2008. február 29.

Wikipédia: a hanyatló birodalom?

Danny Wool tegnapi blogbejegyzésében egy hanyatló birodalomhoz hasonlítja a Wikipédiát.

Némely analógiáját erőltetettnek találtam, a többi közül az alábbiakat emelném ki:

A nemzeti, gazdasági, morális stb. hanyatlás egyre terjedő érzete

"A Wikipédiát elárasztják a trollok, vandálok, reklámozók, propagandisták stb." "A Wikipédia szem elől tévesztette eredeti küldetését."

Kétségtelen, hogy az ostromhangulat elterjedtebbnek tűnik, mint régen. De ebbe szerintem belejátszik egy másik tényező is. Az önkéntes szervezetekből rendszerint pár év után kiégnek az emberek. A WP kezdeti idejében még nem volt -- nem is lehetett -- kellő számú veterán, aki éppen kiég és ezt próbálja megracionalizálni.

Nomeg az emlékek megszépülnek, "régen minden jobb volt" ugyebár (frászt).

Túlterjeszkedés

Szerintem még a Wikipédisták között is vannak, akik hajlamosak elfelejteni, hogy teljesen más 5000 cikket rendben tartani, mint 200000-et. Nem elég csak elfoglalni a területeket, megszállva is kell tartani őket. Ha 5 éve létrehozott valakik egy cikket, akkor az nincs "készen". Folyamatosan figyelemmel kell tartani, mert jó és rosszszándékú szerkesztők egyaránt változtatni fognak rajta és minden egyes kísérletet ellenőrizni kell.

Van egy pont, amikor már akkora a méret és forgalom, hogy az egyszerű vandalizmust ("Pisti buzi") sem sikerül azonnal és megbízhatóan kiszűrni, nemhogy a kicsit is intelligensebbet, pl. helyes dátumokat, adatokat helytelen, de hihetőnek tűnő változatokra cserélőket, vagy az olyan kamu fogalmakról, helyekről, személyekről szólókat, amikről egy átlagszerkesztőnek első ránézésre esetleg nem feltűnő, hogy ökörség. Az ilyenek akár évekig is megmaradhatnak a cikkekben.

Eladósodás

A Wikimedia Alapítványnak mostmár több mint tíz alkalmazottja van, köztük nem egynek hatszámjegyű fizetése van (dollárban). Nemrég átköltöztették az irodát Floridából San Francisco-ba, az ország legdrágább környékére.

4,6 millió dollár lesz a becsült kiadás, miközben a legutóbbi gyűjtőkampány ennek a harmadát hozta be.

The Decline of Empire via Nonbovine Ruminations


Az egyik fő fenntartásom a félig üres, vagy félig teli jelenség. Mivel a Wikipédiának nincs olyan konkurenciája, amihez közvetlenül mérhető lenne, ezért a legtöbben egy elképzelt valamihez hasonlítják, mikor az a kérdés, hogy sikeres-e, jól teszi-e a dolgát.

Aki magasra teszi a lecet ("olyan, mint a Britannica csak ingyenes, online, részletesebb és sokkal-sokkal nagyobb") az pl. csalódni fog ("tele van hibákkal, pocsék fogalmazással és félkész cikkekkel, baromarcú felhasználókkal"), aki viszont alacsonyra teszi a lecet ("egy online lapgyűjtemény, amibe bármelyik internetes idióta belerondíthat") annak kellemes meglepetés lesz ("ahhoz képest nem is rossz, sok használható lapot találni benne és nem kevés értelmes ember dolgozik rajta").

3 megjegyzés:

  1. Eljen a wikipedia, rengeteget hasznalom, nagyon hasznos!

    VálaszTörlés
  2. Miből fizetik a négy és fél misit?

    VálaszTörlés
  3. Kritikus: ja én is nagyon sokat és intenzíven használtam tavaly. Talán még soha ennyire. Hasznosabb volt, mint a könyvek, amiket sok száz dollárért vettem.

    Chery: passz. Gondolom vagy leépítik a létszámot vagy adósság lesz belőle.

    VálaszTörlés