2007. március 19.

Jimbo Wales a késekről

Régi, de jó. Én még nem ismertem.

Képzeljük el, hogy azt a feladatot kapjuk, hogy tervezzünk meg egy új éttermet. Ebben az étteremben marhasültet fogunk felszolgálni. És mivel marhasültet szolgálunk fel, a vendégeknek éles késekre lesz szüksége. És mivel a vendégeknél éles kések lesznek, lehet, hogy le fogják szúrni velük egymást. Emiatt az asztalok köré kerítést kell emelnünk. Rácsokra lesz szükség, hogy megvédjük egymástól az embereket, különben Isten tudja, mit művelnek majd egymással azokkal az éles késekkel.

Ez nem egy jó ötlet. Nem így tervezünk éttermet és nem így élünk a társadalom tagjaiként sem. Az a társadalom, amelyikben nincs meg a bizalom, gyanakvó és erőszakos társadalommá fog válni. Normális esetben gondolkodás nélkül leülünk valaki mellé, akinél éles kés van, mivel megbízunk benne. És igen, néha tényleg előfordul, hogy az éttermekben megőrülnek emberek és leszúrják egymást. De ezt akkor is elfogadjuk valahogy, mert az viszont nagyon is jó dolog, hogy elmehetek és leülhetek valahova anélkül, hogy azon kéne aggódnom, mikor szúr le valaki. És nem azért, mert nincsenek rácsok, hanem mert valójában jók az emberek.

A Wikipédiánál mindig is az volt az filozófiánk, hogy a lehető leggyengébb biztonsági módszereket alkalmazzuk. Nem zárunk le semmit, hacsak nem elkerülhetetlen.
Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója

3 megjegyzés:

  1. Es azt megfigyelte-e mar vajon az amerikai multikulturalista hogy az indiaiak milyen idetlenul esznek "nyugatiasan"? Megmondom, kes-villa helyett kanal-villa kombinacioval.
    Ha nagyon filozofikusak vagy demagogok akarunk lenni, akkor az enciklopedia britannica meg mindig a fenti hibrid megoldashoz vezeto gyarmatosito mentalitassal all hozza a feladathoz :-)

    VálaszTörlés
  2. Kritikus, biztos igazad van, de egy picit elvesztettem közben a fonalat. :)

    Másik, köszöntjük a plastik.hu-ról érkező baráti elvtársakat! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de ha mar magyarzni kell a viccet akkor mar nem is vicces...
    Szoval az indiaiak ugye tradicionalisan kezzel ettek, meg ilyen palacsintaszeru kenyerrel markoltak bele falatonkent a kajaba.
    Angolok be, helyiek lattak, hogy mekkora menoseg evoeszkozzel enni.
    (aki meg ilyen-es-ilyen kolat iszik, annak a csajanak attol EKKORA csocse lesz, mutatta a TV)
    Angolok uriemberek, meg is tanitottak nekik hogyan kell.
    Csak kest nem akartak adni az elnyomottak kezebe, nehogy az etteremben leszurjak a megszallokat, ezert kes helyett kanallal mutattak be nekik a trukkot.
    Errol persze nem tudok forrast idezni, csak a vegeredmenyt elnezve nehez mashogy elkepzelni :-)

    VálaszTörlés