2007. augusztus 14.

Egy kínos vizsga: SCJP



Szóval van egy olyan törekvésem, hogy az életemből kipipálom a lezáratlan dolgokat, amikbe egyszer (vagy többször) belevágtam, illetve elhatároztam, hogy megcsinálom, de aztán nem lett lezárva a dolog. Ilyenek pl.:

  • Elolvasni a befejezetlen könyveket
  • Elmenni Finnországba
  • Elvinni Kevin kollégámat cicibárba, mert még sosem volt
  • stb.
A projektek között volt már lassan 6-7 éve egy Sun Certified Java Programmer minősítés megszerzése. Ezt még akkor kezdtem fontolgatni, mikor az volt a tervem, hogy majd Németországban fogok dolgozni és az akkori főnököm, aki hosszabb ideig volt Ausztriában azt mondta, hogy a németeknek nem elég, hogyha tudsz valamit (programozóként) kell, hogy legyen papír, hogy elvégeztél tanfolyamot és/vagy levizsgáztál belőle.

3, a vizsgára felkészítő könyvet is megvettem az évek során, amik aztán hamar elavultak, ahogy kijöttek az újabb verziók és frissítették a kérdéseket.

Most legutóbb egy 800 oldalas könyvől készültem, amit nem volt időm/energiám végigolvasni, hanem inkább a próbateszteket csinálva kijegyzeteltem azokat a dolgokat, amiket nem, vagy rosszul tudtam és ezeket néztem át. Kb. olyan 2 hetet töltöttem a dologgal, olyan átlag napi 1 órával számolva. Csináltam a könyvhöz adott CDROM-ról telepített szimulált vizsgát, de hamar ismerőssé vált az összes kérdés.
Ezen a ponton aztán regisztráltam a weben, kifizettem kártyával a 200 dolcsit (38kHUF) és kerestem egy hozzám közeli vizsgaközontot. A Prometric-nek szervezte ki a Sun Microsystems a vizsgák lebonyolítását (sok-sok más cégnek is csinálnak ilyet). A Prometric pedig itt pl. egy helyi iskolával szerződött le, ők bonyolítják a cuccot.

Elmentem viszonylag korán, mert nem tudtam, milyen gáz lesz a forgalom malmoztam legalább 1 órát a recepción, aztán aláírtam, hogy nincs nálam fegyver (lőfegyver), meg puska (csaláshoz a vizsgán), nem mondom el, mik voltak a kérdések másoknak, meg ilyenek. 2 fényképes igazolvány stb. Mondja a néni (aki 100:1-hez, hogy azt sem tudja mi az a Java és 10:1-hez hogy nem tudja mit csinál a Sun Microsystems), hogy menjek ki vécére, mert vizsga közben tilos. Mondom, hogy nem kell, rendben vagyok, kezdjük.

Semmit nem lehetett bevinni, kaptam 2 ceruzát és 2 üres lapot firkálgatni, amiket a vizsga után vissza kellett adnom (hogy ne szivárogjanak ki ilyen módon a kérdések).

Bevezetett a néni a szobába, ahol 3 gép volt, de mások nem vizsgáztak, teljesen egzedül ücsörögtem. Az egyiken beindította a tesztprogramot, aztán leültetett, mondta, hogy kamerán figyelnek és sok sikert kívánt és kiment.

A vizsga teljesen számítógépes, 72 kérdésre kell válaszolni 3 óra alatt. Vannak feleletválasztósok 5-6 válaszból add meg az 1-3 helyeset, illetve vannak olyanok, amikor egy programkódot kell kiegészíteni drag'n'droppal előre megadott részletekből, hogy az így összerakott program azt csinálja, ami a feladatban meg van adva. Mivel a CD-ROM-on ugyanezt csinálta a gyakorlóprogram, semmi gondot nem jelentett a formátum.

Viszont egy másik dolog valódi gondot jelentett és ez pedig a hólyagom volt. Kb. 2-3 kérdés után éreztem, hogy hiba volt nem elmenni a vécére. 10 után már nagyon kellett pisilnem, 20 után már fel kellett állnom a székből és úgy kattintgattam, 30 után már folyamatosan táncikáltam körbe a szobában. Ezután már egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy kibírom. Ha lett volna egy pohár, vagy üveg valahol odabent, akkor tutira megtöltöm.

Ezen a ponton már el sem olvastam az összes lehetséges választ, csak kattintottam, mint a villám, ha valamelyik jónak tűnt. A szoftverben van egy olyan funkció, hogy megjelölhetsz kérdéseket, amikhez utólag visszatérhetsz, de ekkor már ilyesmi meg sem fordult a fejemben.

Hosszú évek óta a legszarabb élmény volt ez a 90 perc. Viszont el kellett volna kérni a videószalagot (ha rögzítették egyáltalán) mert megfelelő zenei aláfestéssel biztos sláger lett volna a YouTube-on, ahogy ott táncolok az asztal mellett. :)

Végül mégis szobatiszta maradtam és végigértem mind a 72 kérdésen, aztán gyorsan kirohantam a vécére. Nagyjából a rendelkezésre álló 3 óra fele még megmaradt. A szoftver automatikusan kinyomtatta az irodájukban a teszteredményt: 90%-om lett és 59% kell a sikeres vizsgához. Ha tudtam volna, hogy ilyen jól állok, akkor az utolsó 20 kérdést megválaszolatlanul hagyom inkább, hogy hamarabb kiérjek a mosdóba. :)

nyenyec, Sun Certified Java Programmer for the Java 2 Platform, Standard Edition 5.0

10 megjegyzés:

  1. Gratula az eredményhez, és külön köszönet, hogy a bennfentes részeket csak a magyar verziót olvasókkal osztottad meg. :D

    Még1x grat.

    VálaszTörlés
  2. nekem is megvan ez a könyv. eddig 3 fejezetet sikerült elolvasnom belőle. sajnos nálam ez még elvarratlan szál...

    VálaszTörlés
  3. Gratulalunk!
    Remeljuk lesz meg alkalmad hasznalni :-)
    Mennyi idonkent kell ujravizsgazni?

    VálaszTörlés
  4. pálesz: kösz. :)

    gbk: 2 hét, és első közelítésben elég csak a fejezetek végén található összefoglalókat átnézni. Hajrá! :)

    kritikus: gondolom, hogyha nem zavar, hogy elavult, akkor nem kell újravizsgáznod. Különben meg minden új Java verziónál frissítik a vizsgát tudtommal. Bár 6-os még nincsen.

    VálaszTörlés
  5. Egyreszt gratulalok utolag is, masreszt ma tettem le en is, de ahol en vizsgaztam (IQsoft, csata utca 8.) lehetett kimenni a wc-be, sot, barmikor felallni es kimenni, aztan visszajonni.
    A tobbi stimm:)

    VálaszTörlés
  6. Hello,a vizsga nyelve az angol?

    VálaszTörlés
  7. Én angolul vizsgáztam, de nem néztem utána, hogy létezik-e más nyelven.

    VálaszTörlés
  8. En is most szereztem be a konyvet. Egyebkent friss diplomas vagyok, es jo baratsagban vagyok a javaval. Remelem, hogy nem lesz nehez a vizsga, de azert azt latom, hogy csukobol nem lehet megcsinalni. A demo cd begyakorlasa egyebkent csak a vizsgaprogram stilusat segitett megszokni, vagy voltak "visszakoszono" kerdesek is?

    VálaszTörlés
  9. Sanyi: *nagyon* hasonlóak a kérdések.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    SUN Certified Java Programmer, vagy azzal egyenértékű képesítésű embereket keresek SOS! Kérlek hívj január 11-ig a 70/383-3819-es tel.számon!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés