2006. október 25.

"Jól odabasztak" Irakban

FoLib és Zsoltibá kommentjeire reagálnék ezennel, mely szerint Irakban "jól odabasztak" az ellenségnek.

Háát. Ennyi erővel azt is lehet mondani, hogy Vietnamban "jól odabasztak".

Mi lett akkor az eredmény: USA-ellenes hangulat a világban (Európát is beleértve), nemcsak katonai, hanem politikai és morális győzelem is az USA ellenfeleinek. Megrendült, meggyengült morál és politikai, katonai akarat az USA-ban. A hazugságok után a politikából kiábrándult, saját vezetőik iránt bizalmatlan, megosztott, amerikai lakosság, Watergate ésatöbbi. Diplomáciai, morális hitelvesztés.

Szerintem hasonló a szitu most is.

Lekötötték magukat Irakban, nem tudták emiatt végigcsinálni rendesen Afganisztánt, ahol megint szopóágra kerültek, jön vissza a Talibán, nem tudnak hiteles katonai erőt felvonultatni sehol máshol. Irakban a mostani létszám mellett is gond van sorozás nélkül az utánpótlással.

A megszállással tökéletes propagandaanyagot szolgáltatnak az iszlám fundiknak szerte a világban, Abu Ghraibbal, az utcai harcokkal kitermelik a fegyveres ellenállást maguknak, akiknek vallási maszlaggal öntik tele a fejét a pöcsfej fundik és szépen készül a fanatizált többszázezres, harcedzett hadsereg. Hol is láttunk ilyet? Ja igen, Iránban és Afganisztánban, a másik két USA külpol sikertörténetben.

Sunnyogva hazahúzás lesz ebből és egy politikailag, morálisan, diplomáciailag meggyengült, megalázott USA, ami nem jó senkinek, mert lett volna egy csomó meló a világban, amit el kellett volna végezni és most nem lesz hozzá kedv, morális alap, illetve politikai tőke.

Arról nem is beszélve, hogy a demokrácia elterjesztése helyett (emlékezzünk ez csak utólag lett deklarált cél, mikor kiderült, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverek) a megszállás első egy évében nyújtott vállalhatatlan pancserkedéssel kíválóan destabilizálták a világ geopolitikailag egyik legfontosabb régióját. A polgárháborúban most nagyjából annyi, de lehet, hogy lassan több ember hal meg és él terrorban, mint Szaddam legsötétebb éveiben. A végén még annak is örülni lehet majd, ha gyorsan lezajlik a polgárháború és feldarabolják az országot az etnikai vonalak mentén (nem lesz könnyű tekintve, hogy a szunnik alatt nincs olaj) és lesz egy újabb fundi befolyás alatt álló iráni bábország, mert az legalább remélhetőleg stabil. És ez még egy pozitív forgatókönyv szerintem.

"Jól odabasztak." Nem "odabaszás" volt ez, hanem inkább szarba tenyerelés, ami végeredményben többet használt az USA ellenfeleinek, mint Amerikának.

Ne legyen igazam.

9 megjegyzés:

  1. Én a szembeszomszéd. A vonalak meghosszabítása vietnámi vonalzóval elhamarkodott. Hosszas érvelésbe nem bocsájtkozik, kicsinyes, rövidlátó, szinte politika mentes, személyes érdek dominál: ide ne jöjjönek robbantani. Ott sok az áldozat? Valhol jó messze. Itt nincs. Majd valaki nem szereti az államokat az elkövetkező évtizedbe? Szarok a farmra, még útlevelem sincs.

    VálaszTörlés
  2. Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy nem baj, hogy a veled lakó hülye öcséd átment a gettóba verekedni a feka bandákkal, mert bár úgy tűnik beverik az orrát, de legalább odaát van a balhé, nem a ti környéketeken.

    Nem baj, ha 1) idegesek lesznek és 2) felbátorodnak, hátha nem tudják, hol laktok... Plusz az se baj, ha a korábbi haverok nem jönnek, mikor hívod őket, mert szerintük az öcséd egy idióta, aki keresi a bajt és a barátnőjük dobbant, hogyha vele mutatkoznak úgyhogy köszidenemkösz.

    VálaszTörlés
  3. sántít a hasonlat: röviden nem az öcsém !

    VálaszTörlés
  4. Ez a karikatúra kiválóan összefoglalja, hogy mit gondolok erről az egészről:
    http://www.townhall.com/funnies/cartoonist/PaulNowak/2006/09

    VálaszTörlés
  5. Hát, te tudod... Hol találtad? Több ilyen is van?

    VálaszTörlés
  6. FoLib: Régen volt, már nem emlékszem.

    VálaszTörlés
  7. gondolom ez megvan
    http://www.dailykos.com/story/2006/9/8/12363/18901

    VálaszTörlés