2008. január 14.

Miért fektet be napi egymilliárd dollárt Kína az USA-ban?



A múltkori mese egy picit konkrétabban. Szóval a kínai kormány a valutaátváltás kontrollálásával kb. a kínai termelés felét megtakarításokba pumpálja.
Ugyebár napi 1 milliárd dollár az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya kína javára. Ennek az 50%-át a dollár-jüan átváltáskor az állami irányítás alatt álló kínai szervek felszippantják és befektetik, közben mesterségesen alacsonyan tartva a jüan-árfolyamot. Kb. 70%-ban dollár alapú befektetésekbe, azon belül is alacsony kockázatú amerikai állampapírokba.
Ez nagyszerű hír Amerikának, mert így effektíve Kína finanszírozza a költségvetés egy részét, így alacsonyan lehet tartani az adókat, olcsón a hiteleket, erős (volt) a dollár és sokat érnek a dolláralapú ingatlanok pl.

A csóró kínai polgároknak nem annyira frankó, hiszen ebből a napi 1 milliárd dollárból lehetne elég sok dolgot csinálni, szennyvíztisztítót, fűtést az iskolákba (ahol most télikabátban ülnek a gyerekek az osztályban) stb.

Mindenesetre eddig kb. 1,4 billió (1400 milliárd) dollárt fektettek be a kínaiak az USA-ban, azaz kb. 4000 dollárral tartozik minden amerikai a Kínának (egy kínai munkásnak több mint 2 évnyi fizetése).

A gáz ott van, hogy mindenki tudja, hogy túlértékelt a dollár és nem maradhat tartósan így. Viszont Kínának nem érdeke kivonni az összeset, mert ekkora összeget nem tud elég gyorsan kimenekíteni ahhoz, hogy a kitörő pánik nyomán ne veszítse el a befektetés értékének jó részét. Arról nem is beszélve, hogy nem áll érdekében az USA gazdaságát összeomlasztani, mert a saját termelésének, exportjának, megrendeléseinek jó része oda irányul.

Olyan ez kicsit, mint a kölcsönösen biztosított megsemmisítés elve volt a hidegháború idején. Mindkét fél iszonyatosan megszivathatja a másikat, de akkor garantált, hogy az őt is magával rántja.

A gond az, hogy a piac nagyon ideges és Kína illetva az USA szándéka ellenére is kitörhet a pánik, kipukkanhat a dollárlufi.

Én ma reggel átküldtem forintszámlára a dollárom nagy részét. Vegyetek jüant.

The $1.4 Trillion Question, The Atlantic Monthly, 2008. Jan/Feb

3 megjegyzés:

  1. vagy vegyetek dollárt és gyertek ide álni és elkölteni, pl. házat venni :)

    VálaszTörlés
  2. Üdv!

    Csak most találtam ide, de egyből kezdek is megvilágosodni..)

    Tehát: ha erős lesz a jüan és tovább gyengül a dollár, nem megéri a jövőben dolláralapra átszervezni a külkereskedelmét Kínának, akár közvetlenül, akár közvetve, az USA-beli befektetéseken keresztül?

    Vagy épp emiatt nem fogják túlzottan emelni a jüan árfolyamát, lévén, hogy ordító mértékben növekszik a belfogyasztás, az újraelosztás visszacsinálása helyett pedig kapitalizálódik az ország? Nyetán sződd a selymet elvtárs, és irány vissza a kommunizmusba?

    Vagy az erős jüannal a megintcsak rohamosan növekvő belpiaci termelésre ügyelnének, hogy azt ne nyomja agyon az import? Ehh, lassan magammal vitatkozok, a 22-es csapdája ehhez képest smafu..)

    VálaszTörlés
  3. Nem értek sem a pénzügyhöz, sem a kínai belpolitikához eléggé, hogy meg tudjam mondani, mi lesz pontosan a jüannal, mindenesetre, amint az várható volt a dollár szépen menetel lefelé.

    VálaszTörlés