2009. február 2.

The Great Recession

"If you believe that the world economy will turn the corner at the end of this year, or in [the first quarter] of 2010, I tell you we have not turned the corner, we can't see the corner, we don't even know where the corner is."

Davos finds no answers to crisis

Magyarország meg még akkor is szarul állna, ha nem lenne globális recesszió. Bokros azért hat olyan frissítően, mert kimond olyan dolgokat, ami a mainstream politikusok és rajongóik körében tabu lett:

3 megjegyzés:

  1. Titokban meg mindig Bokros-rajongo vagyok, sokaig o volt a hosom es torekedtem minden kozeleti publikaciojat elolvasni.
    Par eve (kb mikor hazakoltoztunk es szembesultem a magyarvalosaggal) feltunt, hogy egy apro tenyezot konzekvensen figyelmen kivul hagy a modelljeiben: hogy a magyar lakossag archetipusa es idealja a csalo/ugyeskedo. Minimalber (azota gondolom ketszeres minimalber) felett felmillional kevesebb ember van (volt utoljara mikor neztem) bejelentve a tizmillios orszagban: kozalkalmazottak (nagyreszt tanarok, egeszsegugybeliek), es multik dolgozoi.
    Ha ok nem egymas kozt hazasodnanak (pedig de, de most mindegy), akkor akar felmillio haztartas is lehet a kb harommilliobol, akik kozt a bokrosi elvek szerint differencialni lehet a beszedest/kirovast. Mert a maradek ketesfelmillio haztartas mind "raszorulo", nullas bracketben van. A kirovasi oldalon talan lehetne finomitani hogy 0, 1 vagy 2 minimalberbol tartanak el hany gyereket. Csak minek, mikor "papiron" ezek a csaladok vagy megfagytak, vagy ehenhaltak a telen (a szamok totalisan elrugaszkodtak a valosagtol) es demografioajuk semmilyen korelaciot nem mutat a valodi raszorultsaggal, szegenyseggel. (lasd csoro tanarok.)
    Namindegy, inkabb elolvasom a linkelt cikket, hatha megint ram ragad a muki lelkesedese, mint regen szokott volt :-)

    VálaszTörlés
  2. A linkelt cikkben pont arról ír, hogy nem a százalékok tologatása és még nem is a struktúrális átrendezés az igazán fontos, hanem a _kultúra_ megváltoztatása: az ügyeskedő, korrupt, korrupciót toleráló, ügyintézésre kapcsolati hálót használó (van a hivatalban ismerős), büszkén adócsaló/adóelkerülő, versenyhelyzettől rettegő, entitlement culture (nekem az jár!) felszámolása. Az a mostani magyar mentalitás, ami azoknak, akik hosszabb ideig külföldön tartózkodnak atom balkáninak hat (kivéve, hogy már a Balkán is beelőz minket).

    VálaszTörlés
  3. Elolvastam, igaz is, hatasos is, fellelkesitett, ugy mint regen.
    Igaz, hogy elsosorban a kajman-szigeteki allaskeresre tuzelt fel, de lelkesitonek lelkesito volt :-)

    VálaszTörlés