2007. március 1.

Tornádó

Egy egzotikus dolog itt az USA közepén, hogy vannak tornádók. Szétviszik a lakókocsiparkokat és az itt rendkívül elterjedt faházakat, de van, hogy kőépületeket is. Mikor jön a cucc, akkor a tévében riasztanak a műsor alján szirénázó csíkban, a websiteokon is jelzik (pl. weather.com) illetve van ezt jelző sziréna is. Ilyenkor le kell vonulnia pincébe, illetve valamilyen ablak nélküli helyiségbe.

Néha halnak meg emberek, úgyhogy igyekeznek komolyan venni, pl. az iskolásgyerekeknek van gyakorlat ilyen esetre. Most meg kaptam emailt, csupanagybetűset. :)

5 megjegyzés:

  1. A két év alatt, amíg kint voltam, legalább három-négy ilyen éles tornádó-figyelmeztetés volt (nem beszélve a WPLN rádió hetente ismétlődő "test of the severe weather alert warning system"-jéről). És ugyan erős szél volt minden alkalommal, a "beígért" tornádó elmaradt. Erős szél meg itthon is van, lásd augusztus 20-a.

    VálaszTörlés
  2. ezzel kapcsolatos élmény volt egyszer az autópályán autózva egy ilyen rádiós autó ment el mellettem és minden frekvencián elnyomva bemondta ezt a "szevereveter" figyelmeztetést

    VálaszTörlés
  3. amikor ilyet látok a tévében, sose értem, miért nem valami normális anyagból építik a házakat. ezeket a fakunyhókat persze, hogy szétviszi az első vihar.

    VálaszTörlés
  4. hamarabb fel is építik utána

    VálaszTörlés
  5. Alensha, nem néztem utána a részleteknek, de szerintem azért építenek fából házat, mert sokkal olcsóbb.

    A mi házunk 3 szintes és szintén fából van.

    VálaszTörlés