2006. augusztus 10.

Read / write politika



Megnéztem Lessig bácsi előadását The Ethics of the Free Culture Movement címmel.
Quicktime, Google videó. Jó előadó, érdemes megnézni.

A mondanivalójának egyik fontos eleme az ún. read / write kultúra, politika stb. Iszonyatosan tömören: a 19 század végén még részvételi demokrácia és részvételi kultúra (pl élő zene) volt a norma, aztán a technológia fejlődésével minden a broadcast politika, kultúra lett szinte egyeduralkodó. A nagy cégek, a nagy pártok központjai mondják meg, mi a menő, meg mi a tuti, nekünk meg az a dolgunk, hogy fogyasszunk elégedetten.

Ehhez képest a 21. században a blogokkal, a netes technológiákkal lehetővé válik, hogy mindenki tevékenyen vegyen részt a kultúra és a politika formálásában, pl. mikor saját videoremixeit, vagy politikai tárgyú bejegyzéseit teszi fel a webre stb.

Ugyebár a Wikipédia a read/write tartalom, meg a free content zászlóshajója, mint ahogy az free software-é a Linux volt annak idején.

Nna. Elindult egy kezdeményezés, egyfajta "politikai párbeszéd wiki" kialakítására.

Angol példák: marijuana, same sex marriage
Magyar példa: művi meddővé tétel

Én nem hiszek abban, hogy ideológiai vagy politikai kérdésekben az emberek meggyőzhetőek. (Kedvenc linkem a témában.) Az agyuk 99%-ban kiszűri úgyis az ellenérveket. Dehát még mindig jobb ilyen struktúráltabb, higgadtabb formában vitázni, mint fórumozni, vagy dühödt blogbejegyzéseket írni. :)

Idealista kezdeményezés, érdekes. Szkeptikus vagyok, de ha beindul, tényleg lehet belőle jó dolog. Ha a pártkatonáknak csak kicsivel nehezebb lenyomni a süketelést az emberek torkán (mert a gec^H^H^H hagyományos médiánál sokkal kegyetlenebbül ízekre szedik online az érveiket, állításaikat) akkor már megérte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése