2008. június 5.

Hacker diéta (Hacker's Diet) jegyzetek 1. rész

Évekkel ezelőtt találtam rá a Hacker's Diet (Hacker diéta) című ingyenes elektronikus könyvre, de sosem olvastam végig. John Walker, az Autodesk szoftvercég alapítója írta, aki egész életében dagi volt, aztán egyszer elunta, és lefogyott úgy, hogy sosem jött vissza. Megközelítése mérnöki, egyszerű és vajákosságtól mentes. A könyvhöz mellékelt, Excel táblázatok segítségével könnyen figyelemmel lehet követni az étrendünket, testúlyunkat és nagyon jó kis elemzéseket, előrejelzéseket kapunk arról, hogy az aktuális trendek alapján merre kell változtatnunk. Véleményem szerint ez a fajta okos visszacsatolás adja a módszer erejét.

Van jópár dolog, amire még olvasás előtt ismertem máshonnan, vagy felfedeztem magamtól. Ezekből egy találomra összeállított lista:

  • Alapdolog, hogy minden reggel evés előtt megmérjük magunkat és feljegyezzük egy táblázatba. Ennél többször értelmetlen. Lehetőleg pontos mérleget és konzisztens ruházatot használjunk.
  • Egyszerű a szabály: ha több kalóriát égetsz el naponta, mint amennyit megeszel, akkor fogysz, különben hízol. A többi csak vudu.
  • Fogyás szempontjából mindegy, hogy brokkolit vagy szalonnát eszünk, csak a összesített kalória számít. Észnél kell lenni viszont. A kedvenc mogyorómból, amivel egy vödörrel itt tartok az asztalon, egy marok 240 kcal. Ha minden nap észrevétlenül bemajszolok ennyit, az évente 8 kg zsír pluszban!
  • A testsúlyunkból rajzolt görbéket ki kell simítani pl. mozgó átlagokkal, különben a harci morálunk megszenvedi a hullámvasutat, ami abból adódik, hogy éppen mennyi víz, vagy kaka ragadt bennünk aktuálisan, és nem azt méri, hogy mennyi zsírt égettünk el.
Pl. az én görbém így néz ki most: (fontban)



A végefelé lelassult a fogyás, ezt a kocsmázásnak (a sör és a Bloody Mary rengeteg kalória!) és a komolyabb odafigyelés nélkül vásárolt amerikai cukros kenyérnek tudom be. Szóval ha az ember az összevissza ugráló nyers adatokat nézi, amik igaziból a bennünk lévő víz mennyiségének hullámzását mutatják, akkor az egyik nap hamis önbizalom tölti el, a következő nap meg pofára esik és elmegy a kedve az egésztől. Ehelyett a mozgó átlagot kell figyelni, az sokkal valósabb képet fest a valódi testsúlyunkról. (Pl. az alapgörbéről úgy tűnik, mintha én a múltkor 2 nap alatt híztam volna 2 kg-ot, pedig frászt.)
  • Fontos észben tartani, hogy egy kg zsír kb 7600 kcal. Ha van rajtunk mondjuk egy 15kg-os "úszógumi" az 114000 kcal. Eltüntetéséhez ennyivel kevesebbet kell enni (könnyebb) vagy ennyivel többet elégetni (nehezebb). Ez 211 Big Mac vagy 322db Túró Rudi. És megfordítva, ha minden nap pont megfelelően eszünk plusz még bedobunk egy extra Túró Rudit, akkor év végére hízunk több mint 16kg-ot...
  • Fogyás szempontjából mindegy hányszor eszünk egy nap, csak a bevitt kalória és a leadott kalória különbsége számít.
  • A sportolás jó dolog, de fogyásra alkalmatlan, legalábbis az átlagemberek számára. Ha minden nap lemondunk a kedvenc Túró Rudinkról, az 7 * 354 = 2478kcal egy héten (0,3 kg zsír). Tegyük fel, hogy hetente 3x megyünk el sportolni. Ekkor alkalmanként 826kcal-t kell elégetnünk, amihez kb. 70 percet kéne megállás nélkül kocognunk. Minden héten 3x. Ez hosszútávon meghaladja a legtöbb ember akaraterejét, arról nem is beszélve, hogy honnan vesszük el rá a szükséges időt? Hát akkor már nem könnyebb nem megenni azt a napi 1 rudolfot?
Science. It works, bitches.

5 megjegyzés:

  1. x -tengelyen mi van? Nap, hónap év?
    Meg kérnék fotókat is. Előtte: Nyenyec nagy dagat fehér bálnakét megtörten pózol. Úszógumi kibuggyan a köldökig felhúzott boxer alsójából, kopaszodó fejjel, görnyedt hát...
    Utánna: Barnára napozott bőr. Behúzott has, esetleg kockás. Sikkes alsó nadrág, befeszített mellizom. Dús haj. Széles vigyor.
    REndeljen most Hekkersz dájet 3000 -et ... :)

    VálaszTörlés
  2. Persze, fo a tudomany, de ha napi 1 turorudival fel lehetne szedni 15 kilot, en lennek a legboldogabb ember a vilagon.

    Szoval a tudomanyossag neveben atsiklottunk a folott, hogy a lenyelt kaja taperteke nem egyenesen aranyos mitokondriumokban megjeleno ATPk szamaval, amit aztan meg mindig lehet hatekonyan vagy pazarloan hasznalni.

    Azt nem irja a konyv hogy mindig fazzal, es majd a futesre elmegy a kaloria? :-)

    VálaszTörlés
  3. Zsoltibácsi, az is fontos, hogy az "Előtte" kép fekete-fehér legyen. :)

    Kritikus: de írja, hogy mehetsz hűtőházba is. :) Nyilván az összefüggés nem lineáris, de közelíthető. Egy bizonyos zónában a hormonok szépen kiegyengetik a testsúlyodat, azért nem ugrál teljesen összevissza (no meg a zsír brutális energiasűrűsége miatt), pedig az input sokat változik, pl. ünnepekkor... :)

    A példa arról szól, hogy elég egyetlen rudival túllépni ezen a zónán és hosszútávon szépen összeadódik.

    Sajnos más okból is nemlineáris a dolog, a túlzott fogyáskor bekapcsolnk az éhező-üzemmód hormonjai és elkezd az ember fotoszintetizálni, lelassul a fogyás. De az energiamegmaradást akkor sem lehet kikerülni.

    VálaszTörlés
  4. zsoltibá' sajnos a Google Spreadheet grafikonjai még elég kezdetlegesek. Ez volt az egyetlen, amelyik nem ragaszkodott ahhoz, hogy az Y tengelynek a 0-tól kell kezdődnie. Az utolsó 49 nap adatait mutatja egyébként.

    Gondolkozom, hogy hegesztek saját grafikont a Google Chart API-val, csak még nem jutottam oda.

    VálaszTörlés
  5. NYenyec bacsi, figyu, mak, hogy sikerult lefogynod :)

    Kicsit belemenve a vuduba: ha futsz, uszol, szoval sportolsz, akkor egyreszt leadsz kaloriat (mondjuk jah, 45 percet futok egy tabla csokiban levo energiaert), epited az izmod, ami konstans kaloria minusz, illetve felporgeted az anyagcseredet, ami kb egy hetig ad szinten minuszt.

    Kozben erosodik az izmaidon kivul a szived, keringesed, izuleteid, immunrendszered. Ez meg jol johet :)

    Plusz lehet kicist lazabb a dieta.

    Ez van a vudu mogott, szinten mernok szemmel :)

    VálaszTörlés