2006. november 17.

Mire jó az RSS reader?

Felmerült itten, hogy mi a halál értelme van RSS readert használni. Internetezési szokások kérdése elsősorban de elmondom az én tapasztalataimat a Google Reader-rel.

Több különböző dologra is jó egy hatékony táp olvasó ezek szerintem a következők:

  • Ritkán frissülő dolgok. Pl. a Joel on Software vagy más blogok hetekig nem frissülnek. Ha sok ilyen érdekel, akkor nem fogok naponta odakattintani, hogy megnézzem frissült-e, mert időpazarlás. Majd az olvasóm szólt, hogyha igen.
  • A fenti igaz a blogok kommentjeire is. Hiába tudom, hogy van egy blog, ami naponta frissül és nagyjából naponta meg kell nézni, a hozzászólások teljesen random frissülhetnek ráadásul érkezhet hozzászólás egy régebbi bejegyzésre is. Nagyszerű ilyenkor előfizetni külön a hozzászólásokra. Teljesen megváltoztatja a közösségi dinamikát, mert közelíteni fogja a levlista életérzéshez, ahol egy megbeszélés nem addig tart, amíg le nem kerül a címlapról a post, hanem amíg van valakinek mondanivalója a témához. Akár hetekkel később is.
  • Világosan látni, hogy mi az amit olvastam, mi az amit nem, mint a levelezőkliensemben.
  • Gyakran frissülő dolgok, amikből válogatni kell.
Ez utóbbit kifejtem. Van pár olyan dolog, amit rendszeresen olvasok (Slashdot, BBC, Lifehacker). Az ott megjelenő dolgok 80-90%-át átugrom, a maradékot érdekesnek találom. Ez régen a következőképpen működött. Elmentem a Slashdotra mondjuk, megnéztem végiggörgettem a híreket és ami érdekesnek tűnt, azt megnyitottam középső gombbal egy új böngészőfülben. Ha több napig nem olvastam, akkor visszamentem az archívumokban, ami picivel több kattintás.

Most a következő történik. Nem kell archívumban navigálnom, hanem szépen ott figyel a Google Readerben az összes érdekes site összes híre kategóriánként. Ránézek, ha nem érdekes space-t nyomok, ami olvasottá jelöli és sohat többé nem látom (csak ha akarom), egyből legörgeti a lapot a következő hírhez. Ha érdekes, s-et nyomok, ami rátesz egy csillagot, majd utána spacet. Később az aznapi megcsillagozottakat kigyűjtve elolvasom. Ha tetszett shift-s-et nyomok, ami kiteszi a jobbra látható linkblogomba. Azonnal. Egy gombnyomásra. Ha akarom, megcímkézhetem, mint a google mailben és címkénként megoszthatom, pl. a szoftverfejlesztős blogom megosztott cuccai egy külön címke alatt futnak.

Már csak azzal, hogy minden műveletet billentyűvel lehet végezni óriási hatékonyságnövekedést érek el. Nem kell az egérhez nyúlnom egyáltalán és ha egérrel akarom csinálni, akkor is sokkal kevesebb kattintással megúszom az olvasást, mint az eredeti siteokon. Egykori hardcore Pine userek tudják, miről beszélek.

Sokszor kevesebb, mint 1 másodpercbe telik feldolgozni az érdekes/érdektelen híreket. Sajnos nem tudom megmutatni, de olyan gyorsan tudom már nyomogatni a space-t, Zack-zack! hogy az szinte hihetetlen.

De elmondom miért nagyszerű ez az egész más megözelítésből: képzeljétek el, hogy a világon nem lenne email egyáltalán, hanem mindenkinek lenne egy saját weblapja, amire a másoknak szóló üzeneteit kiteheti. Nem lenne semmi feed, ha tudni akarod, hogy üzentek-e neked akkor el kell menni az ismerőseid websitejára és meg kell nézned, hogy frissült-e a lap. Nincs kategorizálás, nincs olvasottnak jelölés, nincs levelezőkliens, nincs kényelmes felület, nincs semmi, csak egy webböngésző, amivel a siteok között rohangálsz, némelyiket ritkábban, némelyiket gyakrabban meglátogatva és nyomogatod a refresht és görgeted az ablakot a lap aljára. Hát nem gagyi lenne így levelezni? :) Na ilyen érzés kiszállni egy RSS olvasóból, miután megszoktad.

7 megjegyzés:

  1. www.netvibes.com -ot ismered?

    VálaszTörlés
  2. Én most a Newshutch-ot tesztelgetem. Nagyon szép, tiszta felülete van (a GR-é sose jött be). Még érezhetően nem száz százalékos (néha elfelejti a beállításokat), de lehet, hogy átváltok rá.

    VálaszTörlés
  3. Én az Opera saját RSS olvasóját használtam, de most már 3 gépen és 5 oprendszeren müködök; és mivel szinkronizálni ezt nem nagyon lehet, átváltottam én is a gugli readerre. Igen hasznos még a box.net is, 1 GB ingyentárhely; szinkronban tartani a fontos cuccokat.

    Meg a gugli noteszt is bereszelhetnék már az Operások... Egyébként feketepont a guglinak az itt-ott feltünő nem szabványos megoldásaiért.

    VálaszTörlés
  4. danger: a netvibes nekem nem jött be nagyon.

    f.adam: a google reader rusnya is és kényelmetlen is volt, de pár hónapja megváltoztatták a felületet és azóta a hatékonysága hihetetlen jó lett szerintem. A szépségén lehet vitatkozni, de billentyűzetes megoldás miatt nekem nagyon beválik.

    glanthor: ja, a Google Notebook is megérne egy külön áriát, az is nagy okosság. A box.net jónak tűnik, megnézem, köszi.

    VálaszTörlés
  5. Én is Google Readerrel olvaslak, de egérrel kattintgatok... lehet hogy meg kéne próbálnom billentyűvel is :)

    VálaszTörlés
  6. Jó bejegyzés.
    Egyébként van valami bababarát módszer arra, hogy a feedeket a google readerjébe tessékeljük?

    Gondolok itt valami firefox kiegészítés, vagy bárd élelemteremtő varázsdal... :)

    VálaszTörlés