2006. szeptember 7.

Virág elvtárs, Lebowski és Buddha

Most ugyebár Virág elvtárs halhatatlan "csapásokat adunk és csapásokat kapunk" mondata a blogom mottója.

Ennek Lebowskis megfelelője a bowling metafora:

THE STRANGER
How things been goin'?

DUDE
Ahh, you know. Strikes and gutters, ups and downs.

A "strike" ugye mikor leviszi a golyó az összes bábut, a "gutter" meg mikor bemegy az árokba a golyó és teljes kudarc a gurítás.

Filozófia szempontból mindkettő ugyanazt fejezi ki: "egyszer fent, egyszer lent". Ugyanakkor Virág elvtárs mondata egy sokkal agresszívabb, erőteljesebb képet sugároz, ahol (állandó) harc folyik, ráadásul a töbesszám első személy miatt csoportosan. Utalás a fokozódó osztályharcra, a permanens háborúra a drogok, a terroristák, az imperialisták ellen. ("Csapataink harcban állnak" ibid.)

Virág elvtárs azt sugallja nekünk, hogy az élet harc, mi több zéró összegű játszma. Győzelmünk csak akkor lehet teljes, ha végleg elpusztítjuk ellenfeleinket.

Lebowski bowlingos képe megenged, sőt sugall egy ennél sokkalta individualistább értelmezést is. A bowlingot csapatban játszák a versenyeken, ugyanakkor a gurító egyedül gurít, az adott gurítás sikere vagy kudarca egyedül az ő érdeme.

"Strikes and gutters, ups and downs." Ha picit kontextusba helyezzük a mondatot, akkor bizony metafizikai mélységeket érhetünk el.
A Dude szájából ugyanis a film végén hangzik el a sor, egy hosszú megtett út után, ahol a környezetével és önmagával békét kötött Lebowskinak alkalma van reflektálnia a történtekre és összefoglalnia, szintetizálnia azt a bölcsességet, amit nemcsak a kalandok, de azzal párhuzamos lelki utazása során is összegyűjtött. Egy bölcs Lebowski mondja ezeket a szavakat a film utolsó jelenetében. Itt Lebowski már megbékélt, nem alkalmaz verbális agressziót sem, a jelenetek 98%-val ellentétben nem hangzik el a "fuck" szó.

A Dude révbe ért, mondhatnánk, megvilágosodott. Lebowski buddhista értelmezése is ezt sugallja.

A bowling bár felfogható harcnak is, sokkal inkább körforgás. A gurító gurít, a bábukat felállítja a gép, a karmakerék fordul, a történelem ismétlődik.

Virág elvtárs, Lebowski és Buddha. Bölcsességükkel utat mutatnak a hétköznapjaink nehéz döntéseihez.

2 megjegyzés: