2006. november 2.

Waterboarding

A New York Times szerint a Khalid Sheikh Mohammed vallatásához az Egyesült Államok Szeretet Minisztériuma felhasználta az ún. waterboarding vallatási módszert.

A módszer lényege, hogy egy kendőt tesznek a vallatott páciens arcára amire vizet öntenek. Mikor lélegezni próbál, csak folyadék jön, ami a fulladás érzetét és ezáltal pánikot kelt benne. Ha jól csinálják, akkor nem hal bele és maradandó fizikai károsodás sem éri.

Angol Wikipédia cikk.

Nagyjából így néz ki a gyakorlatban a művelet:

8 megjegyzés:

  1. Mi a tanulság?

    VálaszTörlés
  2. Amerika háború idején gyorsan el szokta felejteni a jogállamot, állampolgári jogokat és az alkotmányt.

    Én azt gondolom, hogyha embereket kínoznak (márpedig ez az, a nürnbergi perben a japán tisztek ellen felhozott vádpontokban is szerepelt pl.), akkor utána derüljön ki, hogy ki hozta meg a döntést és ne legyen félrebeszélés.

    Lehet gyújtóbombázásokban civilek százezreit kinyírni, atombombát ledobni, japcsikat, németeket szó nélkül szögesdrót mögé vágni, nem USAbarát kormányok ellen puccsokat és merényleteket szervezni, Abu Ghraibot újraindítani etc.

    De vállalják be, ne legyen sunyizás és főleg ne legyen önámítás ezzel kapcsolatban és akkor majd jobban megértik miért nem fogadja el mindenki a morális felsőbbrendűségüket kitörő lelkesedéssel.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem meg pont nem kell ezzel az egyszerű embert fárasztani. Egyszerű emberek fele nyafogni kezd és akkor ez a vége, magyarázkodás mentegetőzés. Ez a nyomorult zsebkendőzés szart sem számít ahoz képest amit száddám csinált irakban meg amit terroristák összerobbangatnak a világban. (retorikailag nincs összfüggés) Szerintem igenis jól meg kell fingatni pár embert ha a helyzet azt kívánja. Hogy mik a módszerek? Nem érdekel, ne is mondják meg. Intézkedjenek.

    VálaszTörlés
  4. Mivel az anyaorszagban epp beutott a minusznulla metszo szellel, ezert a cimsort olvasva mar epp bosszankodni kezdtem hogy milyen jo is ott nektek, ha rossz ido van hetvegen leruccantok Floridaba es kiprobaljatok a legfrissebb vizisportdivatot...

    Hat, izlesek es pofonok :-)

    VálaszTörlés
  5. Zsoltibá. Ha kínoznak, akkor mondják azt, hogy mi 50%-kal kevesebbet kínzunk a hagyományos mosóporoknál, de ne hazudja az El Presidente, azt, hogy nem
    kínoznak
    . Ennyi.

    VálaszTörlés
  6. Persze. De nem kellene ezt feszegetni. Persze hogy kínoznak. Ez kb. olyan dolog, mintha egy nőt kérdezgetnél, szokott-e kakis lenni a tangája. Erre milyen választ vársz? "Igen néha megesik, hogy egy kicsit féknyomos lesz a tangám, de másoknak még inkább az" v. "Soha"..eú hazudik.

    VálaszTörlés
  7. Zsoltibá, nem kérdeznék én rá a tangás vetítésre, ha nem azt ordítozná a csaj a gangon, hogy a másik repedtsarkú mekkora nagy féknyomos ribanc. :)

    Tessék csöndesebben lenni ilyenkor, meghúzódni szépen, nem verni a mellett olyan nagyon. Hitelesebb, hosszútávon jobb.

    VálaszTörlés
  8. El Presidente csak azt mondja, amit neki mondanak. Esetleg elméleteket gyárt mögé saját magának, hogy amikor a tükörbe néz, ne egy hülyét lásson. Szerintem ez az a klasszikus eset, amikor az illető elhiszi azt, amit mond. El akarja hinni. Továbbá, El Presidente azt hallja meg, amit hallani akar, nem tud és nem tudhat mindenről, és azt mond, amit az emberek hallani akarnak.

    Ezzel én nem védem az elnökurat, csak rámutatok arra, hogy miért érthető, hogy sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkozik. Sok nyelvtani hiábával. Minttudjuk.

    VálaszTörlés