2007. október 5.

Izrael-lobbi az Egyesült Államokban



Mikor kijöttem nagyon feltűnő lett, mennyire Izrael megkérdőjelezhetetlen támogatása uralja az amerikai külpolitikát. Még csak túl sok Economistet vagy Chomskyt sem kell hozzá olvasni -- persze nem árt. :)

A zsidó szervezetek mellett óriási szerepe van Izrael támogatásában a megkattant keresztényeknek, akik kelet-európai megkattant keresztényekkel ellentétben nem antiszemiták, hanem a Jelenések könyve nyomán alig várják az Armageddont, ami bezony Izraelben lesz. Benne van a Bibliában. Sokasodnak az előjelek. Bizony. Márpedig ez alapján Izraelt támogatni kell, hogy visszajöjjön Jézus. Videó annak, aki nem hiszi.

Két tekintélyes professzor John J. Mearheimer és Stephen M. Walt írt nemrég egy elég nagy vihart kavaró tanulmányt, amiben kifejtik, hogy az USA az ún. Izrael-lobbi hatására saját érdekeivel ellentétesen is hoz nagyon súlyos, Izraelt támogató döntéseket.

Ebből most készült azóta egy könyvváltozat is.

Aki ismeri valamennyire az amcsi politikát az tudja, hogy nagyon durva lobbik vannak itt. Aki mondjuk programjában:

  • korlátozni akarná az olajcégek állami támogatását
  • komolyan vissza szeretné szorítani a hadikiadásokat
  • békülékeny hangnemet javasolna Kubával kapcsolatban
  • javasolná a fegyverviselés korlátozását
nem lehetne most amerikai elnök. Az olajlobbi, a hadiipari lobbi, a kubai emigráns lobbi, vagy a National Rifle Association túl erősek ahhoz, hogy ne gáncsolnák el már a jelölő-választásokon. (Pedig ha jól tökönrúgnák ezeket a lobbikat, az egész ország jól járna, de ez nem működik ilyen egyszerűen...)

Az a helyzet, hogy meg akarom venni ezt a könyvet, de már korábban is tűnődtem, mit gondolnak rólam az amerikai kollégáim, mikor vendégségbe jönnek és meglátják a szekrényen a polcnyi, Hitlerről, a Harmadik Birodalomról és második világháborúról szóló könyvet a legtöbbön patinás horogkereszttel, Hitler-portréval, vagy mindkettővel. Ha még egy ilyet is melléteszek, tutira besorolnak hibbantnak. :)

Komolyabbra fordítva a szót egyébként: hallgatom a rádiót, nézem a tévét és a neokon seggfejek, ill. a Cheney stábja komolyan fontolgatja hogy megbombázzák Iránt. A Fox News nevű jobbos tévében már nyomják is ugyanazt a tamtamot, amit 2002-2003-ban az iraki háborús propagandában lehetett látni (csak akkor az összes csatornán): terroristákat támogat, tömegpusztító fegyvereket gyárt, köze volt 9/11-hez (!) stb.

9 megjegyzés:

  1. Sőt a franciák is.

    Errefelé nem sokat tudunk az iszlámról, de legjobb tudomásom szerint a muszlim fundamentalizmus sem feltétlenül a legkedvezőbb pl. Európa számára. Egyébként a fene tudja.

    VálaszTörlés
  2. Egy éve, mikor hazaköltöztem, mondtam az itthoniaknak, hogy csak az a kérdés, a hátralevő két éve alatt a Bush kormányzat össze tud-e szedni elég támogatást Irán megtámadásához is, mert hogy a szándék és a hülyeség megvan bennük hozzá, az biztos. Aztán ha már a háború elkezdődött, a következő elnök úgysem fog tudni hamar visszavonulni belőle, hiszen "Amerika még soha nem vesztett el háborút" (kivéve Kubát, Vietnamot, Afganisztánt, Irakot, stb.) Sajnos. Remélem, hogy egy év kevés lesz hozzá, bár Irakhoz egy fél is elég volt.

    VálaszTörlés
  3. Hasznalhatnal konyvboritokat.

    VálaszTörlés
  4. Ezek szerint tehát Irán nem támogat terroristákat, és nem törekszik tömegpusztító fegyverek megszerzésére. Ez meglepő. És mulatságos.

    VálaszTörlés
  5. kritikus: király ötlet!

    folib: tömegpusztító fegyvereket gyártani csak akkor bűn, ha rosszfiú vagy. Ha a mi csapatunkban vagy, akkor lehet (Izrael, Pakisztán) sőt még külön segítünk is, leszarva a nemzetközi szerződéseket (India).

    A terrorizmus támogatása érdekes kérdés, de ezt nem itt fogom kifejteni (Bin Laden, Szaddam, Dél-Amerika).

    VálaszTörlés
  6. nyenyec: Izrael demokrácia. Miért ne lehetne tömegpusztító fegyvere? És ha Pakisztánnak van, akkor Indiának is kell, hogy legyen. Az erőegyensúly miatt. Így talán nem esnek egymásnak.

    VálaszTörlés
  7. Engem Isten annyira a saját képére teremtett,hogy kívülröl,mintegy felülről látlak benneteket.Isten az embert a saját képére teremtette.Izráel kezdetben Isten választott népe vala.Majdan miután megtörtént a szétszóratás,sok hányattatás üldöz(tet)és,holokauszt után az ember ujra megteremté Izráelt.Az embernek nem túl jó a lelkiismerete de azt az ember megjavítani nem látszik képesnek(csak tovább rontani)És sokan mindig újra felteszik a kérdést:ember-e a zsidó?

    VálaszTörlés
  8. Folib: szerintem Izraelnek, Pakisztánnak és Indiának azért van elnézve, sőt megtámogatva az atomfegyver, mert az USA haverjai (jelenleg).

    Kívülálló: nekifutnál és megpróbálnád kissé koherensebben megfogalmazni a mondanivalódat? Talán többen értenénk (az sem árt, ha nem vagy betépve mikor kommentelsz).

    VálaszTörlés
  9. Senki nem lehet elnök az Egyesült Államokban,aki nem tagja valamelyik szabadkőműves páholynak...Az általd említett lobby elgáncsolná.Aposzt elejére utalva:a vallási fanatikusok a világ egyik rákfenéje-és most mindegy hogy muzulmán,izraelita,katolikus,protestáns,vagy bármely hit "harcosairól"van szó.A freeblogról tévedtem hozzád,sok sikert kívánok Neked odakinn!

    VálaszTörlés