2007. július 29.

Könyv: Getting Things Done



Az Amazon-on megnéztem és nagyjából pont 2 éve vettem meg a 254 oldalas Getting Things Done című könyvet (a róla elnevezett GTD vallás bibliáját).

Ma reggel sikerült az utolsó oldalt is elolvasni. Nagyon vegyesek az érzelmeim. Egyrészről kiváló könyv, a szerzője, David Allen által ismertetett módszer számos eleme tényleg működik nálam is, és ezeket most már napi szinten alkalmazom, a könyv maga pedig tele van valóban inspiráló dolgokkal.

Ugyanakkor az én gyomrom nagyon nehezen veszi be a self-help könyvek formátumát, azt, hogy egy használtautó-kereskedő módjára el akarja nekem adni a dolgot.

A könyvet valószínűleg többször újra fogom olvasni majd, de legközelebb veszek két bazi nagy filctollat: egy feketét és egy sárgát. A sárgával megjelölöm a fontos, hasznos részeket (összességében nem több, mint 30-40 oldal). A feketével pedig kihúzom a vérbe a salesman bullshitet.

Lehet, hogy leírom majd itt, ami nekem bevált ezekből a tippekből. Addig is itt a FAQ.

Szupertömörített tippgyűjtemény:

  • ne hagyd feldolgozatlanul az inboxodat (lenullázni rendszeresen)
  • gyűjts össze minden tennivalót egy helyre, ne maradjon ki semmi. írj le mindent
  • a tennivalóidat csoportosítsd projektenként (pl. családi nyaralás az idén, új leányvállalat alapítása), rendezd sorba a lépéseket és mindig csak azzal foglalkozz, hogy mi a következő lépés (pl. megnézni az utazási iroda websiteját, hogy milyen ajánlatok vannak)
  • a tennivalóidat emellett kontextus alapján is rendezd össze. Pl. amihez autózni kell, kerüljenek egy helyre, amihez online kell lenni kerüljenek egy helyre, amit a főnököddel kell megbeszélni, kerüljenek egy helyre stb. Így mikor mondjuk autóba ülsz, lezavarhatsz egy csomó tennivalót szinte gondolkodás, kutakodás nélkül.
  • rendszeresen nézd át az összes tennivalódat, hogy képben legyél
  • vedd figyelembe a prioritás és a kontextus mellett az energiaszintedet is. Hiába ülsz éppen a gép mellett, egy hosszú nap után nem biztos, hogy lesz kedved elkezdeni megírni egy új árajánlatot, viszont lezavarhatsz 4-5 sokkal kevésbé energiaigényes, de mégsem teljesen értelmetlen dolgot.
  • úgy csináld meg a rendszeredet, hogy azokat és csak azokat a tennivalóidat lásd, amikre ott és akkor szükséged van
  • tudj nemet mondani valamire
  • élvezd milyen jó érzés, mikor kipipálsz valamit
  • élvezd milyen jó bűntudat nélkül úgy dönteni, hogy most nem csinálsz meg egy dolgot
Nekem személyesen az iGTD nevű Mac-es alkalmazás adott erőt és motivációt, hogy újra, komolyabban elővegyem ezt a dolgot és egyelőre nem bántam meg.

2 megjegyzés:

  1. "egy használtautó-kereskedő módjára el akarja nekem adni"
    ezt nagyon jellemző az egész amerikai társadalomra, minden amit produkálnak és fogyasztanak, végtelen magabiztossággal, optimizussal, rámenőséggel, szájbarágással csinálják. Én az egész jelenséget egyszerűen "csírlídingnek" nevezem
    Ráadásul itt a matematikai munkákná miden féle kurzusokra íratnak be minket, mint pl "Lídersipp iz evribadiz biznisz" Nevetséges volt, ahogy 20 külföldi és 5 amerikainak akarták eladni a receptet, hogyan lehetsz te magad is vezető egyéniség az élet minden pontján. Aztán átneveztük a kurzust "Csírlíding iz evribadiz biznisz" :)

    VálaszTörlés
  2. A héten pont megrendeltem ezt a könyvet. Jó lenne, ha lehetne egyből sárga+fekete filctollal rendelni.

    Mellesleg ugyancsak a héten találtam a következő oldalt, amit ajánlok mindenki figyelmébe:

    http://www.rememberthemilk.com

    VálaszTörlés