2007. március 7.

Film: The Departed (A Tégla)



Sok filmben előfordul, hogy ki akarnak szedni valamilyen információt valakiből és pisztollyal fenyegetik. Pl. a 24-ben, amit az Asszony néz, miközben én laptopozok a kanapén, rendszeresen előjön ez a szituáció és én ilyenkor felcseszem magam és ezt kiabálom:

Miért a a fejére céloz?!
Miért nem lövi el a kezét? Vagy a térdét? Vagy az ujjait egyenként?
Nem mondod, meg hol a bomba, öcsisajt? Lövök egyet valamelyik végtagodba, hogy lásd, nemcsak blöffölök, hanem tényleg ilyen meglehetősen durva arc vagyok és onnan majd tovább tárgyalunk. Van nálam 4 tár, úgyhogy nem sietek.

Ehelyett mi van? Céloz a fejére, vicsorognak mind a ketten "megöllek, ha nem mondod meg!", "úgysem mered!" "akkor sosem tudod meg, hol van a bomba!" Ahh. Kikészülök teljesen. Kb. annyi értelme van, mint a cicanadrágos Robin Hoodnak, a soha nem újratöltendő fegyvereknek, vagy a koccanás után benzines robbanást produláló autóknak. Néhány év múlva ugyanolyan ciki lesz, mint mikor tökéletes figurával jön ki a csaj a víz alól.

De most láttam végre egy filmet, amiben az úriember gondolkodás nélkül alkalmazta ezt a tágyalási technikát. Erre már önmagában is 5 csillagot kapott volna tőlem a DVD kölcsönzőben.

De a film maradéke sem rossz, király szereposztás, sőt iszonyatosan jó szereposztás (azaz játszik benne Jack Nicholson), jó történet. The Departed, rendezte Martin Scorcese. 4 Oscart kapott. Merem ajánlani.

(Csak halkan és zárójelben, azért volt ebben is egy benzines robbanás, de nem lehet minden tökéletes.)

8 megjegyzés:

  1. Érekes (és érdemes) a Mou gaan dou-t is beszerezni. (Szerintem a Tégla csak ennek az amerikanizált változata)

    VálaszTörlés
  2. Bizony, tessek megnezni az eredeti trilogiat! Es a 24ben meg JB nemegyszer lo nem fejre targyalasi alapkent.

    VálaszTörlés
  3. Jack Bauer csak addig tartja fejhez a pisztolyt amíg elmondja a bevezetőt. Mégiscsak jobban néz ki ilyen barátságosan nyitni, mint egyből lőni. Aztán jöhet a szemkivágó Microtech Halo 3, vagy lehet ujjakat levágni szivarvágóval. (Ettől függetlenül persze nagyon B-movie, az biztos).

    VálaszTörlés
  4. A 24-ben eddig a legdurvább az volt, amikor a terroristák fúróval átfúrták az egyik hapi vállát.

    Bauer meg egyszer a feleség térdét lőtte szét a terroristáé helyett, de az csak nem beszélt...

    Egyébként elég kama a meggdöbbenés a többi ügynök körében, amikor Bauer megtesz mindent az infó megszerzéséért (ami belefér a megfelelő karikába...).

    A terroristák már bátrabban csinálják, de azok mindig elbeszélik az időt, és a felmentő sereg érkezik a vérfröcsögés után, hogy még időben kórházba jussanak a főhősök (a mellékszereplők meg hullhatnak, főleg ha vörös ing van rajtuk..)

    VálaszTörlés
  5. Ok, ok, nem vagyok nagyon képben 24 ügyben, ennek oka, hogy akkor kezdtem World of Warcraftezni, mikor elkezdtük nézni, így mindig csak háttal "néztem".

    Mostanában meg a laptopon bohóckodok és már nem is próbálom követni a történetet. De határozottan emlékszem, hogy a múltkor a Nina-t (?), valami fentebb ismertetett korszerűtlen vallatási technikával kérdezte ki egy repülőn. Igaz, ő gondolom kulcsszereplő és hülyén nézne ki három évad után, ha mindig egyre kevesebb ép végtagja lenne... :)

    VálaszTörlés
  6. Jacket mindig szembeállítják ezzel a morális dilemmával, hogy álljon-e bosszút (azokon akik kinyírták a feleségét, aztán a kedvenc elnökét is , és mindenkit aki kedves volt számára) vagy kövesse a parancsot, és tűrtőztesse magát. Ez gondolom azért kell, mert 9-évre szerződtt a színész, és ha addig akarják vinni a lassan unalmassá váló sorozatot (hányszor lehet Los Angeles teljes lakosságát kiírtani egymás után?) akkor néha a régi főgonoszokat vissza kell hozni (most is már addig az abszurditásig mennek el, hogy Jack még a családjában se bízhat, mert ők is a terroristák oldalán állnak...).

    Esetleg a Spooks (amerikában MI-5 néven adja a BBC asszem) első évadjai tetszethének, az első részben forró olajba mártják az egyik majdnemfőszereplő kezét, aztán a fejét is (a második résztől új színésszel töltötték be az "állást" az MI5-nál). Meg az egész sorozatban sokkal több a politikai intrika, és háttérjátszmák..

    VálaszTörlés
  7. Egyébként az utolsó részben egyébként Jack levágja az orosz konzul egyik ujját... igaz, hogy egyébként hülye volt, hogy hagyta magát elkapni...

    VálaszTörlés
  8. a tegla tenyleg egy remake, meghozza eleg satnya, de mivel az original annyira jo volt, meg igy is elvezheto filmet lathat aki nem ismeri az eredetit... a szineszek jok, de amire oscart kapott (rendezes, forgatokonyv), az elegge el lett rontva szvsz...

    tessek megnezni az eredeti trilogiat... magyarul Szigoruan Piszkos Ugyek cimen lehet kolcsonozni:

    http://www.imdb.com/title/tt0338564/
    http://www.imdb.com/title/tt0369060/
    http://www.imdb.com/title/tt0374339/

    VálaszTörlés