2008. március 3.

Nem Jimbo nőügye az igazi gáz



Pár napja a Valleywag (a Szilikon-völgy pletykablogja) leközölte Jimmy Wales Wikipédia-alapító és Rachel Marsden a Fox News nevű republikánus szócsőnek számító televízió egyik kommentátorának turbékoló chat logjait.

Nincs ezzel gond, szabad ország, mindenki azzal, ott és olyan gyakran, ahol akar.

2 gond van itt igaziból. Az egyik, hogy úgy tűnik Jimbo megmozgatta kapcsolatait, hogy a hölgyikét korábban kissé kedvezőtlen fényben feltüntető Wikipédia szócikk barátságosabb formát nyerjen. Bár Wales tagadja ezt, ugyanakkor a Marsden által leközölt logok alapján szerintem bűzlik a dolog. Walesnek már korábban is volt érintettségi problémája a saját szócikke kapcsán.

(Hely hiányában eltekintek attól, hogy a Wikipédia nyílt működésének teljesen ellentmondó, a beérkező panaszokat a háttérben, sokszor indoklás, sőt nyomok nélkül (!!!) elintéző OTRS miért működik rosszul, még akkor is, ha jó szándékkal hozták létre. Hála az égnek, hogy a HuWikiben még csak hasonló eszköz sincs.)

De ami ennél is gázosabb volt számomra, aki rendszeresen ad (ha mégoly csekély összeget is) a Wikipédiának mikor az Alapítvány volt alkalmazottai Jimbo állítólagos, az alapítványból finanszírozott "rocksztár" életmódjáról és attitűdjéről írnak.

Az Alapítvány 100%-ban önkéntes adományokból tartja fenn magát ezeknek többsége nem nagy összeg, 5-10-20 dollár. Az image mostanáig az volt, hogy ez elsősorban műszaki kiadásokra, sávszélességre és hardverre megy el. Én személy szerint a világkörüli utazásokat is nagyjából feleslegesnek tartom (internet, hahó!), a moszkvai masszázsszalont és 650 dollárt kifizetését két üveg borért viszont felháborítónak. Olyasminek, ami semmilyen módon nem járul hozzá a Wikimedia Alapítvány deklarált céljainak eléréséhez -- hacsak azok jelentősen meg nem változtak, amíg nem figyeltem.

De nem is az a baj, hogy engem személy szerint zavar-e. Ha elég adományozó dönt úgy, hogy márpedig ilyen célokra nem ad pénzt még adómentesen sem, akkor a projekt működése kerülhet veszélybe. És ez lenne az igazi gáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése