2011. szeptember 4.

Sporthónap

Augusztusban egy 30 napos kísérletként azt próbáltam ki, milyen az, ha minden nap sportolok valamit.
Tipikusan 1 óra kocogás vagy 30-45 perces konditermi bohóckodás történt.

Ami nem történt:

 • Nem éreztem, hogy több energiám van. Sőt. 
 • Az alvási problémáimon sajnos nem segített. Semmiféle korrelációt nem fedeztem fel a napi sport és a nyugodt alvás között.
 • Nem kezdtem el fogyni. Sőt. Tipikusan csak sokkal éhesebb lettem és eleinte hízásnak indultam. Az étrend megváltoztatása után javult a helyzet. Súlykontrollra viszont az önmagában is működik. Kipróbáltam.
Ami történt:
 • Segített megismerni az önmotivációm korlátait. Rendkívül hatékony alrendszer van az agyunkban a kifogások gyártására, nagyon nehéz naponta legyőzni. ;)
 • Rájöttem, mekkora óriási mennyiségű zoknit és pólót sikerült az évek alatt felhalmoznom. :)
 • Meghúztam a jobb csuklómat, 1 hete fáj. Most kötésben van.
 • Minden sporttevékenységben jobb lettem picit.
 • A papírcetlijeim alapján többet sportoltam augusztusban, mint előtte egész évben együttvéve. Erre büszke vagyok.

Az egyik kihívás számomra az időbeosztás kérdése. Ha elmegyek futni, akkor előtte nem mehetek enni, mert különben kijön belőlem a cucc. Figyelembe véve a családi és munkahelyi elfoglaltságokat, a végeredmény az, hogy néhány órányi idősávom van naponta, amikor be tudom iktatni a 90 percet, ami a sporthoz, átöltözéshez, zuhanyozáshoz stb. kell.
Őszintén szólva, családos embernek szerintem 90 perc szabadidő óriási luxus, másra nem nagyon marad idő a napnak olyan szakaszában, mikor még energiám is van...

6 megjegyzés:

 1. Nem lehet, hogy az a gond, hogy naponta csinaltad es nem hagytal idot a regeneralodasra? L. pl. http://hundredpushups.com/ & rest days. Meg heti mondjuk harom futas idoszempontbol is jobb.

  VálaszTörlés
 2. c-hez csatlakozva: ha 1 hónap alatt többet sportoltál mint előtte 1 évben, akkor lehet hogy tarthatnál több pihenőt, nem kell egyből minden nap - és az "ami nem történt" pontokból az első kettőt kihúzhatnád :). Ezen kívül a _napi_ 90 perc családos embernek tényleg luxus, nekem ez az ideológiám, miért nem csinálom :), de heti 3x90 percnek bele kellene férnie (nekem is :))

  VálaszTörlés
 3. Normálisan heti 3 alkalmat célzok meg és összejön kb. 2. :)

  Arra törekedtem kb. hogy 1 nap kocogás, 1 nap konditerem egymás után, pont azért, hogy tudjak regenerálódni.

  Aztán hétvégén logisztikai okokból később meg sérülés miatt torlódtak a futások egymás után.

  VálaszTörlés
 4. mester ezt mind nagyon jó látod, 30 fölött ez egy elkeseredett szélmalom harc; egyetlen dolog működik: "ít lész, sitt mór, bijaccs!", és ehhez még ídő sem kell.

  VálaszTörlés
 5. Nézesd meg a pajzsmirigyed orvossal. Én hirtelen híztam, nem tudtam miért, se sporttal se diétával nem ment le 2-3 kg.-nál több (majd visszajött). Két hónapja kiderült, hogy alul működik a pajzsmirigyem és ez volt a gond. Semmi tünetem nem volt, egy rutin vérvételből tudtam meg mikor elmentem a háziorvoshoz egy teljes kivizsgálásra.

  VálaszTörlés
 6. Szia, nemrég találtam rá a blogodra, néha betérek és olvasom. Szóval én egyet értek az itt írottakkal. Lehet bármilyen pozitív oldala a mozgásnak, de ha van családod, és fontos, hogy minél több időt tölts velük, akkor bizony a mozgás luxussá avanzsál. Nekem is kizárólag csak akkor (de nem kivétel nélkül) sikerül, ha a napomat az elejétől a végéig megtervezem. Evés és mozgás a tevékenység relációjában...akkor be tudom illeszteni azt a fél órát, vagy esetleg többet. Viszont ha borul a menetrend (és néha törvényszerűen borul:-), akkor már megdőlt az egész.

  VálaszTörlés