2006. november 15.

Befejezetlen könyvek

Kialakult egy rossz szokásom az elmúlt években. Begyűjtöm a jobbnál jobb könyveket, elkezdem őket olvasni aztán félehagyom. Néha évekre. Van mikor csak egy fejezetet olvasok el belőlük, van mikor már csak egy fejezet marad a végén.

Azt hiszem több tényező is közrejátszott ennek a kiakalulásában:

  • Nagyon kevés egybefüggő szabadidő, amikor nem vagyok hullafáradt. A gyerekek este 9-10-re alszanak el, előtte csak néhány perces szabadidődarabkáim vannak, utána meg már fáradt vagyok az agyasabb dolgokhoz.
  • Viszonylag sok könyvet tudok megvenni olcsón. Míg mondjuk 98-ban egyhavi zsebpénzembe került egy szakkönyvet megrendelni a brit Amazonról, most egy ebéd áráért rendelhetek egyet postaköltséggel együtt. Sok időt (de egyszerre mindig csak néhány percet) töltök el az Amazonon és nézegetem, hogy kedvenc témáimban milyen új könyvek vannak. Az eredmény az, hogy mindig megveszek új kihagyhatatlan könyveket, amiket aztán nincs időm/energiám végigolvasni, viszont elég érdekesek ahhoz, hogy az előző hónapban megvett könyvet félbehagyjam.
  • 24/7 internet munkahelyen, otthon nagyon türelmetlenné tesz, gyakorlatilag multitaszkfüggő lettem. Mindig nyitva 12 böngészőablak, 2 levelezőprogram, fejlesztőkörnyezet és ritka, hogy egy dologra koncentrálok mondjuk egy teljes órán át, bármiféle megszakítás nélkül.
  • Túl sok "agyas" könyvet gyűjtök be, főleg történelem illetve pszichológia témában. Ezeroldalas masszív cuccok, a legjobb kötetek az adott területről (nemhiába kutatok annyit az Amazonon), de nem arra valóak, hogy este 10-kor az ember kikapcsolódjon velük egy fárasztó nap után. Az online DVD kölcsönzőnél (Netflix) is van ilyen effektus egyébként. A Fargo már ott figyel lassan két hete a polcon, közben az idióta Ali G-ből, meg Weedsből megnéztünk már nemtommennyit. A Wall Street Journal cikke erről a jelenségről.
Nem olyan régen készítettem egy listát a befejezetlen könyveimről sorrendbe raktam őket és elhatároztam, hogy végigolvasom mindet. Kb. 30, tényleg nagyon jó könyvről van szó, és még akkor nem számoltam a kölcsönkért példányokat, a teljesen elkezdetlen köteteket és a tartalékba helyezett többszáz "abszolút elolvasandó" könyvet az Amazonos kívánáglistámról.

Emellett ismét rámjött az az időszak, mikor újraszervezem az életemet. Új célokat tűzök ki, rendbeszedem, kipucolom a tudú listáimat, az inboxomat, lemondom az alacsony infromációértékű RSS feedeket és általában tudatosabban töltöm el a picinyke szabadidőmet. Take control of your life. :)

10 megjegyzés:

  1. mi a fasznak egynel tobb levelezo?!

    VálaszTörlés
  2. Szó: gmail a magánnak, Thunderbird a legacy magánnak, Outlook a cégesnek. A Thunderbirdöt csak ritkán indítom el.

    VálaszTörlés
  3. meg az outluk is alkalmas tobb imap server kezelesere, minek tobbet futtatni?

    VálaszTörlés
  4. én az areszeszfídeket is faszságnak tartom. nincs olyan oldal amit mindig megnéznék miután elböffenti magát, a másik meg egyszerűbb direkt oda navigálnom mint bejelentkezni a ríderbe v. állandóan nyitva tartani azt... persze biztosan szokás kérdése

    VálaszTörlés
  5. Ismerős a probléma a könyvekkel. Azzal a különbséggel, hogy nekem a legtöbbször még elkezdeni sincs időm őket, nemhogy félbehagyni:)

    VálaszTörlés
  6. Szó: az outlookot nem szeretem, csak arra használom, amire muszáj: a céges levelekre.

    Thunderbirdöt nem futtatom csak nagyon ritkán. Arra jó nekem, hogy a magánleveleim amik a 10 éve használt legacy postafiókjaimra jönnek, totálisan izolálva legyenek a céges trutyitól.

    A Gmail meg böngészőben fut és azért szeretem, mert gyors, kényelmes és nem kell backupokon meg egyéb dolgokon aggódnom. Plusz elérem bármilyen gépről.

    Zsoltibácsi az RSS feed olyakor jó, mikor van egy website, ami ritkán frissül, mint mondjuk a Joel on Software. Vagy pl. blogok kommentjeit is azzal jó nézni, nem fogok mindig visszamászkálni, hogy ki reagált a napokkal előtti anyázásomra. :) De erről majd írok egyszer külön postot.

    VálaszTörlés
  7. A sok könyv olvasásának egy előnye van: néha eljön egy olyan időszak, hogy pár napon belül látványosan sokat tudsz befejezni.

    VálaszTörlés
  8. Nyenyec Ur,

    Irja le a 30 konyv cimet, legyenszives.

    VálaszTörlés