2007. április 28.

Frontline dokumentumfilm a globális felmelegedés politikájáról



A Frontline, mint mindig, most is nagyon színvonalas anyagot hozott össze egy érdekes témáról. Hogyan söpörte a szőnyeg alá, illetve tett látszatgesztusokat 1988 óta minden amerikai elnök a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

A teljes műsor megtekinthető online (pirospont): Hot Politics

Nem annyira az ökológiai vonal az érdekes, nincs is róla sok szó, hanem inkább látni azt, hogyan működik a legfelsőbb szinten a politika, hogyan születnek döntések illetve kúródnak el dolgok (pl. a Kiotói megállapodás körül) a Fehér Házban és a kongresszusban, milyen eszközökkel operálnak a politikusok és a lobbik.

Pölö, az egyik mostmártennikénevalamit oldalon álló képviselő a kongresszusi meghallgatást az év direkt az év legmelegebb napjára ütemezte be és kinyittatta az ablakokat. :)

A kedvenc részeim az energetikai lobbi propagandafilmjei, amikből megtudjuk, hogy a széndioxid az élet szerves része, és minél több van belőle, annál jobb, mert kizöldül a bolygónk teljesen.

Érdekes látni a gyakorlatban, hogyan cenzúrázta a Bush kormány a globális felmelegedésről szóló jelentéseket.

Szintén tanulságos az a propagandatechnika, amit a nagy dohánygyártó cégek és a kreacionisták is alkalmaztak: a tudományos tények és elméletek támadása a laikusok előtt.

  • "Nem tudjuk, hogy tényleg rákot okoz-e a dohányzás a tudósok nem értenek egyet még a kérdésben (főleg azok, akiket mi pénzelünk több millió dollárral)." (80-as évek)
  • "Nem tudjuk, hogy tényleg olyan nagy-e a globális felmelegedés, mint ahogy mondják és, hogy az emberi tevékenység okozza-e. A tudósok nem értenek egyet a kérdésben (főleg, akiket mi pénzelünk több millió dollárral)."
  • "Az evolúciós elméletet nem annyira megalapozott, mint ahogy a tankönyvek beállítják. Vannak más elméletek is és a tudósok nem értenek egyet abban, hogy egyértelműen jobb-e az egyik, vagy a másik. (Főleg azok nem, akik a mi intézetünknek dolgoznak.)"
Ezt hívják úgy, hogy "teach the controversy" és a laikus természetesen úgy fog reagálni az effajta propagandára, hogy "hát, mondanak ezt is, azt is, nem lehet tudni". Ez a fajta kivárás és egyensúlyozgatás pedig egyértelműen propagandagyőzelem, hiszen lehet tovább árulni a cigit korlátozás nélkül, nyomatni a széndioxidot ezerrel korlátozás nélkül, vagy tuszkolni a kreacionizmust az iskolákba a tudományosság köntösében.

Úgy beállítani valamit, mintha egy súlycsoportban lenne a valódi tudományos elméletekkel az áltudományok és marginális elméletek Wikipédiában aktív híveinek is az egyik kedvenc szórakozása. A magyar Wikipédiában pl. könnyen kerülnek helyi túlerőbe és érik el, amit akarnak, mert nincs elég normális ember, akinek van energiája folyamatosan küzdeni a megszállottakkal és akik felismerik, hogy ezekben az esetekben az 50-50% nem jelent semleges nézőpontot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése