2006. szeptember 28.

last.fm



A last.fm nagyszerű ötleteket tartalmaz, de a megvalósítás még kívánnivalókat hagy maga után.

Az ötlet az, hogy feltelepíted a klienst (egyszerű) és az egy csomó pluginen keresztül figyeli, hogy a zenelejátszóidban mit hallgatsz, mindet megjegyzi és ez alapján belövi az ízlésedet.

Ajánl neked zenéket (gyakorlatilag egy saját testreszabott stream rádiót), hasonló érdeklődésű usereket stb.
Ami nagyon tetszik, hogy a testreszabott rádióban bármelyik számot átugorhatod, az ajánlásokat szűrheted stb.

A tagelés viszont gyakran gázos dolgokat ad, pl. mikor próbáltam csak barokk muzsikára szűrni, elég vegyes volt az élmény. Lehet olyat is, hogy mondjuk "Panterához hasonló zenék" stb.

Ami nem tetszik, az a pontatlan tagelés illetve hogy a streamek korábban gyakran megszakadtak. Most talán mintha javult volna a helyzet. De ha csak arra használom, hogy kövesse online a zenei ízlésemet és pár év múlva tudjak nosztalgiázni a régi kedvenc zenéimen, már az is jó.

http://last.fm

Pl rólam ezt gyűjtötte:

http://www.last.fm/user/nyenyec/

Látszanak a korlátai, pl. nincs nyoma rajta a hétvégi Rage Against maratonomnak, mert az iPod használatot nem töltöm át, ugyanis félek, hogy keveredne az Asszonyéval.
Szintén nem látszik a soma.fm és a mostly classical streamek hallgatása, mert ezekből nem tudja kinyerni az információt a plugin. Magyarán a zenehallgatásom nagy része nem szerepel a mintában. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése