2007. május 29.

Televíziós létező demokrácia

2003-ban mikor közelről láttam hogyan készült az USA az iraki háborúra, kiábrándultam az amerikai létező demokráciából.

Nemcsak a kormány kúrta el. Nem működött sem a törvényhozás, sem a sajtó, sem az ellenzék, sem a közvélemény.

Al Gore írt most arról egy könyvet, hogyan mondott csődöt az amerikai rendszer. Nemcsak irakkal, de a fogolykínzásokkal, a globális felmelegedéssel és még sok egyébbel kapcsolatban is. Először is idéznék a Time cikkéből egy rövidet, ami jól összefoglalja a dolgot:


how the participatory democracy envisioned by our founders has gone awry -- how the American marketplace of ideas has gradually devolved into a home-shopping network of 30-second ads and mall-tested phrases, a huckster's paradise that sells simulated participation to a public that has all but lost the ability to engage.

Az idealizált kép, ami a demokráciáról él itt az emberekben, egyszerűen hamis. Egy olyan országban, ahol 5 évvel 9/11 után még mindig a lakosság fele gondolja, hogy Szaddamnak köze volt a merénylethez, ott nem működik a sajtó. A demokrácia működéséhez pedig elengedhetetlenek a tájékozott választók.

Egy olyan országban, ahol a politikai muníció alapegysége a 30 másodperces fizetett televíziós hirdetés egy politikus megválasztása nem azon múlik, hogy mit hisz, vall, igyekszik elérni, vagy mi mellett áll ki, hanem hogy mennyi pénzt tud a kampányra előkeríteni és azt marketingstábja milyen hatékonyan és mennyire jól célzottan tudja elkölteni, nem demokrácia lesz. Saját 1984-es szenátusi kampányáról így ír Gore:

Ellenfelem, Victor Ashe [...] kezdte ledolgozni hátrányát a közvéleménykutatási adatok szerint. A felmérések adatainak részletes áttanulmányozása, a potenciálisan bevethető televíziós reklámok alapos tesztje, az ellenfél várható válaszreakcióinak és az arra adható viszontválaszunk mélyelemzése után tanácsadóim olyan javaslattal és előrejelzéssel álltak elő, amelynek meghökkentő volt a specifikussága: "Ha ezt a reklámot ezeken a pontokon sugárzod, amire Ashe az általunk várt módon válaszol, aztán pedig ennyi és ennyi 'pont'-ot vásárlunk meg a viszontválaszhoz, akkor a végeredmény 8,5%-os népszerűségi növekedés lesz."

Jóváhagytam a tervet és döbbenten tapasztaltam, hogy 3 hét múlva az előnyöm pontosan 8,5%-kal növekedett.
Mivel ennyire az elköltött dollárokon múlik az eredmény, a politikusok teljesen kiszolgáltatottak lesznek szponzoraiknak. Az az abszurd szituáció állt elő, hogy mindkét párt egyre inkább olyan jelölteket keres, aki már eleve dollármilliomosok, vagy méginkább milliárdosok, mert nekik nem kell annyit kuncsorogni a nagyvállalatok pénzeiért, hogy aztán kormányra kerülve leróhassák hálájukat.

És ide halad Magyarország is.

Gore egyébként itt lakik Nashville-ben. Az új könyvének címe: The Assault on Reason

6 megjegyzés:

  1. OK, az nem jó, de ez itt rosszabb. Már nem emlékszem ki volt az a vezető polikus - a mindenkori pénzügyminiszterek egyike - aki azt mondta, hogy az átlag magyar választópolgár nem hallgat végig a tvben egy bővitett mondatot, a vége előtt átkapcsol. Aztán elmegy szavazni...

    VálaszTörlés
  2. ebben az a szép hogy ezzel gore is jellemzi saját magát.meg az egész szeretett és anno vezetni kívánt népét.egyébként amit gore csinál az is jó választási taktika lehetne:leleplezi az álnok rendszert és ezzel jut szimpatizánsokhoz...az a baj hogy én már nem tudom eldönteni hogy mi igazi is mi mű...

    VálaszTörlés
  3. ja amúgy én vagyok a nolife.blog.hu-ról ahova kommentetlél...

    VálaszTörlés
  4. netudgi: nem tudom, hogy rosszabb-e. Itt néha meglepően erősek a demokratikus hagyományok, ami nagy előny és nagy a hit a rendszerükben, de szerintem túlértékelik. Plutokrácia van.

    Magyarországon, meg mindenki túl cinikus, kicsit olyan weimaros a hangulat.

    b4rb1: ezért kell tájékozódni, különben az ember kiszolgáltatottá válik a manipulációnak.

    VálaszTörlés
  5. hát csak féligazság, mert attól, hogy én jól informált vagyok azért még ugyanúgy ki vagyok szolgáltatva azoknak az embereknek aki hatalmat gyakorolnak felettem.és így valamelyest tudnak manipulálni.sajnos.ez inkább csak amolyan első lépés.mármint a jól informáltság.

    egyébként csak azt szerettem volna kérdezni, hogy az én blogomra hogyan keveredtél, mert nem nagyon van sehonnan link rá és csak a közeli ismrőseim ismerik.

    VálaszTörlés
  6. b4rb1: Google Blog Search-ben van alertem wikipedia-s linkekre.

    VálaszTörlés