2008. szeptember 12.

Lakásvadászat Zürichben

Egy erre specializált cég alkalmazottja segít bennünket négy napig a zürichi élet beindításában. Regisztráció a városházán, bankszámlanyitás és ami a legfontosabb a bérlakás felkutatása.


Az asszisztensünk elmondása szerint elég cudar a lakáshelyzet Zürichben, állítólag kevesebb mint 1% kiadó. Gyakran pár nap alatt el is kapkodják a jobbakat. Családi házak nem nagyon vannak, a tipikus lakás 3-4 szintes épületben van.

Próbálunk több meghirdetett ingatlant is felkeresni, de nem ám úgy van, hogy aztán ha tetszik, akkor beköltözünk, mint az állatok, hanem meg kell pályázni és ha az épületet kezelõ ingatlanügynökségnek, vagy esetleg a tulajdonosoknak valamiért nem (mi) tetszünk (nemzetiség, kor, gyerekek száma, fizetés, akármi) akkor nem kapjuk meg. Emiatt az lesz, hogy megpályázunk többet is és reméljük, hogy a hónap végére legalább 1 összejön.

Nashville-bõl nézve érdekesek a különbségek, kezdem a negatívumokkal.

A bérlakásokban nincs központi légkondi. Persze a hidegebb éghajlat miatt ez nem igazán gond. Az ott szinte alapszolgáltatásként járó medence és konditerem szintén nincs. Ingyen parkolóhely szintén nincs, erre rá kell fizetni még 40-150 frankot. Nem is igazán vannak parkolóhelyek, fogalmam sincs, mondjuk, hogy egy házibuliba meghívott, kocsival érkezõ vendégek hol parkolnának.

Mosógép ritkán szerelhetõ be a lakásba. Ehelyett az épületek aljában van egy mosókonyha, de azt sem úgy használjuk ész nélkül, mint az állatok, hanem be van osztva, hogy melyik nap melyik család kapja meg (pl. heti 1 nap, vagy 2 hetente 2 nap).

A szemét sem úgy van, hogy pár centes mûanyagzsákban hordja le az ember a nagy konténerekbe barbár módon, hanem csakis a város által forgalmazott, önkormányzattól függõ árú, de mindenhol méregdrága "hivatalos" szemeteszsákban szabad kidobni a dolgokat. Ahol most lakunk, ott 3 frankba kerül egy 60 literes "Züri Sack". Jó kis bevétel ez a városházának, de az is tény, hogy végiggondolja az ember, hogy mennyi szemetet generál.

A lakbér egy ugyanakkora lakásért nagyjából 3x akkorák mint egy Nashville-i lakóparkban. (És nem, az fizum nem 3x annyi...) Az ügynökünk mondta is, hogy az ideérkezõ külföldiek sokallni szokták, hogy a fizetésük harmada elmegy lakbérre. Nemcsak a lakás drága egyébként, megélhetés szempontjából Zürich a világ legdrágább városai között van (felméréstől függ, de legtöbbször benne szokott lenni az első tízben a világon).

És a pozitívumok. Létezik járda, létezik kiváló tömegközlekedés. Az egyik kedvenc lakásunknál 5 percre van az iskola, 10 perc a bolt illetve a hév állomás, ahonnan 15 perc körül visz oda a közvetlen járat a gyárhoz. Nem kell triatlonistának lenni, hogy biciklivel járhasson az ember az irodába minden nap. A ház elõtti játszótéren játszanak a gyerekek. Mindez magyar szemmel egyáltalán nem földrengetõ, de Nashville-ben, a mi környékünkön sajnos elképzelhetetlen volt.

Nagyon szép kilátás egy gyönyörû völgyben. Az egyik helyen birkák, a másik helyen lovak legeltek a házak mellett.

9 megjegyzés:

  1. Kepeket is kerunk! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Jól van látom, életben tartod a blogodat, kíváncsian várom a folytatást! Mennyi ideig tűr meg a cég a plazmatévés átmeneti szálláson?

    Ami nagyon érdekel majd, hogy mi a benyomásod arról, hogyan fogadják a svájciak a hosszabb távra betelepedő külföldieket. Érleld a választ lécci egy darabig... :-)

    VálaszTörlés
  4. Adél: 30 napot kaptam az átmeneti lakásban.

    A beilleszkedés biztos sokkal nehezebb lesz, mint Amerikában. Az egyik akadály máris az, hogy a svájci német egy rémálom. :) Legalábbis 2 nap után így látom.

    VálaszTörlés
  5. A szemétszállítás magyarhonban nálunk is úgy megy, hogy ha nem fér be egy kukába a cucc, akkor a társaság hivatalos zsákjába kell pakolnod a többit. Prepaid szemétdíj.

    VálaszTörlés
  6. Egyébként területileg itt mekkora lakásokról van szó?

    VálaszTörlés
  7. Chery: kb. 90-100 m^2 körül asszem. 4-4,5 szoba.

    VálaszTörlés
  8. Kell egy kis idő mire rájön az ember, hogyan kell Z.-t használni. Az autó például teljesen felesleges, így nem is kell parkoló. Hétvégén meg azért van zárva minden, hogy azok a dolgozók is elmehessenek kirándulni. Nagyon is van mit tenni...
    Nekem kb. két évbe telt megszeretni Z-t. Amióta el kellett jönnöm viszont szenvedélyesen visszavágyom.

    VálaszTörlés
  9. Azt gondolnám, hogy kocsiügyben züricsben is van valami hasonló megoldás mint itt Bosztonban. A városlakók előfizetnek egy "gépkocsimegosztó" szolgáltatásra aminak a lényege, hogy igény szerint kapsz egy kocsit, a városban több helyen is elérhető és lényegébe bármikor ...okosság, zipcar.com
    Szemétről, itt a Boszton környéki városokban is megvásárolt szemets zsákba kell pakolni ... nem ám csak úgy kivonszonlnoi a százkilós riklájnert a ridzsléki konténer mellé oszt majd lesz vele valami .. mint az állatok:)

    VálaszTörlés