2007. október 11.

Megtorpanni látszik a Wikipédia növekedése?



A Wikipédiát mostanáig az exponenciális növekedés jellemezte.

Egy Dragons flight nevű wikipédista most az angol változat cikkeinek 6%-t mintául véve végzett statisztikai elemzéseket és ezek alapján úgy tűnik, hogy a közösség szerkesztések darabszámával mért aktivitása az utolsó 6 hónapban nemhogy nem növekedett, de valamelyest még vissza is esett.

Nem kell még eltemetni a Wikipédiát, mindenesetre a visszaesés ténye a projekt történetében mostanáig példátlan.

4 megjegyzés:

  1. nem tudom, jól gondolom-e -- én csak mo-on tanultam egy pici matematikát --, de ugyebár egy online lexikonban feldolgozható világ a feldolgozás mértékében egyre szűkül, sőt elvileg el is fogyhat a napi eseményeket és a régebbi szerekesztések javítgatását leszámítva.. meghökkentő lenne, ha az idők végezetéig az ismeretek, nóvumok szaporodását egyre jobban beelőzve növekedne a lexikon terjedelme..

    viszont tény, hogy a szerkesztési ráták csócsálása rendesen dagasztja a világhálót, ami viszont tényleg a végtelen felé tart a hülyeségek soha nem látott öngerjesztő szaporodása terén.. a net nevű nemzetközi szemétdombnak ez a természete, az online lexikonoknak pedig szerencsére nem.. egyelőre!

    VálaszTörlés
  2. Érezni ezt belül is. Az angol orvosi wikis projektek haldokolnak. Eszméletlen erőfeszítést igényel néhányunktól, hogy legalább fenntartsuk ezeket.

    Sajnos, ez is eljött egyszer.

    VálaszTörlés
  3. Ez általános dolog volna? A wiki kimegy a divatból?

    VálaszTörlés
  4. Kétlem, hogy a témák fogynának el, bár az igaz, hogy egyre kevesebb olyan téma van, amiről egyáltalán nincs cikk.

    Ha tippelni kéne akkor én 2 dologra tudnék gondolni:

    1) Egyre magasabb a léc.

    Akkor is ha tudunk valamit egy témáról, lexikoncikket írni belőle egyáltalán nem könnyű (aki próbálta már, az tudja).
    Ráadásul a minőségi követelmények is kúsznak felfelé, egyre többször követelik meg a forrásokat, a normális fogalmazást és formázást a nagyon régi "mindegyhogy, csak legyen valami" hozzáálláshoz képest. Egyre több energiába kerül az új tartalom írása.

    2) A Wikipédia mostanra már nem "cool" ellenkultúrás valami, hanem egy nagyjából mindenki által ismert és megszokott intézmény lett. Elvesztette némileg az újdonságértékét és az ezzel járó izgalmat.

    VálaszTörlés