2009. június 26.

Ínyenc kaja: jórészt bullshit

Nagyon szkeptikus vagyok, mikor valaki valamilyen kajára, italra esküszik. Ahogy az ismerőseim között láttam, egy igazi vakteszt során az emberek még a kedvenc márkájukat sem ismerik fel. (Lásd: sör vakteszt korábbról.)

Hiszem és vallom, hogy mikor drága ételeket és italokat vesznek az átlagemberek, akkor az nem igazán az ízek közötti különbségről, hanem az életérzésről és az exkluzivitásról szól. (Pl. megjutalmazni magunkat vagy másokat valami "különlegessel", vagy olyat enni-inni (olyan helyen) amit a prolik nem engedhetnek meg maguknak.)

Ez nem tudatos sznobizmus, egyszerűen becsapjuk magunkat is.

Erről szól Penn & Teller Bullshit! című sorozatának ínyenc étteremben játszódó része is:Az ínyenc ásványvizes rész is jó.

5 megjegyzés:

 1. Kemény. Sokmindent elhiszek, de azért a másfél dolláros bort meglehetősen biztosan felismerném. Valószínűleg ők is. Az a része a sznobizmus, meg persze az amerikai "mindenre mosolygok" attitűd, hogy nem mer szólni a pincérnek, hogy ez a bor egyszerűen szar. Meg aztán a kognitív disszonancia is biztos fellép: ha már ilyen kurva sokat fizetek valamiért, akkor biztosan jónak kell lennie.

  VálaszTörlés
 2. Hát... épp az egyik nap mikor a szokásos fagylatomat vettem, gondoltam veszek az olcsóbból, mert így ugyanannyi pénzből kettőt veszek. De annyira szar volt, hogy na. Szóval fagyiból a drágább finomabb (és kisebb is :()

  VálaszTörlés
 3. Szerintem a pincér zseniális volt, hogy a bornál előmelegítette a vendéget a medvecukor ízzel. :)

  A kulcsszó a _vakteszt_.

  Ha veszek 5 bormárkát vagy 5 fagylaltmárkát, akkor nem fogjátok tudni sorbarendezni őket árak szerint vakon. Lefogadom, hogy még a 2 extrémumot sem találjátok meg. :)

  VálaszTörlés
 4. Meg vigyázzunk arra is, hogy esetleg egy video csak azt mutatja be ami a mondandóját alátámasztja, lehet volt a teszt alanyok között aki észrevette, hogy valami nem stimmel.

  VálaszTörlés
 5. na, akkor nem ciki, hogy egy csokitesztelős közvéleménykutatáson nem ismertem fel azt, amire előzőleg azt mondtam, hogy szeretem... mert olyat kerestek, aki ismeri a milka wafflest vagy mit, én meg nem, de azt ők se gondolhatják komolyan, hogy csokitesztelésre nem az ingyen csokiért megy valaki :D

  VálaszTörlés