2006. november 23.

Vegas elso benyomasok

Bocs, valami titokzatos okbol nem tettek magyar billentyuzetkiosztast a webterminalokra itt.

Szoval Vegasbol jelentkezunk.

A szallasunk elegge a gettoban van (hostel), elsosorban az USA-t vegigkirandulo, tipikusan europai kulfoldiek vannak benne, eleg olcso, nincs panasz.

A kozvetlen kornyek eleg depi, lepukkant motelek, iszonyatosan lepattant emberek. Sok hely ugy nez ki, hogy meg BAZ megyeben is ciki lenne.

Mindenhol ott vannak az idetlen nyerogepek. Az utikonyv kulon megemliti az olyan helyeket, ahol nincs. Bemegy egy abc-be es az ajto mellett ott van 1 sornyi felkaru rablo. Bemesz egy barba es minden barszek elott bele van sullyesztve a video poker.

Az egyik legdepressziosabb elmeny latni az amerikai (also) kozeposztalyt, 30-60 eves emberek, tipikusan tulsulyos, 30 dollaros farmerban, 20 dollaros tornacipoben, feher zokniban nyomkodjak uveges szemekkel a felkaru rablot hosszu, hosszu sorokban hajnalig.
Elmeletem szerint a gep csilingelesetol 10-20 perc utan transzba kerulnek es utolag egyszeruen nem fognak emlekezni arra a par orara / hetvegere, ami alatt eljatszottak a penzuket.

Nem tudok erre jobb szot, minthogy szanalmas. Ehhez kepest a World of Warcraft egy mely, tartalmas es olcso kulturalis elmeny.

A varos kozpontja a kb 5km hosszu "Strip" ahol az tobbszazmillio dollarbol epult oriasi szalloda es kaszinokomplexumok vannak, amik egyesitik Donald "Muerto" Trump kifinomult izleset, Disneyland eleganciajaval.

A kovetkezo szavak jutnak az ember eszebe: talmi csillogas, kinosan felszines, meregdraga am megis teljesen erektelen giccs. Azzal a tarsadalommal, amelyik erre buszke, komoly gondok vannak.

Vegigmenve a Stripen arra kenyszerultem, hogy teljesen atertekeljem, mit jelentenek szamomra a kultura, az ertek es a civilizacio fogalmak.

Par merfoldre a mocskos nyomorgo gettotol all pl. a Bellaggio, ahol napi 6000$-os lakosztalyok vannak es az egesz ugy nez ki belulrol, hogy az elso erzesem az volt, hogy ilyen volt a Romai Birodalom, mielott megallithatatlanul beindult a lejton. Viszont itt ittam eletem legjobb Bloody Mary-jet ($12).

Komorabb pillanataimban ugy ereztem, hogy itt par negyzetkilometeren egyutt van minden, ami miatt utalni lehet a kapitalizmust es az embernek kesztetese van beallni a jelenesek konyvebol vett idezeteket szendvicsemberkent reklamozo kolompolo keresztenynek, kommunista gerillanak vagy iszlam dzsihadistanak.

Aztan megenyhult a szivem, mert az egesz vegul is nem sokkal undoritobb, mint mikor nemet turistak szazai elmennek seggreszeggre inni magukat valamelyik mediterran szigetre.

Lattunk egy nagyon kiralyos standup comedy-t (Comic Stop) es ahhoz kepest, hogy ez volt az utikonyben emlitett legolcsobb show ebben a kategoriaban, nagyon profik voltak, percenkent nevettunk, tenyleg.

A tipikus amerikai varosokban egy meghatarozott ido, pl hajnali 2 utan bezar minden, itt viszont a 24 oras nyitvatartas a megszokott. A kozlekedes meglepoen jo egy amerikai varoshoz kepest, nagyszeruen meg lehet uszni autohasznalat nelkul a buszok viszonylag gyakran jarnak, hajnalban is.

Tovabbi pozitiv elmenyek voltak a ketszercsipos Jalapeno-hamburger a getto egyik barjaban, illetve az emlekeim szerint legolcsobb, barban vasarolt sor 1.75$-ert. A standard ar $5 + borravalo egy kisuvegesert.

4 megjegyzés:

  1. Ahhaha, igen. A Félelem és Reszketésben azt mondta a Raoul Duke Vegasra (ill. annak valami cirkuszos részére), hogy ilyen lenne a világ, ha a nácik nyerik a Második Világháborút.
    Én még sohasem jártam ott, köszi a beszámolót.

    VálaszTörlés
  2. Vegas a végletekig mű város, annak viszont tényleg egyedülálló. Semmi pénzért nem laknék ott, de egyszer azért érdemes megnézni.

    Odafelé menet sem éreztem sok késztetést a szerencsejátékra, de meglepő módon az ottlétem alatt ez csak tovább csökkent. Második este már úgy suhantam át a teljesen egyforma kaszinókon, hogy körbe se pillantottam. Sokkal jobban érdekeltek a különböző hotelek eltérő belső terei. Végül úgy jöttem el, hogy egyetlen centet se játszottam el.

    VálaszTörlés
  3. nekem egy délután elég volt vegaszból. a vegaszos filmekben a hullákat a környező sivatagokban szokták elásni :) érdemes kiautózni pl. dethvellibe, Ha hullát nem is de zabrinszkipointot meg 40 fokos meleget lehet látni..

    VálaszTörlés
  4. Mi zsoltibaval szoltunk ... ;-))) De igaz, egyebkent latni kell, hogy mennyire szar hely, hogy az ember fel tudja fogni. A repuloteren levo felkaru rablokat nem is emlitetted. ;-)

    VálaszTörlés