2009. január 16.

Hol van a válság Svájcban?


Olvasom, nézem, hallgatom a gazdasági híreket Amerikából: minden nap arról van szó, melyik cég megy csődbe, mennyi embert építenek le. Nyelvtanulás céljából a svájci hírekbe is belehallgatok (Echo der Zeit) illetve a buszmegállóban található ingyenújságokba is belelapozok. Döbbenettel tapasztalom, hogy Amerikához képest olyan, mintha nyoma sem lenne válságnak: szinte szó sincs elbocsátásokról, csődökről, gazdasági problémákról. Nemtom miért.

5 megjegyzés:

  1. Nálunk megszűnt a pénteki ingyen-pizza a Pizza Lectures nevű előadásokon. Egyfajta folyományként maga az előadássorozat is megszűnt.

    A főnökömtől mostanában megkérdezik, hogy "biztos?", amikor valamilyen könyvet akar rendelni céges számlára.

    Februártól megszűnik a napközbeni takarítás a "cégnél".

    A "nagy" Amerikát illetőleg meg azt hiszem, hogy a MS is vagy 5000 embert elküldött.

    VálaszTörlés
  2. Mi sem látunk itt Bosztonban belőle semmit, ha csak azt nem, hogy egyre olcsóbb minden. De gondolom ha Ditroidban élnénk és egy autógyár szerelőcsarnokában dolgoznék, biztosan más lenne a helyzet :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem volna erre egy teoriam: media hype. A baj nem akkora, mint ahogy azt a media talalja, csak sajnos ettol meg kevesebb azoknak a szama, akik nem hiszik el ...

    ISIS-ben tejet sem lehet venni a kavehoz ceges penzbol. De a villanyok ejjel-nappal egnek, a futes/legkondi allandoan maxon zakatol ... :-)

    VálaszTörlés
  4. miracleworker: a válság tényleg elsősorban a fejekben van (bizalmi válság) -- de az is csak a fejekben van, hogy a zsebedben lévő papírpénz tényleg ér valamit. ;)

    Az ISIS-ban meg simán el bírom képzelni, hogy teljesen másik költséghely a tej meg a villanyszámla és ha megspórolnak 1000 USD áramot, akkor az csak sokszoros áttétellel, vagy egyáltalán nem jelenik meg hónap végén a költségvetésben, míg ha nem vesznek meg x doboz tejet, az azonnal.

    VálaszTörlés
  5. azért a UBS benne van nyakig, ha jól tudom kb. tőlük indult, ezért amikor mégis kiosztották az évvégi milliós bónuszokat, volt balhé, valaki festékes lufit dobott az épületre. aztán lemosták. welcome to the jungle!

    VálaszTörlés