2007. február 9.

A szemétújrahasznosítás egy nagy kamu

A Bullshit epizód szerint az Egyesült Államokban a szemét-újrahasznosítás egy nagy kamu:

  1. 3-szor annyiba kerül összegyűjteni tonnánként, mint a nem-széválogatott szemetet. Ez az adófizetőknek 8 milliárd dollárjába kerül évente.
  2. Nem igaz, hogy környezetkímélőbb, a munkafolyamatok, amikkel új termékeket csinálnak a szemétből környezetszennyezőek.
  3. Nem igaz, hogy nincs elég hely szemétlerakónak, mert ha csinálnának egy kb 50x50 kilométeres lerakót, akkor az az USA-nak ezer évre elég lenne. Ez az ország területének kb. a 0.02 százaléka.
  4. A modern szemétlerakókból pl. agyagréteggel előzik meg a szivárgást a talajvízbe, a tetejüket beparkosítják, a felszabaduló gáz hosszú ideig használható villamosenergiatermelésre.
  5. A szétválogatott hulladék 40%-a úgyis egy helyen végzi.
  6. Nem igaz, hogy ki kell pusztítani az erdőket a papírgyártáshoz, ugyanis a papírtermelés direkt erre a célra ültetett fákból történik. Kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy ne együnk krumplit, mert akkor ahhoz el kell pusztítani a krumplikat.
  7. stb.
Az egyetlen előnye, hogy az emberek jól érzik magukat tőle, úgy gondolják, hogy felelősen viselkedtek és tettek valamit a környezetükért, ami jó érzés.

Megmutattam az Asszonynak és végre le lehetet beszélni, hogy napokig gyűjtse az újrahasznosítandó szemetet a lakásban, hogy aztán kocsival fuvarozza a gyűjtőhelyre néha bennefelejtve a csomagtartóban.



Apdét: bevezető-szintű olvasnivaló a témában: recycling, recycling criticism.

13 megjegyzés:

  1. Ez jol hangzik, en is megprobalom az asszonnyal, o is ilyen szelektiv hulladekgyujtes-manias.

    Persze mindenre meg az ellenkezojere lehet szamos bizonyitekot gyujteni :-)

    VálaszTörlés
  2. totaliögrí. mikor meszecsúzecbe költöztünk megörültünk, hogy a sörös üveget visssza lehet váltani, nehezemre esett ugyan de az asszony ragaszkodott hozzá. Hordtam vissza a szaros üvegeket, aztán egyik alkalmommal kiderült, hogy az egyik bolt nem minden fajtát vesz vissza, akkor azt mondtam a faszomba a recájkelingel meg az envájroment porteksönnel ... megiszom a sört és kibaszom a kukába vagy az udvarra, de úgy hogy nem kelek fel a fotelből :)
    Ja, és természetesen az elemknek is a kukában a helye és exrta gázfröccs minden zöld lámpánál a 3.8 literese motornak...

    VálaszTörlés
  3. Hat igen , ha egyszer mar megvan a szemet, onnan mar veszett fejsze nyele a szetvalogatosdi.
    Persze van aminek van ertelme, pl ha ujratoltik az uveget, nem beolvasztjak.
    Az hogy mit eri meg csinalni a szemettel es mit nem, az erosen fugg a nyersanyagar es a berszinvonal aranyatol, ez az usaban igen komoly veraldozatok aran ilyen alacsony.
    A szemet megtermeleseben kell ellenerdekeltte tenni a gazdasag szereploit, nem csak a reciklalhato toredekkel pocsolni.

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, azert ez kb nagysagrendnyivel osszetettebb dolog. Az az erzesem, hogy mindegyik erv ingatag labakon all, de nehanyban majdnem biztos vagyok, hogy nem teljesen igaz. Pl.:

    2. - Nem hiszem, hogy az uveg ill papir ujrahasznositas kornyezetszennyezobb lenne, mint az eloallitas, hiszen ua. a folyamatrol van szo.

    4. - A legtobb szintetikus anyag lebomlasi ideje gyakran szaz evekben merheto. Senki sem tudja, hogy egy tokeletesen szigetelore felepitett szemetlerako (and that's a big IF) kitart-e ennyi ideig.

    6. - Ez az erv csusztatas, bullshit a javabol. A vilag teljes papirmennyisegenek tobbsege (ha jol emlexem 70%-a) _nem_ a faultetvenyekbol szarmazik. Es a faultetvenyekkel is gondok vannak, hiszen tegyuk fel, hogy ezutan megprobalnak minnel tobb papirt ultetvenyi fabol eloallitani. Mind ez, mind az a teny, hogy a papiripar igenye az elkovetkezo evekben jelentosen novekedni fog, azt jelenti, hogy tobb fat kell ultetni a kozeljovoben. Marpedig ha ezeket nem a Marsra telepitik, akkor jo esellyel ma mar letezo erdok helyere nyomjak be. Az ultetett fa-farm pedig monokulturas (azaz egyetlen fajbol all), igy durvan kisebb biodiverzitas eltartasara kepes, mint egy rendes erdo. Magyaran meg tobb allatfaj kihalasat lehet meggyorsitani ezen az uton, lakohelye elpusztitasaval. Raadasul a legnagyobb papir exportor az eppen Latin Amerika, ahol az erdok kulonosen gazdagok elolenyekben, igy a kar garantalhatoan meg nagyobb lesz.

    VálaszTörlés
  5. Most nem néztem utána, de az üvegújrahasznosításnál nem árt túl sokat a mosószerrel beszennyezett víz. Én pl. valami olyasmire emlékszem, hogy a zacskós tej környezetkímélőbb, mint az újramosott üveges, de lehet, hogy ez már régen volt.

    VálaszTörlés
  6. Mivel eddig nem hallottam a ket uriemberrol (shame on me), most picit utannuk gugliztam.
    Szerintuk a globalis felmelegedes sem igaz, illetve a passziv dohanyzas sem karos.
    Gondolom a kovetkezo Bullshit! epizodban arrol lesz szo, hogy "az evolucio csak egy elmelet", or something on those lines...

    VálaszTörlés
  7. ps2: vegignezve az epizod-listat, az evolucio az pont egy szar pelda volt, de a lenyeg attol meg all.

    VálaszTörlés
  8. Dolphin igaziból nem kell őket komolyan venni, mert hogy csattanósabb legyen a dolog elég szabadon bánnak a tényekkel. A lényeg a showműsor és a szórakoztatás. Viszont nekem itthoni propagandacélokra kiváló volt ez az epizód, de most az akadékoskodásod miatt az Asszony megint gyűjtögetni fogja a szemetet. :)

    Én azóta nem hiszek nekik, mióta a passzív dohányos epizódot láttam.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit!#Criticism

    A globális felmelegedőset még nem néztem.

    VálaszTörlés
  9. Akkor kornyezettudatos nyenyec matol csak zacskos sort iszik.

    VálaszTörlés
  10. Alulbecsulod a gyujtogetessel jaro jo erzest. Gondolod, hogy csak ennyi kell ahhoz, hogy lemondjak rola? Talan legalabb napi fel ora masszazs feler vele...:-)

    VálaszTörlés
  11. az üres üvegeket lehet használni masszásra :)

    VálaszTörlés
  12. Az üres üvegeket ennél sokkal nemesebb célra fogom használni. A legújabb projektem, hogy sört fogok főzni és kell 58 üveg egy adaghoz...

    VálaszTörlés
  13. Tipikus amerikai baromság... van a főldben elég, nem fogy el soha!!! Gyökerek.


    Zátonyként végzi a híres repülőgéphordozó
    -------------------------------------------
    http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=95549

    Mesterséges korallzátony vagy hulladéklerakat? - így járt Florida (két millió használt autógumit )
    http://www.fenntarthatofejloves.net/2007/06/11/mesterseges-korallzatony-vagy-hulladeklerakat-avagy-igy-jart-florids/

    VálaszTörlés