2006. október 21.

Film: Hearts and minds, Vietnam, Irak



Hearts and Minds: Oscar-díjas dokumentumfilm a vietnami háborúról. 1974 (az amcsik ekkor már kivonultak, de a polgárháború még tart, Saigon csak 1 év múlva fog elesni).

Nem értettem 2003-ban sem, hogy Amerika hogyan tudja ennyire gyorsan elfelejteni a háborút és a hazugságokat. Azóta rengeteget olvastam a vietnami háborúról és nagyon sok filmet is megnéztem. Számomra a párhuzam annyira kézenfekvő, hogy nem bírom elfogadni, hogy hogyan tudták kizárni a tudatukból, mikor Irakot tervezték illetve később a megszállást implementálták. A tábornokok, a külügyminiszter basszameg (nem a Rice, hanem a Powell), mind ott voltak Vietnamban, végigszopták, 4 elnök hazudott nekik reggel éjjel, este a helyzetről, látták, tudták, hogy mi van -- legalábbis utólag. Eltelik 30 év és huss, mindenki elfelejtette, vagy legalábbis a nagy hazafiságban, zászlólengetésben úgy csinált.

Próbálom megérteni Amerikát mikor irracionálisan viselkedik és a következőre jutottam. Európai embereknek, Magyarországnak meg főleg a háború nem valami távoli dolog, mint valami űrprogram, ami valahol messze, a tengerentúlon történik és olyanok csinálják, akik évekig erre készülnek és ezért fizetik őket. Egy amerikainak a háború azt jelenti, hogy áldozatot vállalnak (elsősorban anyagit), hogy egy távoli, bajbakerült országon segítsenek. A háború egy európai embernek falhoz állítás, szőnyegbombázás, tömeges nemi erőszak, megszálló csapatok, kényszerprostitúció, éhezés, betegségek, nyomorgó menekültek, civilek millióinak halála, amit mindig valami dicsőséges ideológia nevében követnek el, legyen az az Anyaföld védelme / visszaszerzése, az agresszorok / imperialista / kommunista / fasiszta / eretnek / pápista / ellenforradalmi veszély megállítása etc. Magyarországot az összes elnyomó mindig vagy "megvédte", vagy "felszabadította". Papíron a Harmadik Birodalom és a szovjetek is nagyon jól hangzó jelszavakkal tepertek végig rajtunk, meg a többieken. Ha nekünk ilyet bullshitet nyomnak, hogy "felszabadítás", "meg megvédünk benneteket", akkor nem pisiljük össze magunkat azonnal és feltétlenül a gyönyörűségtől.

Az amcsik soha nem éltek át ilyen pusztítást, a legközelebbi, ami van nekik, az a 9/11, ami bocs, de babapiskóta egy világháborúhoz és egy parkolóvá bombázott Európához képest. Náluk nem cseng üresen és hamisan, mikor valami pozitív propaganda ("szabadság!", "demokrácia") szólítják őket háborúba. Elhiszik baszki, hogy elnyomó, emberkínzó rezsimek támogatásával, Abu Ghraibbal, Guantanamo-val, My Lai-i mészárlással, napalmmal, B-52-esekkel és repeszbombákkal a szabadságot és a demokráciát védik meg a kommunizmussal / terrorizmussal.

Jár viszont a respect azért, mert elkészülhetett egy ilyen film, ha nem is közben, de legalább utólag 1974-ben. A sajtószabadság egy nagy okosság lenne itt, ha nem felejtenék el kritizálni a kormányt 3 évre miután kitört egy háború.

Kötelező darab.

ui: Ja és bocs, tegnapi interjúban Bush is bevállalta a párhuzamot a mostani szivattyúház és a Tet-offenzíva (vietnami fordulópont) között. Nem újság az, hogy mennyire rímel Irak Vietnamra, ezt már évekkel ezelőtt is lehetett tudni, hanem, hogy ez az idióta is kénytelen nyilvánosan beismerni. Igaz, kellett hozzá 3 év.

Magyarország meg ehhez a szarsághoz aszisztált és egyedül a MIÉP meg a Munkáspárt szólalt fel ellene. Hát ez a szomorú, de az külön értekezés tárgya lesz majd egyszer, hogy miért veszélyes a kétpártrendszer.

7 megjegyzés:

  1. re 3. bekezdés: kb. 3 éve ezt magyarázom a hülye amerikaiaknak... attól robban még szét az agyam, hogy ők a világháborúban "megvédték Európát" a nácizmustól...

    VálaszTörlés
  2. és ami a félelmetes, hogy ha a mostani rezsim, régóta nem látott módon bukik a választásokon, akkor sem kifejezetten irak miatt, hanem egy köcsög szenátor bánik el velük.
    személyes. köpjetek le, de szerintem kellett az iraki háború, inkább ott basszák szájba magukat, akárki is teszi, mint itt a szomszédomban (legyen az usa vagy európa) crikuszoljanak. mikor jönnek vissza ? szarok a farmra...

    VálaszTörlés
  3. Ez egy gyakori érv, de honnan lehet tudni, hogy amiatt nem volt terrortámadás az USA-ban, mert megszállva tartják Irakot?

    Londonban meg Barcelonában volt terrortámadás, pedig mindkét csapat ott volt Irakban...

    Nekem furán hangzik ez az érv, szerintem a Abu Ghraib meg az iraki megszállás nem csökkenti, hanem növeli az amerikaellenes érzelmeket a muszlim világban, sőt nemcsak ott, ezáltal pedig növeli a terrorizmust.

    9/11 után szimpátiatüntetések voltak Iránban az USA mellett. Hol van az már? Mindenki megutálta őket a faszkodásuk miatt.

    A iraki megszállás a legjobb reklám az iszlám fundiknak.

    VálaszTörlés
  4. ja, hogy ez az ellen nem véd? :)
    Szerintem igen, elég világos: iszlám fundik morcosak, jöttek volna robbantani az államokba, de csak európáig jutnak el. remélhetőleg onnan is kifogják szorítani őket. Itt ez sikerültm két eszközzel, szigorúbb bevándorlás, meg jól lefoglalták őket a saját barlangjukban, saját civil háborúban. Az hogy amerika ellenes hangulat van közelkeleten, eddig is volt, maximum egy két iszlám kormány hatalomra kerül, megbukik (pl. palesztin) aztán minden megy tovább, de nem itt nem robbantanak tobbé és megpörgettük a gazdaságot is egy kicsit. Egyebet nem tudok mondani. De majd egyszer le kell ülni és offlájn jól átbeszléni ezt a témát ...

    VálaszTörlés
  5. Én a következőt gondolom. n db dühös muszlimnak x%-a lesz hajlandó és képes terrorista támadást végrehajtani.

    Ha n-et növeljük, akkor a terrorsták száma is növekedni fog.

    Az európai merényletek végrehajtói nem beszivárogtak, hanem helyben termelték ki őket, állampolgárok voltak.

    A terrorizmus ellen úgy lehet hatékonyan fellépni, ha:
    1. nem dühítünk fel sokmillió muszlimot
    2. a terrositáknak elszedjük a pénzét, befagyasztjuk a bankszámláját
    3. a terrorizmust szponzoráló rezsimeket megmogyorózzuk, ahogy csak tudjuk

    Ha a civil háború az USA szempontjából szarul végződik, akkor a végeredménye egy második Irán és sokszázezer, utcai harcban járatos, harcedzett, fanatizált muszlim lesz, akiknek rengeteg olaja is van.

    Ha nézed a híradókat látszik, hogy a legőrültebb fanatikus fundik erősödnek meg éppen, miközben az amerikai hadsereg tehetetlen, ugyanis otthon nem tolerálják azt a fajta brutalitást és véráldozatot, ami a rendcsináláshoz kéne.

    VálaszTörlés
  6. szerintem a "hómgrón" terrorizmus faszság, de ezzel is kell még riogatni az emberekt, hogy itthon még több pénzt lehesen nyomni a "hómlendszekurittyba" (ami neked meg nekem jó, mert több pénz megy a IT szférába is). Minden muszlimot figyelni kell, mint ahogy teszik is azt, és akkor már az ellen is véd.
    Muszlimok dühösek háború nélkül is, erről szól az életük. Mivel diplomáciával nem lehet binládeneked meg zarkavikat barlangokból kiverni ezért oda kell baszni nekik, hogy letörjék a nyugatig elérő karjaikat. Persze vesztett háború lesz, kivonulás meg hőzöngés, hogy vietnám, megmimegmondtuk előre, de tény az, hogy szétbasztak közöttük, jól megtépázták őket, és ráveztették őket, hogy szépen kussolva egymást is lehet írtani ott helyben, sokat segít a nyugati biztonságon.

    VálaszTörlés
  7. Hát ezt tényleg élőben kell megbeszélni, de néhány észrevétel.

    A riogatás tényleg jó, a terroristákkal meg a buzikkal riogatással nyerik meg a republikánusok folyton a választásokat és öntik szépen a hadiipari konszerneknek a pénzt, amiből szerénységem is lecsippenti egy Tomahawk rakéta árának 4%-át évente. :)

    A darázsfészek szétverése, amiről beszélsz jogos és érthető, pontosan erről szólt volna Afganisztán. (Ahova nem mellesleg pont most szivárog vissza a talibán az USA szövetséges Pakisztánból...)

    Irak pont azt tanítja meg a muszlim fundiknak, hogy nem kell beszarni az USA-tól, le lehet nyomni a világ legerősebb hadseregét is, csak türelem kell hozzá. (Vietnami és afganisztáni veteránok bólogatnak...)

    Hosszútávú megoldás az lenne, hogy kifejlesztik az alternatív üzemanyagokat, a muszlimokat meg széjjelhülyítik konzumkultúrával, Britney CD-kkel meg Baywatchcsal meg Burger Kinggel.
    Egyelőre most a pancserkedéssel megerősítették a megkattant fundikat, akik még vagy 30 évig uszítják a népet Amerika ellen, az tuti. (Nem nehéz azokat uszítani, akiknek a családtagjaikat szétbombázták, vagy Abu Ghraibba küldték...)

    A muszlimok türelmes népség egyébként és nehezen felejtenek, még mindig 1000 éves háborúk nevében ölik egymást meg a hitetleneket. A WTC-t is megpróbálták felrobbantani már 93-ban.
    Ittenvane.

    Aztán 8 év múlva csak sikerült nekik.

    VálaszTörlés