2009. október 5.

Egy HP Vista Laptop nyomorúságos életútja

Alig több mint 1 éve kapott az Asszony születésnapjára egy HP laptopot. Sokáig keresgéltem, hogy mi lenne a legjobb. Szemeztem a Macbook-kal, de ugyanannyi pénzért a HP notebookban több memóra és tárhely volt, benne volt a nagyon fontos beépített kamera és ráadásul nem fröccsöntött Intel, hanem NVidia kártya volt benne, ami nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a trónörökös pl. Spore-t és egyéb játékokat játszon rajta. Az HDMI kimenet és a hozzá gyakorlatilag ajándékba adott gyönyörű monitor már csak hab volt a tortán.

(A gép elsősorban webezésre, Skype és egyéb chat-terminálként, gyerekeknek mesenézésre, iPod szinkronizálásra, valamint fotók tárolására szolgált.)

Nem nyúltam hozzá egyáltalán, öreg vagyok már a buheráláshoz, főleg a Windows buheráláshoz.

Visszatekintve egy katasztrófa az egész.

Ott kezdődött, hogy Windows Vista volt rajta. Lassúcska volt, de szinte használható. Aztán szép lassan, fokozatosan kezdtek el jelentkezni a gondok. (Sajnos nem elég gyorsan, hogy visszaküldjem a gépet mielőtt emigrálunk.)

  • A Windows Messenger soha el nem indult valamiért. 
  • A Picasa tán elindult, de aztán egyszercsak soha többet.
  • A gép állandóan tekerte a merevlemezt, soha nem állt meg. Eltöltöttem kb. 15 percet azzal, hogy megpróbáljam kikapcsolni az összes indexelést, meg vírusírtót, meg mindent, de semmi nem használt.
  • Részben fenti okból az aksi durván gyorsan lemerült (de lesz még rosszabb is, lásd alább.)
  • Rá lehetett dugni az HDMI kimenettel a nagyképernyős tévére, de akkor elkezdett szaladni a kép, mint valami kibaszott Junoszty.
  • Volt rajta egy csomó előre telepített szarság, amitől nem lehetett egyszerűen megszabadulni. Ezek közül messze legidegesítőbb valami HP garancia feliratkozás volt, ami naponta felugrott megkérdezni, hogy elő akarok-e fizetni és függetlenül attól , hogy mit válaszoltam (nem érdekel vagy már előfizettem) visszajött állandóan.
  • Nem volt hozzá DVDn oprendszer, ehelyett a telepítőlemez egy külön partíción volt. Egyszer úgy döntött a gép, hogy ez az effektíve csak olvasható partíció már majdnem tele van, ezért figyelmeztetni kell a felhasználót, hogy csináljon valamit. Ettől a figyelmeztetéstől sem lehetett megszabadulni, állandóan előjött (legalább naponta).
  • Elvileg tudnia kellett volna kezelni az európai feszültséget, de mikor ideköltöztünk, az aksi gyakorlatilag meghalt és kb. 5 percet bírt ki a gép, ha nem volt bedugva.
  • Az iTunes is elindíthatatlanná vált egy idő után. Előcsalogatásának egyetlen módja az volt, ha az iPodot egy specifikus USB portba dugta az ember (a három közül).
  • A gép hűtése nem volt megfelelően megoldva. Kezdetben csak a játékoktól kapcsolt ki túlmelegedés miatt, később már egy DVD lejátszását sem tudta befejezni.
  • Pár hete véletlenszerű vízszintes fehér csíkok kezdtek megjelenni a képernyő tetején, olvashatatlanná téve a képernyő 10-15%-át, beleértve a menüsort.
  • Tegnap végleg meghalt a gép: élt másfél évet.

Az egyetlen oka jelenleg, hogy még egyáltalán eszembejut Windowsos gépet venni, hogy a Dungeons and Dragons Character Builder szoftvere csak azon megy.


Most egy Mac Minin vagy egy netbookon gondolkozom. De utóbbi csak webkamerával jöhet szóba. (Kivéve ha kellően felidegesítem magamat, akkor MacBook egymillió év garanciával.)

9 megjegyzés:

  1. kb 1 hete szoptam végig ue-zt Mo-on - egy amerikai ismerős USA-ban vett HP notebook-ján, melyen szintén Vista futott.
    a gép működik szerencsére, az összes HW hiba elkerült. Rövid gondolkodás és győzködés után XP került rá.

    VálaszTörlés
  2. Pénteken kaptam meg az USÁból a HP tx2z hibridem. Hibrid, mert a laptopnál kisebb de a netbooknál nagyobb. Most Vista van rajta, de úgy tűnik, hogy működik (a boot elég hosszú, de aztán semmi). Szerintem érdemes lehet gondoljodni rajta. Itt (Belgiumban) mindennel együtt megjött 850 €-ból. A Vistát meg majd váltja a W7 mert adott rá a HP free upgrade-et.
    (sajnos nem tudok Ubuntut tenni rá, mert MS Office [főleg Visio és MS Projekt] dolgokon kell tevékenykedni.
    Viszont az érintőképernyője nagyon fantasztikus, különösen, ha azt is figyelembe vesze, hogy nem egy desktopot is lehagy a hardvere (500 GB HDD, 1280x800 felbontás, 3 USB, 4 GB RAM, satöbbi).

    VálaszTörlés
  3. Soha többet nem veszek sem Vista-t, sem HP-t.

    EEE PC-t vettem, mert:

    - Nem HP.
    - Nincs rajta Vista.
    - Van benne webkamera.
    - Befér a női táskába.
    - Megy rajta a D&D szoftver.
    - Kevesebb, mint feleannyi, mint a MacBook.

    VálaszTörlés
  4. Jó döntés volt. Én már kb egy éve eee pc használom. Kiválló, gyerekeknek mesét nézni autóban, repülőn és apának elalvás előtt colbert riportot. Illetve utazó laptopnak, bár dolgozni nem igazán lehet rajta mert kicsit képernyő meg a billentyűzet.

    VálaszTörlés
  5. Az egyik kritikus a Muppet-showbol10/07/2009 3:25 du.

    Itt egy eee1000HE beszel. Ubuntuval hasznalom, hackintosh is turheto, sot, az utobbi idoben elkezdetm bebootolgatni a gyarilag telepitett XP Home-ot, es azon megy gond lekul a Visual Studio. Ez, es a Microsoft IPTV szimulator azok, amikhez kicsi a kepernyo, minden masban van full screen uzemmod, amit hasznalok.
    Persze jobb, mikor az irodaban radugom a poszter meretu monitort, de a sajat kepernyojevel is hasznalhato.

    VálaszTörlés
  6. Sajnálom, hogy így jártál, az én HP Pavilionom, amit még kint vettem 2004-ben, kifogástalanul működik, pedig kb. három éven keresztül elég intenzíven használtam a munkámhoz. Az aksija persze most már csak kb. fél órát bír, de ezt aligha lehet a szemére vetni öt év után.

    VálaszTörlés
  7. En nem bantam meg, hogy macbookra valtottam, bar kb egy fel ev cokrozas volt, ameg atallt az agyam a mac-re, es talaltam mindenre szoftvert. Most mar soha vissza nem allnek PC-re. bar csak 1 GB van benne, es igy nem jol fut az emulator, de a mai 4 GB-os gepekkel mar kivalloan megy a VMWare.

    VálaszTörlés
  8. MSI Wind. Az enyém vasárnap lesz 15 hónapos, gyakorlatilag éjjel-nappal megy (buszon, vonaton, suliban pad alatt...) és semmi baja. Amúgy tipikusan női cucc, pici aranyos és kapni rózsaszínben is (ha nem írod, hogy az asszonynak kell, meg se merném említeni :D)

    VálaszTörlés