2006. november 17.

Ken Miller az intelligens tervezésről

Sajnos túlzás nélkül mondhatjuk ki, hogy a 21. században az USA-ban vallási alapú hadjárat folyik a tudomány ellen.
Elkeserítő, hogy nem oszlik, hanem terjed a sötétség.

Az alábbi előadásban Ken Miller biológus beszél az intelligens tervezésről, főleg az azt körülvevő politikai vitákról, a perekről, az iskolakerületek intézkedéseiről. A doveri pandaperben volt egyik vezető tanú és nagyon jó beszélőkéje van. Az előadás 1 órás, de benne van minden, a pandaper, az intelligens tervezés érvei, cáfolatuk, hogyan sültek fel és lepleződtek le stb. Ehhez fogható összefoglaló forrás a témában csak az angol Wikipédia cikkgyűjteménye szerintem innen kiindulva. Külön tetszik, hogy nagy gondot fordít az ID mozgalom motivációinak elemzésére. Ezt ki is fejtem röviden, hátha nem lesz mindenkinek ideje végignézni. A lényeg nagyjából: úgy gonolják, hogy egy olyan világban, amiben az emberek a létezésüket csak egy "szerencsés véletlennek" köszönhetik, semmilyen morális kötelezettségük nincs egy olyan világhoz képest amiben az Alkotó gyúr nekik egy sártekét és felelősséget bíz rájuk. Így attól függetlenül, hogy az evolúciót milyen megfigyelések támasztják alá veszélyes és fel kell lépni ellene.

Saját megfogalmazásomban olyan ez, mint mikor én a Mikulással fegyelmezem a gyereket (ha rossz leszel, nem kapsz ajándékot) és akkor jön egy kockafej, aki elkezdi elemezni a gyerkőcnek, hogy a rénszarvasnak a hangsebesség többszörösével kéne menni és egymillió fokra hevülne az orra. A gyerek elsírja magát, a fegyelmezési lehetőség ugrott én meg ideges leszek a csávóra és hogy mentsem a helyzetet elkezdem neki magyarázni, hogy a Mikulás teleportálni tud ésatöbbi.



Messziről lehet nevetni a primitív középkori fejükön, de közelről ez az egész nagyon durva szerintem. Egyszerűen szürreális, amit a vallási fundik csinálnak ideát. És sokan vannak, nagyon sokan. Attól függ, kit számolunk hozzájuk, több tízmillióan. Lassan Irán felvilágosultabb lesz, mint az USA közepe. Ijesztő.

Egy másik jó videó a témában: War on Science (Google Video)

11 megjegyzés:

  1. Ijedező', liberal fundi? Ejnye no, nem köll félnyi.

    VálaszTörlés
  2. Milyen az a "liberal fundi"?

    VálaszTörlés
  3. A TalkOrigins azért még mindig messze a legjobb forrás.

    Amit a motivációról mondasz, az meg inkább csak a mozgalom vezéralakjaira, az ID-s szellemi elitre (Behe, Dembski, Wells) igaz; magának a mozgalomnak egyszerűen az a célja, hogy a vallásos kreacionizmusból mentse, ami menthető. (Vagy legalább az evolúciót megkérdőjelezze.) Csak meg kell nézni, kik is álltak a pandaper mögött, hány YEC van a DI tagok között, vagy hogy hogy írták át a Pandas-t. Valamelyik Bullshit epizódban foglalkoztak a pandaperrel, ott van pár felvétel a támogatókról, az is magáért beszél.

    És nagyon igyekeznek, hogy Európába is exportálják: a román után nemrég a lengyel oktatási miniszter is "teach the controversy" álláspontra helyezkedett. Az Értem honlapján is ott figyel egy módosító beadvány a NAT-hoz...

    VálaszTörlés
  4. Ijesztő, tényleg. Jó lenne, ha valaki megállítaná végre az unintelligens tervezőket! Talán még nem késő.

    VálaszTörlés
  5. "Sajnos túlzás nélkül mondhatjuk ki, hogy a 21. században az USA-ban vallási alapú hadjárat folyik a tudomány ellen." lásd South park 10 évad 12. és 13. epizód.

    kocka

    VálaszTörlés
  6. "Power of nightmares" volt mar itt? Tudom ajanlani: sok ujat nem mond, de a kulonbozo orszagok es vallasok elvakult fanatikusai kozti parhuzam roppant szorakoztato (lenne, ha nem a borunkre menne.) En a harom reszes hosszut lattam kb egy eve, kicsit mas szemmel nezek azota hiradot.
    http://www.archive.org/details/ThePowerOfNightmares

    Ja, kreacionistak magyarorszagon is nyomulnak, szomszed neni gyerekeinek ilyen dalocska van a kazettajan:
    http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg.phtml?szk=19160
    Eskuszom nem en talaltam ki, csak beirtam a refrent a googlebe.

    VálaszTörlés
  7. Az Economist aktualis szamaban van, hogy Iranban (!!) legalizaltak a vese-kereskedelmet. Mert rajottek, hogy ha tiltjak attol meg van (mert nagy az igeny), ha meg feketen csinaljak a (nem mindig onkentes) donor gyakran elpatkol, az akceptor meg heptatitist es egyeb csunyasagokat szed ossze. Mondjuk ettol Iran meg teokracia marad, de azert ez egesz felvilagosodott gondolkozast tukroz.

    VálaszTörlés
  8. Az egyik kritikus a muppetshowbol :

    Ráadásul ez "csak" egy ókreacionista sláger fordítása.

    (I'm no kin to the monkey)

    VálaszTörlés
  9. Némileg idevág egy Science-ben megjelent cikk, bár az eredetit még nem olvastam, csak a bulvárosított kivonatot: az evolúció néha mérhető sebességgel zajlik.

    VálaszTörlés
  10. "(..)Pszichológiai tény azonban, hogy ha az ember kialakított magában valamiféle világnézetet, világképet, nézetrendszert, igyekszik ahhoz ragaszkodni. E ragaszkodás során próbáljuk a tapasztalatainkat beilleszteni a nézetrendszerünkbe. Ez úgy történik, hogy ha olyat tapasztalunk, ami a nézeteinket alátámasztja, azt igyekszünk megjegyezni, ha pedig a tapasztalat a nézeteinket cáfolja, igyekszünk minél előbb elfelejteni. Ez az oka annak is, hogy a legtöbb ember nem vásárol olyan újságot, nem hallgat vagy néz olyan rádió és TV műsort, amelynek mondanivalója a nézeteivel ellenkezik. Az ember akkor érzi magát biztonságban, ha a nézetrendszere szilárd, ha abban rajta kívül még sokan hisznek és ha arra, mint útmutatásra, támaszkodni lehet. Ráadásul minden emberben megvan a hajlandóság, hogy a véleményét ne a tényekhez igazítsa, hanem a tényeket próbálja összhangba hozni korábban megfogalmazott véleményével.
    A természettudományos világnézet alapja ezért általában nem maga a tudományos ismeret, hanem sokkal inkább az, hogy az emberek elhiszik, amit a velük azonos világnézetű tudósok állítanak. Így a természettudományos világnézet egyfajta modern vallás szerepét tölti be.
    Egyszer megkérdeztek egy kínai bölcset, hogyan érdemes keresni az igazságot. A válasz az volt, hogy az igazságot keresni felesleges. Elegendő, ha az ember feladja előítéleteit, nézeteit, korábbi vélekedéseit."
    vagymi

    VálaszTörlés
  11. anon, amit a pszichológiai jelenségről írsz, azt nem vitatom. Ezt hívják kognitív disszonanciának.

    A természettudomány és a vallás szembeállítását viszont veszélyesnek tartom, az amcsi fundik kedvenc szórakozása.

    A tudomány nem foglalkozik azzal, amivel a vallások: a természetfelettivel.

    A tudomány eredményeit felhasználhatod, a módszereit elfogadhatod és lehetsz közben hívő ember. Ken Miller is ilyen, akiről ez a post szól.

    VálaszTörlés