2008. május 8.

Személyes kiadásaink követése

Re: Personal finances (intro)@plastik media

Én fogalom nélkül szeretek élni. Azt vettem észre, hogy ha folyton nézegetem a kiadásokat, akkor depressziós leszek. Hátránya a módszernek a "penny wise, pound foolish" effektus, amikor azon töltök kitudjamennyi időt, hogy megspóroljak pár dollárt a kaján, vagy egy könyvön, miközben szemrebbenés nélkül elköltök nagyságrendekkel nagyobb összeget elektronikai cuccra, vagy méginkább utazásra...

Néha rámjön, hogynadeakkormostantólmár nem agyatlanul költünk bele a világba, hanem szépen optimalizálunk mindent. Mikor legutóbb rámjött, a MoneyDance nevű multiplatform (Win, Mac, Linux) szoftvert használtam (korábban Quicken).

Olyan országokban, ahol a költségek nagy részét bankkártyáról/hitelkártyáról költi el az ember, elég jól működnek ezek a programok, nem kell egyenként bepötyögni a kiadásokat, leszívja mindet a banktól és meg is tanulja, hogy melyik a benzinkút, melyik az ebéd, aztán automatice kategorizálja is őket.

A főnököm még ennél is egyszerűbb módszert választ. Van vagy 5 hitelkártyája, amit a különböző kategóriájú kiadásokra használ, pl. alapvető dolgok, számlák, jelzálogtörlesztés, kicsi luxus, nagyonluxus mittomén. Hónap végén aztán szépen látszik, melyik kategóriában költött a legtöbbet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése