2008. augusztus 21.

14 dolláros autó

Pár hete parkolás közben végignyomta valaki a kis 2000-es évjáratú Hyundai-om oldalát. Gagyi autóimhoz gagyi biztosításom van, ami a felelősségbiztosításon kívül alig fedez bármi mást. Van egy olyan kategória, ami (kötelező) biztosítással nem rendelkező vezetők ellen véd. Tipikusan az illegális bevándorlók például olyanok, akiknek nincs biztosítása (az egyik ok, ami miatt érdemes inkább őket legalizálni; úgy végeredményben kevesebbe kerülnek az országnak...).

Felhívom a biztosítót, hiperudvarias a néni, mondja hogy csak akkor fedezi a csomagom a dolgot, hogyha jelentem a rendőrségnek, hogy legyen dokument arról, hogy nem volt biztosítása a másik félnek. Felhívom a rendőrséget, felveszik az adataimat, adnak egy számot. Üzleti útról hazatérve elkérem az azonosító alapján a rendőrségi jelentést, elmegyek a biztosító websitejára, feltöltöm PDF-ben. Az oldalon található üzenődobozban megkérdezem, hogy jó nyomtatványt küldtem-e el. Pár perc múlva (!) csörög a telefonom, nagyon kedves, udvarias gyorsan beszélő néni elmondja, hogy igen, jó a dokumentum, a következő lépés az, hogy elvigyem az autómat kárbecslésre. Ezek és ezek lehetséges szerződött kárbecslők a környékemen, mondom, hogy itt, Nashville-ben lenne jó. Azonnal megállapodunk egy következő reggel 9-es időpontban.

Elmegyek a kárbecslőhöz következő reggel. Kérdi, hogy akkor megcsinálják-e most azonnal, vagy csak a kárbecslést szeretném ma. Mondom, hogy az utóbbi. Nézegeti, kicsit tapogatja az autót, lefényképezi, bepötyögi a számítógépébe. Kiderül, hogy kb. 2200 dolláros a kár, szerinte "majdnem totálkáros" a kocsi. Először kicsit megijedek, mert az autó még nagyszerűen megy, csak szegény bal oldala egy kicsit ronda. 200 dollár az önrészem, ezt levonja. Kicsit nem figyelek oda, azonnal ír nekem 1986 dollár 56 centről egy csekket. Ha elviszem más szerelőhöz és mégis többe kerül, akkor menjek vissza és kifizetik a különbözetet.

Fütyörészve azonnal elviszem a csekket a bankba és beváltom (nulla sorbanállás, az egész kb 5 perc a parkolóból számolva).

Az autót 2000 dollárért vettem és eszem ágában sincs megjavítattni. Most vezethetem a maradék két hétben, nem kell aggódni, hogy kinek, hogyan és mennyiért adom el.

Pénzem is van, autóm is van: jelenleg GEICO biztosítótársaság legelégedettebb ügyfele vagyok. :)

7 megjegyzés:

  1. isten hozott a klubban :), az én járgányomra már kb 6ezer dollárt költöttek a biztosítók festésre, bérelt autóra ... valóban működik a rendszer

    VálaszTörlés
  2. Jomagam is Geico fan :) Bar az idetlen gyikos reklam kicsit sok nekem, aze' a szolgaltatas valoban remek :)
    Az itt csatolt reklamnal csak ez jobb:

    http://www.youtube.com/watch?v=HOYnOeo42ko

    :)

    VálaszTörlés
  3. De hogy a fenébe tud mégis prosperálni egy ilyen rendszer???

    VálaszTörlés
  4. Névtelen: "they make it up on volume". ;)

    Tudni kell, hogy teljesen távolból intéznek mindent. Én Geico irodát még életemben nem láttam, pedig 5 éve ügyfél vagyok.

    VálaszTörlés
  5. Most mondjam hogy az elso minivanem -2000 USD volt?
    Es meg nem is biztosito fizette javitasra a vetelar duplajat, hanem a parkolotarsasag ahol meghuztak.

    VálaszTörlés
  6. A magyarországi biztosítok se rosszak: a férjemnek Achilles-ín szakadása volt, megműtötték, kórház, stb. Kijött egy nőci a biztosítótól (Aegon), elvitte a kórházi jelentést, mondta, hogy majd utalnak kb. két hét múlva. Mi max. 230 ezret számoltuk. Aztán az egyik nap jött értesítő, hogy menjünk a postára, mert utalvány érkezett (mi a bankszámlára vártuk a pénzt). A férjem napközben nem ért rá, hát én mentem el a postára. Odaadtam a cetlit, a nő írogatott valamit majd elkezdte a húsz ezreseket számolni, egészen 5660 ezerig. Nekem fogalmam nem volt mennyi pénzt fogunk kapni, mivel semmilyen értesítést nem kaptunk a biztosítótól. Fülig érő szájjal ás kikerekedett szemekkel rohantam hazáig, nehogy közben kiderüljön, hogy tévedés volt :)) Szóval jó dolog a biztosítás :D
    Réka

    VálaszTörlés
  7. Ez melyik biztosító volt?

    S

    VálaszTörlés