2008. május 20.

Internet addikció kezelésének technikái

Nem új, de mégsem igazán megoldott probléma, hogy tudásmunkásként a gépet nyomjuk, ami meg rá van kötve az internetre és a fejünkben dolgozik a kisördög, mindig újabb módját találva ki, hogy miért ne dolgozzunk. Személytől függően Digg, Redit, Slashdot, Fórum, IM, IRC, email, hírsiteok, Twitter, Facebook, feed reader, Amazon, eBay, blogok, webes játékok stb. Közben ezek miatt a munka nem megy, vagy állandóan megszakad, megtörik a flow.

Több kísérletet is ismerek. Egyik jóbarátom pl. Leechblockot használ, amivel egy testreszabott órarend szerint produktivitásölő siteokat, mint pl. Youtube stb. Persze a függő kisördög kikapcsolná és tovább böngészne, de a felettes én berak egy extra jelszót, amivel a kikapcsolást is meg tudja akadályozni a kritikus időszakokban... :)

Egy másik a Rescuetime, amivel vizualizálhatjuk, mivel is csesszük el pontosan az időnket. Ezt használom magam is egy ideje. Az fő bajom vele, hogy nem kezeli azt az esetet, mikor felállunk a géptől és elmegyünk ebédelni, számlázza az időt az utolsó nyitva hagyott alkalmazáshoz, ha elfelejtjük kézzel kikapcsolni. Ez végül torz eredményekhez vezet.

Én személyesen egy olyan technikát alkalmaztam már korábban is sikerrel, hogy egyszerűen kikapcsolom a WiFi-t és kihúzom a hálózati kábelt a laptopomból. Így, teljesen offline jobban megy a munka.


Paul Graham
erre talált egy olyan variációt, hogy két gépet használ. Az egyiken dolgozik és a másikon van csak internetkapcsolat, ezért ha webezni, emailezni stb akar át kell ülnie. Így, fizikailag elkülönítve könnyebben tudja kontrollálni a netezéssel töltött időt.

2 megjegyzés:

  1. Jaj de jó, hogy nem csak én küzdök ezzel...:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem Windows alatt a host fájl átírása jött be. Gyorsan megy, viszont pont elég idő visszacsinálni ahhoz, hogy közben az ember visszanyerje az önuralmát.

    VálaszTörlés