2007. február 4.

Könyv: The Light of Other Days



Sok szó esik mostanában arról, hogy az egyre több web-, telefonos és térfigyelő kamera, hogyan erodálja a privát szférát. Hozzá kell szoknunk, hogy egyre nagyobb valószínűséggel kerül nyilvánosságra valami olyan felvétel rólunk, amire éppenséggel nem vagyunk teljesen büszkék és nemcsak lemegy kisszínesként egy bulvárlapban vagy tévéműsorban, hanem fentmarad az interneten évekig. Gondoljunk csak szerencsétlen Star Wars kidre.

Arthur C. Clarke a sci-fi egyik nagy öregje (szó szerint: 90 éves), a helye ott van a panteonban Asimov és Heinlein mellett. Olyan meglehetős könyveket tett le az asztalra, mint pl. a Gyermekkor vége vagy a 2001: Űrodüsszeia.

A Baxter-rel közösen írt könyvük arról szól, hogy feltalálnak egy féreglyukkal működő készüléket, amivel a Föld bármely pontjára lehet nyitni egy kémlelőnyílást. A találmány elterjed és az emberek onnantól kezdve semmit sem tudnak eltitkolni mások elől. Bárki, bárhol bármit tesz, azt mások megfigyelhetik. Lebuknak a korrupt rendőrök, politikusok, stikliző nagyvállalatok. Ledőlnek a szexuális tabuk, az üzleti és politikai pókerjátszmákból sakkjátszmák lesznek.

De ez csak az első néhány fejezet, a történet csak ezután kezd érdekessé válni.

Oldszkúl sci-fi egyébként, inkább a technikai, társadalmi változásokon van a hangsúly, nem pedig azon, hogy mi is történik a szereplőkkel. Ilyen szempontból nagyon is emlékeztet a klasszikusokra, mint Asimov Alapítvány sorozata pl.

Nagyon könnyen emészthető, alig 300 oldal. Nekem bejött, Galaktika flessbekkem volt tőle. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése