurensei, akkor a pénz hozzá fog áramlani, versenytársai pedig csődbe mennek, hacsak nem alkalmaznak hasonló technikákat.

Nem kell ehhez rosszindulatúnak lenni, egyszerűen a mostani rendszer sajátsága, hogy egyre bonyolultabb pénzügyi konstrukciók jelennek meg, amelyek már annyira komplexek, hogy a velük kapcsolatos kockázatokat még a legképzettebb pénzügyi befeketetők sem értik igazán. A szerző arra figyelmeztet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egyszercsak akkora válságot sikerül így generálni, aminek helyreállításához még a legnagyobb pénzügyi mentőcsomag sem elég és a globális pénzügyi piac jár úgy, mint Albánia 97-ben.

Javaslom az eredeti cikket (nem hosszú):

The real cause of the financial crisis, and the real solution
-- An MIT Blackjack Team perspective

2 megjegyzés: