2007. július 12.

Az amerikaiak nem mennek szabadságra

Európában nagyjából megáll az élet nyáron és nem ritkák a többhetes szabadságok, mikor az emberek akár egy egész hónapra eltűnnek a munkahelyről.

Amerikában ez egyszerűen nem része a kultúrának. Eleve vagy csak 3 hét szabadság van egy évben és ezt sem szokás hosszabb szakaszokban kivenni, illetve nagyon sokszor egyáltalán nem veszik ki.

Nincs rá idő, megáll a projekt, az utazás drága és stresszes, nehéz koordinálni, hogy a családban mindenkinek egyszerre sikerüljön kivenni a szabadságát, stb. De szerintem a legfontosabb az, hogy egyszerűen rossz érzés eltűnni hosszabb időre, mikor a csapat többi tagja dolgozik, ami aztán egy önerősítő kör lesz. A végeredmény: az amerikai munkanap, munkahét is hosszabb, a kivehető szabadság rövidebb, a ténylegesen kivett szabadság, pedig európai szemmel nevetséges.

Az Orbitz felmérése szerint az utóbbi időben tovább csökkent a több hétre szabadságra menők száma és a válaszadók egyharmada nyilatkozta, hogy 5 vagy kevesebb napot ment szabadságra előző évben.

Why some don't like to take vacations (CNN)

2001-es adatok szerint évente átlagosan szabadságon töltött napok száma országonként:

  • 42 Olaszország
  • 37 Franciaország
  • 35 Németország
  • 34 Brazília
  • 28 Nagy-Britannia
  • 26 Kanada
  • 25 Dél-Korea
  • 25 Japán
  • 12 USA

Overworked Americans can't use up their vacation

Az USA egyébként az egyetlen fejlett ország, ahol nem írja elő törvény a fizetett szabadságokat. Ennek az eredménye, hogy a munkavállalók egynegyedének egyáltalán nincs fizetett szabadsága.

Akkor ehhez tegyük még hozzá, hogy igazi európai értelemben vett ebédszünetet sem nagyon tartanak. De az étkezési szokásokról majd egy másik bejegyzésben lesz szó.

5 megjegyzés:

  1. Sztem egyszerűen szükség van a szabadságra. Nem lehet egyfolytában annyit dolgozni, annyit ugyanazzal a dologgal törődni. Néha már pár nap is elég, de minimum 2 nap kell, hogy leszokjon az ember a melóról. :D

    VálaszTörlés
  2. A legtöbb ember munkahelyén van egy olyan ritmus, ív nem is tudom, hogy mondjam, ami alapján előre lehet tudni, hogy egy bizonyos időszak lazább lesz, kicsit el tudja engedni magát az ember, nem hajt egész nap. Ez akár egy gyári munkára is igaz lehet, hiszen a logisztika előre leadhatja a drótot a melósnak, hogy a következő hetekben kevesebbet kell gyártani, mert nincs nyersanyag stb. A lényeg, hogy szerintem a kevés szabadságot ki lehet bírni, de ezek a könyedebb időszakok még egy amerikainak is kellenek valahogy fel kell töltődni nem? Én idén kegyetlenül ráfaragtam arra, hogy számítottam a nyári pangásra, erre 3x több munkám van, mint amit el tudok végezni, viszont vígasztal az augusztusi egyhetes szabadságom közeledése.

    VálaszTörlés
  3. Itt Kinaban alapbol kb. 5 nap szabi jar evente, de ha nagy nagy fonok vaki, akkor akar 15 nap is lehet.

    Van viszont evente 3 nagy kinai unnep (Kinai Ujev, Majus 1. es Oktober 1.), ami egyenkent 1-1 het munkaszunetet jelent.

    Ez ugye erdekes, mert egyreszt konnyu tervezni (egyszerre all le az osszes gyar, az egesz orszag, nem kell amiatt aggodni, hogy a vevo pont akkor rendel, stb...), masreszt viszont szar, mert hiaba akarnal elutazni vhova a szabid alatt, ha epp mindenki ugyanakkor akar utazni.
    Gondold el amikor tobb szaz millio ember egyszerre utazik, szall fel a vonatra repulore, foglal hotelt stb.... Tomegnyomor mindenhol, zaj, tolakodas, minden 4-szer annyiba kerul mint maskor.

    Es ezeket az egyhetes szuneteket "Golden Week"-nek hivjak, mert ilyenkor van a legnagyobb bevetele a kereskedoknek, utazasi irodaknak, hoteleknek, stb. Es ezt a kormany direkt igy tervte, hogy fellenditse a fogyasztast.

    Csak eppen miota egyre tobben megengedhetik maguknak hogy utazzanak, az orszag infrastrukturaja szinte pattanasig feszul ilyenkor.

    Elvileg mar van arra terv, hogy ne mindenki egyszerre legyen szabin, de egyelore semmi konkret.
    Ez majd akkor valosul meg szerintem, amikor Mao helyet Deng Xiao Ping lesz a szazason. :-)

    Viszont a kinai kollegaim nagyon szepen levezettek nekem (meg ujsagban is olvastam), hogy ezert lesz Kina a legnagyobb hatalom, mert itt az emberek egyre tobbet dolgoznak, Europaban pedig egyre kevesebbet! :-) De azt altalaban kihagyjak a szamitasbol, hogy hiaba dolgoznak kemenyen es sokat, ha a hatekonysag nem eri el az europai felet sem.
    Raadasul a kinai munkaero is egyre dragabb. Egy tapasztalattal rendelkezo mernok Kinaban mar annyiba kerul mint Magyarorszagon.
    Manaopsag szinte kizarolag a gyartosori dolgozok kerulnek kevesebbe mint Magyarorszagon.

    De ettol fuggetlenul, szerintem szopas az ami Amerikaban megy, marmint, hogy alig van szabi.
    Nem az a lenyeg, hogy mennyi penzt keres az ember, hanem hogy ezzel milyen eletminoseget er el. Marpedig ha a harmadara csokkenne a szabim, akkor azt eleg komoly eletminoseg csokkenesnek elnem meg.

    VálaszTörlés
  4. Pár napos szabadság a legtöbb embernek, úgy hívják, hogy hétvége. :)

    Krisztián, az USA-ban a hálaadás az ilyen tömegnyomoros, utazgatós ünnep, de persze messze nem 1 hét, csak egy hosszúhétvége inkább.

    Az amerikaiak tényleg gazdagabbak mint akár nyugat-európai kollégáik, sok cuccot, nagy házat, 3 autót is meg tudnak venni, meg plazmatévét, de kiélvezni sokkal kevésbé tudják.

    Nyaralni pl. sokkal kevesebben, sokkal kevesebbet mennek. Görögországba pl. együtt nyaraltam egy német közalkalmazottal felsőfokú végzettség nélkül, aki 4 hetet töltött évente az ottani tengerparti szállodában teljes kiszogálással. Ez olyan luxus, amit itt a legtöbb milliomos (!) sem enged meg magának, inkább dolgozik orrvérzésig...

    VálaszTörlés
  5. aztan lehet csodalkozni hogy mire a sok kimerultseg. lehet jarni pszichologushoz meg pszichiaterhez, talan annak is ott van a legnagyobb kultusza, talan ez is erre vezetheto vissza... beteg dolog ez szerintem egy jol szervezett rabszolgatarto tarsadalomban... de jo let van vagy mi ;) csak kerdes hogy minek az aran...

    VálaszTörlés