2007. szeptember 12.

Idétlen időkig (1919-1945)

Számtalanszor van az az érzésem a magyar politikával és a hétköznapi politikai témájú megbeszélésekkel kapcsolatban, hogy bármilyen kiindulópontról, legyen az költségvetési hiány, társadalombiztosítás, oktatáspolitika, környezet- vagy fogyasztóvédelem 3, de inkább 2 lépésben eljutnak a vitázó felek a "fasiszta-kommunista-zsidó" Bermuda-háromszögig.

Kb. olyan, mintha a magyar fejekben végtelen ciklusban pörögnének körbe a 40-es (20-as, 30-as) évek, mint Bill Murray Idétlen időkig című filmjében a Groundhog Day.

Uj Péter nagyon jól megfogamazta ezt az érzést:


Hétfő este már arra riadtam föl a békés irodai szendergésből, hogy Máté Kriszta hangja hasít végig a terem légterén, mondja a Tények parlamenti tudósításának fölvezetőjét: "Sólyom az árpádsávról, Gyurcsány az új rendről, Semjén a zsidókról." Oké, itthon vagyunk, 1922-ben, veszem a darutollas nemezkalapomat, oldalamra kötözök egy műanyag kardot, megyek a kaszinóba ultizni és kadarkázni hajnalig, részegen húzatni a cigánnyal a Prónay- Héjjas legszebb dalait, színésznőcskék körömcipőjéből románvért inni, és hajnalban a plafonba lövöldözni Mauserral.
Tóta W blogjának kommentjei között lehet megfigyelni ezt nagyon szépen. Akik találnak olyan bejegyzést, ahol legalább 100 hozzászólás van és a kommentek között nincs szó se fasisztákról, se kommunistákról, se zsidókról, azok között értékes nyereményt sorsolok ki.

A múltkor eszembejutott, hogy ellen-mémként lehetne készíteni egy FKZS faktort, ami azt mutatná, hogy egy vita hány hozzászólásig jut el, mielőtt először említik-e három téma valamelyikét. Ezt akár automatikusan számítani is lehetne és táblázatos formában megtekinteni.

Tudom én, hogy feldolgozatlan múlt, meg miegymás, de ez most már tényleg röhej. 2007 van. Hahó!

4 megjegyzés:

  1. A fasisztazas-zsidozas tenyleg idetlenseg, de kommunista alatt a nepnyelv a '89 ig letezett diktatura fenntartoit es haszonelvezoit erti, mint peldaul akik kozul most lehet hogy paran nyugdijjba mentek az NBHtol. Szoval nem volt az meg eleg regen.

    VálaszTörlés
  2. Zsidók és fasiszták is vannak, meg lesznek még akkor is, amikor a pártállami elit már rég kihalt.

    Ettől nem lesz kevésbé debil témától függetlenül előrángatni bármelyiket.

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem itt kökemény gazdasági érdekek vannak. Van egy csoport, aki elvesztette a választásokat, de éhes, és ezért bármely eszközt megragad a hatalom mexerzése érdekében. Uszít, gyűlölködik, gárdát alapít. Emögött is a pénzt kell keresni, nem a hazafiságot.

    VálaszTörlés
  4. És a 23452. holocaust-emlékműről is ez jut eszedbe, te rothadó lelkű pszeudohumán?

    VálaszTörlés