2010. augusztus 17.

Dohányzás

Az a helyzet, hogy az Egyesült Államokban nagyon elszoktam a dohányosoktól.
Eleve kevesen dohányoznak és ők is épületen kívül, vagy külön helyen.

Svájcban meglepően sokan cigiznek és még pl a villamosra várva, tehát nyílt légtérben is zavar annyira, hogy elgyalogoljak messzebre (a széliránynak) megfelelően.

Annyira irritál már ez a dolog, hogy teljesen el tudja rontani a napomat. Mióta Zürich kantonban is bevezették a dohányzástilalmat az éttermekben, javult a helyzet, persze a teraszokon, ahol nyáron szeretne enni az ember a családdal, gyerekkekel még mindig pöfékelnek ezerrel. Az amúgy teljesen jó állatkerti napunkat sikerült elrontani azzal, hogy körülöttünk 3 irányból fújták a füstöt, miközben ebédelni próbáltunk (Knies Kinderzoo, Rapperswil).

Az egyik osztrák kolléga ajánlott hangulatos, autentikus éttermet Bécsben (Gruenspan). Az élményt számomra a mellettünk ülő láncdohányos bácsik annyira elrontották, hogy halálkomolyan legközelebb inkább a Burger Kingbe megyek.

Miskolcra látogatva gyönyörűszép sétálóutcácskákat találtunk régi kedvenc helyeink körül.
A nosztalgia kedvéért beültünk fiatalkori szórakozóhelyünkre, a Tháliába (vagy 15 év után!), ahol teljesen jó koktélokat lehet például kapni, de a kívül-belül folyamatosan füstőlő klientúra miatt én soha nem megyek oda vissza.

Tiszta Balkán.

11 megjegyzés:

  1. A dohanyipar az egyik legatlatszobb aga a drogbiznisznek, es megis legalis. Furcsa.

    Japanban kb. a lakossag negyede dohanyzik. Kozteruleten, vonatallomason stb. altalaban nem lehet dohanyozni, csak pl. elkeritett dohanyzofulkekben, de egy McDonald'shoz hasonlo helyen meg sokszor inkabb a nemdohanyzokat kulonitik el, a staff meg dohanyfustben dolgozik.

    VálaszTörlés
  2. Ez annyira fölbaszott, kimegyek és rágyújtok.

    VálaszTörlés
  3. Ez esetben feltétlenül be kell szerezned otthonra egy ilyet:

    http://www.designboom.com/weblog/cat/10/view/11165/kristoffer-myskja-smoking-machine.html

    VálaszTörlés
  4. Jogos, sajnos tényleg ez a helyzet. A dohányzók kultúráját jól mutatja az is, hogy vegyes dohányzó/nem dohányzó társaságban én még olyat nem hallottam, hogy valaki megkérdezte volna, hogy rágyújthat -e. Teljesen természetes mindenkinek, hogy bármikor bárhol bagózhat.

    A még bunkóbb verzió amikor várok a buszra, odajön, megáll mellettem, és rágyújt. Ezek után ne b*sszam ki a busz elé...

    VálaszTörlés
  5. hát ez sajnos igaz... :(

    pinbacker: ezt még lehet cifrázni, pl. amikor egy halom nehéz szatyrot a lábadnak támasztva állsz a buszmegállóban, akkor is halál természetes nekik, hogy ha zavar a füst, akkor neked kell arrébbmenni.

    VálaszTörlés
  6. Az egyik kritikus a Muppet showbol8/19/2010 8:39 de.

    En szinte mindig gyerekkel es/vagy a mi hazunkban vagyok tarsasagban, igy mindig minden dohanyos figyelmesebb :-)

    Amerika utan Ausztriaban a sok cigizot mindig csovesnek neztem...

    VálaszTörlés
  7. nem dohányzom, de azért ennyire nem kell a dohányosoktól kikészülni. Mindenhol van nemdohányzó rész, ott lehet szolni, ha füst van. Amúgy meg próbáljunk már meg valahogy egymás mellett megélni.

    VálaszTörlés
  8. "Mindenhol van nemdohányzó rész" -- pont az a baj, hogy effektíve ez nem működik. A teraszokon pl. effektíve nincs. A buszmegállóban a várakozó dohányosok számától függ, hogy gyakorlatilag mennyire tudod elkerülni.

    Szerintem a dohányosokban nem tudatosul, hogy mennyire tud másokat zavarni a füst. Erről mindig az jut eszembe, hogy "ha nem gyújtasz rá, nem fingok".

    VálaszTörlés
  9. Azt gondolom, hogy a buszmegállót, ha beszarsz sem fogják nemdohányzóvá nyilvánítani.

    VálaszTörlés
  10. zsoltibá: én még emlékszem Los Angelesben nemdohányzó utcára, úgyhogy reménykedni azért lehet. :)

    De annak is örülnék, ha felannyi dohányost kéne körbenavigálni. Vagyis ne dohányozzanak többen Svájcban, mint az USA-ban. ;)

    VálaszTörlés
  11. tényleg baromi zavaró tud lenni a cigifüst (pedig én dohányzom), de ha az utcán állva a dohányfüst bánt legjobban, akkor irigyellek, kisbarátom :-)
    mi a helyzet a szmoggal? kipufogófüsttel?
    pardon :-)

    VálaszTörlés