2007. március 13.

Wikipédia: egyensúlyozzuk ki az agyhalált és a "másik oldalt"

Látod Röné, ez már kikúrtmód fáraszt...

A mai termésből:

Szellemsebészet, más néven pszichotronika.

Az Amerikiai Egyesült Államokban, és A FÁK közösségben (SZU) Psichotronika néven vált ismertté. Ezekben az országokban nem csak gyógyításra használják, hanem személyek stb. befolyásolására. (CIA, FBI, KGB)
Kezdem azt érezni, hogy reménytelen a dolog. Nem azért, mert az ilyen süketségek propagálói fáradhatatlanok és az ehhez hasonló baromságok egy az egyben bentmaradnak. A teljesen agyhalál vélemények, marginális elméletek feldolgozási módja a magyar Wikipédiában hagyományosan az, hogy 2 + 2 = 4,5 jellegű "kompromisszummá" gyúrják át a szöveget. (Pl. ebből ez lesz (2004), ebből meg ez (2007))

Nem az a szomorú, hogy ilyen van, hanem hogy a HuWiki immunrendszere nem sokat fejlődött 3 év alatt. Majdnem mindegy, milyen agyament őrültséggel állsz elő, ha elég hangos vagy, akkor lesz majd valaki, aki "kompromisszumos megoldás"-ként egyensúlyba hozza a hülyeségedet és a másik oldalt (=valódi lexikonba illő tartalmat). A Wikipédia legfontosabb oldala ezt mondja erről:
Egy hosszú vita eredményeképpen egy vitás lap stabil változata gyakran olyan "2 + 2 = 4,5" jellegű kompromisszum, aminek egy adott álláspontot védő szerkesztők vehemenciájától, kitartásától függ, alig, vagy egyáltalán nem tükrözi az adott téma szakmai megítélését, vagy azt a fajta szintézist, amit egy olvasó egy lexikoncikktől elvárna.
Akkor nyitok egy üveg Jack Daniel's-t, mikor a magyar Wikipédiának is lesz olyan kommandója, mint amelyik az EnWikiben az intelligent design cikket tartja karban. Na, azok tökös gyerekek. Izsonyatos energia, hálátlan feladat. De enélkül mindig az lesz, hogy az áltudományos, vagy szélsőséges nézeteket a WP a komoly álláspontokkal egyenrangúként tálalja, amitől nehéz lesz valaha is komolyan venni. (Be kell mutatni a faszságokat is, de nem, mint tudományos elméletet, hanem mint faszságot.)

Ahogy évek óta mindig, most is megvan a magyar Wikipédiában az aktuális áltudományos meg szélsőjobbos POV-pusher. De az immunreakció keveset fejlődött 2004 óta. Hígítsuk egy kicsit az áltudományt, meg az antiszemitizmust, attól majd jó lesz. Ez az igazán lesújtó, morálromboló dolog, hogy még ennyi év után is itt járunk.

Viszont a múltkori hasonló sírásom óta, már megírtam az ide vonatkozó szócikket végre: argumentum ad temperantiam.

5 megjegyzés:

  1. mi az url a Látod Röné-hez?

    VálaszTörlés
  2. megvan, ne keresd:
    http://napirajz.hu/archives/2006/09/18/1830209/

    VálaszTörlés
  3. Az aktuális povtolók mindig kipusztulnak, épp te szoktad mondani. Ha a szóban forgó egyed is eltűnik, kisebb súrlódással rendbe lehet majd rakni. Róma sem egy nap alatt épült, stb. stb.

    VálaszTörlés
  4. Hali, próbáltam neked mailt küldeni, de nem jött válasz.

    Kérlek, írj olyan címről, amire mehet.

    VálaszTörlés
  5. Elnézést, nem jó az account, szóval ide: elmavo@gmail.com

    VálaszTörlés