2006. szeptember 8.

Amerika és az ateizmus

Most volt egy cikk a Newsweekben az ateizmusról. Tanulságos.

9/11 után Jerry "az AIDS Isten büntetése a melegekre" Fallwell és Pat "A melegek okozták a hurrikánt" Robertson teleevangelisták (sp?) szerint Isten azért haragudott meg Amerikára, mert otthont ad a feministáknak, melegeknek és a polgárjogi aktivistáknak. 21. század.

Penny Edgell, a Minnesotai egyetem szociológusának tanulmánya szerint az ateistákat "az amerikai közvélemény nagy része fenyegetésnek érzi az amerikai életformára".
Ide tartozik természetesen az öreg Bush is, aki szerint az ateistákat nem kell sem állampolgárnak, sem hazafinak tekinteni. "This is one nation under God". Teljes idézet.

A Newsweek közvéleménykutatása során feltett kérdésre a megkérdezett amerikaiak 92%-a válaszolta azt, hogy hisz, 6%-a hogy nem hisz Istenben (2% nem tudta megmondani).

37% nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne ateista elnökjelöltre szavazni. Ez az 1999-ben végzett Gallup felmérésnél alacsonyabb, akkor 49% mondta ezt. Szintén 99-es adat, hogy több amerikai választana meg homoszexuálist elnöknek, mint ateistát.

10 megjegyzés:

  1. ilyenkor örülök, hogy nem vagyok amerikai.

    honnan van ez az előítéletük az ateizmus iránt? megmaradt azokból az időkből, amikor a Szovjetunió volt a nagy gonosz ellenség? vagy régebbről?

    VálaszTörlés
  2. Neveltetés, elvakultság, olvasottság-kultúra hiánya. Sosem volt kultúrájuk, mindig mástól vették el vagy lopták. Akik kint éltek barátaim, és leírták az oktatási rendszert (legalábbis a miénkhez képpest), csak hüledeztem...

    VálaszTörlés
  3. Ncurse, ez egy olyan prekoncepcio ami egesz egyszeruen nem huzhato ra Amerikara altalanossagban. Persze van egy rakat korlatolt, onfeju, arrogans es ignorans ember, sok kozuluk fontos kozeleti pozicioban. De vannak sokan akik nem azok. Majd meglatjuk Nyenyec velemenyet is, de a sajat ot evnyi tapasztalatom alapjan ezt az "amerikaiak kulturaja nulla" inszinuaciot ottani barataim neveben el kell utasitsam. Gondolj csak Updike-ra, Hemingway-re, Vonnegut-ra, Arthur Miller-re es a sor meg hosszan folytathato.
    Az oktatasi rendszeruk pedig sok hibaja ellenere megis a legjobb post-gradualis kepzest nyujtja es aki nemcsak ivassal tolti egyetemi eveit, az igen komoly tudassal tavozhat mar a college utan is. (Egy almos pennsylvaniai kisvarosbol szarmazo ismerosom most kezdi a med-schoolt, pedig latin major volt az egyetemen - ettol persze meg sok bioszt is tanult, de eredetiben olvassa Senecat is ...)

    VálaszTörlés
  4. igaz, de gondolom ncurse nem a felsőoktatásra gondolt, a társadalom többségét pedig nem a diplomások alkotják ott sem.

    "As for educational attainment, 27.2% of the population aged 25 and above have earned a bachelor's degree or higher, and 84.6% have graduated high school."

    VálaszTörlés
  5. Az, hogy "sosem volt kultúrájuk" azért elég erős túlzás. Szerintem pont az ő kulturális dominanciájuk a nyomasztó a világban, a gyorséttermektől, a film, szoftver és zeneiparon át az üzleti modellekig, internetig és magáig a nyelvhasználatig.

    Az oktatási rendszer sok szempontból furcsa, de tény, hogy a világ legjobb felsőokatása itt van és ezt tudja az a soktízezer diák is, aki a világ minden tájáról jelentkezik amerikai egyetemekre.

    Az tény viszont, hogy Európához képest nagyon erős antiintellektuális hagyományok vannak az élet több területén, így a politikában is. Erősen leegyszerűsítve: nem szégyen nem értelmiséginek lenni.
    Pl. kinevetik a cseheket, hogy egy költő a köztársasági elnök, míg náluk természetes, hogy egy westernszínész lesz elnök, vagy egy akciószínész kormányzó, egy volt pankrátor pedig szenátor.

    Szerintem írtam már korábban a blogomban arról, hogy míg az európaiak hajlamosak a sznobizmusra, egy amerikai nem fog zavarba jönni és beismerni, hogy nem tudja melyik országban és évszázadban született Haydn vagy hogy egyáltalán ki a fene ő.

    VálaszTörlés
  6. Az előző bejegyzés utolsó bekezdésében elírás: beismerni=beismeri

    VálaszTörlés
  7. szerk, igen köszi. Sajnos azt hiszem nem lehet javítani a kommenteket, csak kitörölni és újraírni.i

    VálaszTörlés
  8. "egy amerikai nem fog zavarba jönni és beismerni, hogy nem tudja melyik országban és évszázadban született Haydn vagy hogy egyáltalán ki a fene ő."

    viszont hogy le bírnak döbbenni, amikor egy európai nem tudja, kicsoda Rosie O'Donnell...

    VálaszTörlés
  9. A kultúra már csak olyan, hogy kapja vagy másolja az ember. Inkább az az érdekes, hogy honnan kapták. Douglas Adams hipotézise szerint a földi civilizáció úgy jött létre, hogy egy fejlett civilizáció kitelepítette ide a maga emberi hulladékát, a biztosítási ügynököket, művészeti igazgatókat és telefonkagyló-pucolókat. (Aztán kipusztította őket egy olyan vírus, ami kizárólag koszosan hagyott telefonkagylókon keresztül terjedt.) Amerika története kicsit hasonló ehhez, azok népesítették be, akik a vallási fundamentalizmusuk miatt Európában nem tudtak beilleszkedni. Ezután még az európainál sokkal mostohább körülmények között kellett kiépíteniük a maguk civilizációját, és az indiánoktól sem igen sajátíthatták el a racionalitás tiszteletének alapjait. (Robert M. Pirsingnek van egy nagyon érdekes fejtegetése A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészetében arről, hogy az amerikai kultúra valahol félúton van az európai és az indián között.) Nyilván más vezéreszménye lesz egy olyan civilizációnak, aminek a lakói párszáz éve még lépésről lépésre hódították el a földet a természettől és az őslakosoktól, miközben Európában teológiáról vitatkoztak, és enciklopédiákat írtak...

    VálaszTörlés
  10. A Wiredben volt nemrég egy cikk az általuk új ateizmusnak nevezett mozgalomról, a szerint éppen hogy most kezdenek megjelenni az amerikai nyilvánosság előtt az öntudatos ateisták. Idézték Dawkinst, aki az ateista mozgalom helyzetét a melegjogi mozgalom pár évtizeddel korábbi helyzetéhez hasonlította, vagyis szerinte a kritikus tömeg megvan, csak a szikra hiányzott eddig.

    VálaszTörlés