2006. augusztus 15.

Miért nem nagyszerű a Wikipédia: 129. rész

Érdekes, hogyha az ember fejest ugrik valamibe, aztán otthagyja, majd végül megint visszamegy teljesen másképp fog viszonyulni a dologhoz. Az utóbbi két hónapban ugyanez megtörtént nálam a World of Warcraftel (néhány hét után dühösen lemondtam, majd később újra előfizettem) és a Wikipédiával (nagyjából 2 hónap nyári szünetet tartottam).

Hallgatom a Wikimania 2006 előadásanyagait, olvasom a magyar WP aktuális vitáit és frusztráló az egész élmény. Egyrészről a Wikipédiában nagyon gyorsan történik minden. A magyar változat nagyjából 1000 új lap jön létre havonta, az angolban pedig több, mint harmincez 300 000 lap jött létre március óta. Ha megjelenik egy nagy publicitást kapó kritika, akkor pár órán belül kijavítják a kritizált lapokat. Ugyanakkor...

Az angol Wikipédiában szánalmas az előrehaladás, olyan fontos kérdésekben, mint a stabil verziók és a validation/fact checking, azaz az adatok ellenőrzése.

A stabil verziók arról szólnának, hogy legyen minden szócikkből egy olyan változat, aminél biztos lehetsz, hogy nem írt bele valaki az utóbbi 3 percben valami ökörséget, amit hiába javítanak ki a következő 10 percben, mikor te olvasod, akkor hülyeség van benne és megszívhatod, ha a Wikipédia szócikkre hagyatkozol. Nagyon régóta beszélnek már erről és szinte semmi kézzelfogható előrehaladás nincsen. Majd most talán készül valami a német Wikipédiában.

Talán még ennél is fontosabb, de a fenti fícsörre építő funkció lenne a szócikkek adatainak ellenőrzése. A konferencián a Worldbook enciklopédia főszerkesztője elmesélte, hogy náluk minden, a szócikkben foglalt állítást illetve adatot legalább két, megbízható forrásból leellenőriznek. (3400 közreműködőjük van, akik felkérésre írnak, vagy írnak újra szócikkeket).

Hosszú, hosszú ideje felvetődött már
, hogy a szoftverbe kéne építeni egyfajta jelölőnyelvet, amivel a mondatrészeket meg lehetne jelölni és forrásokat lehetne hozzárendelni. Ha lennének stabil verziók, akkor ezt nem kéne újra és újra eljátszani, mert Martin Luther King születési helyére elég lenne egyszer megtalálni a 2 vagy több megbízható forrást, azok utána mindig felhasználhatóak lennének a további, megbízható változatokban.

A magyar Wikipédiában pedig szánalmas az, hogy a közösségi normák és a közösségi kultúra nem, vagy alig fejlődik. Ugyanaz a kicsinyes, gyerekes, megsértődős, bosszúállós civakodás megy, mint régen. Külön sajátsága a magyar vitalapoknak a mindenféle korlát nélkül hömpölygő fórumos offtopic. Közel lehetetlen rávenni a szerkesztőket, hogy a vitalapokon ne fejtsék ki magánvéleményüket a cikk tárgyáról, a mai és múltszázadi magyar politikai és médiahelyzetről, a többi szerkesztőről vagy mindenféle másról, ami éppen eszükbe jut.

Miért nem ciki és könyörgöm, mikortól lesz már megbocsáthatatlanul ciki a többi szerkesztő kommunistázása, ávózása, nácizása? A useneten már megtanulták, hogy az veszít, aki először nácizik, mi magyarok mikor jutunk el idáig? 10 év?
Mikortól lesz megérdemelten ciki az ad hominem a vitákban?

Mikortól kezd tényleg cikivé lenni a gyerekes rombolás, bosszúállás, a sértődött demonstratív orrfelhúzás és kivonulás?

Ehh, öregnek érzem magam. Ugyanaz a szarság megy évek óta.

Tudom, hogy előbb utóbb túllép a Wikipédia a problémákon, lesznek stabil verziók, lesz validation, és lesz legalább egy maroknyi szócikk, ahol minden állítást leellenőriztek megbízható forrásokból, a vandálok, trollok, térítők, igehirdetők és ideologisták pedig csak a munkaváltozatot buzerálhatják. Meglesz a szoftverinfrastruktúra, meglesz a munkamenet, meglesz a kultúrális háttér hozzá a közösségben.

A magyar Wikipédiában is eljön majd a pillanat, amikor a drámázós hülyéket, rövid úton elküldik melegebb éghajlatra, de legalábbis gyorsan és megérdemelten nevetségessé válnak és a szerkesztők képesek arra koncentrálni, hogy a vitalapokon a szócikk szövegéről beszéljenek és ne fórumnak használják.

Mikor mindezt látom magam előtt, akkor tudom, hogy én azt a Wikipédiát akarom szerkeszteni. Ehhez a mostanihoz egyre kevesebb türelmem van.

Cory Doctorow Down and Out in the Magic Kingdom című könyvében megvolt a lehetőség a polgároknak, mikor már rohadtul unták a banánt, hogy néhány száz vagy ezer évre eltegyék magukat és egy friss világban ébredjenek. Deadheadingnek hívta ezt. Nekem is ehhez lenne kedvem.

Apdét: Mégvalami, hogy ne 100% negatív legyen a bejegyzés: Wikipédiát szerkeszteni még mindig értelmesebb elfoglaltság, mint fórumozni, World of Warcraft-et játszani vagy tévét nézni (mínusz híradó és dokumentumfilm). Nem jobb viszont, mint könyvet olvasni, vagy szabadidőben hobbiból szoftvert hegeszteni. Blogírásnál valószínűleg jobb, kivéve, ha valaki tényleg értelmes blogot ír, nem olyat, mint az enyém.

3 megjegyzés:

  1. Szia, Gergely!

    Szomorú. Nem a wiki: te vagy szomorú. A wiki: olyan, amilyen. Ez benne a jó is, a rossz is. Ha majd öregedni kezdesz, mint én, nem fogod magadat öregnek érezni, azt remélem. Türelem és irónia, hogy ideidézzek egy fazont, akit (nálunk) már senki sem olvas. Szabad a gazda: Jorge Semprun.

    Üdv (ne búsulkodj ilyen remek srácokkal) OA

    VálaszTörlés
  2. Ezt jól összeszedted kollega! :) A legértelmesebb összefoglaló, amit cska olyan tud megírni, aki objektívvé vált egy hosszabb szünet után...

    NCurse

    VálaszTörlés
  3. Ja, linkellek a blogomból, lásd kivel van dolgod... :))

    NCurse

    VálaszTörlés