2006. október 6.

A szélsőjobb fogalma a magyar Wikipédiában



Ny-Európában a konzervatív pártok elhatárolódnak a szélsőjobboldaltól, mert ha nem tennék szalonképtelenné válnának.

Magyarországon Orbán nem teszi ezt meg, mert szüksége van a szélsőjobbos, MIÉPes/Jobbikos szavazatokra. Persze a szociknak meg a szadesznek ez kapóra jön, lehet összemosni velük, ijesztgetni vele.

A fideszes Wittner "Pénzért fogyasztottak a forradalmárok az MTV székház büféjében" Mária együtt kiáltja ki a "forradalmat" a Kossuth téren a hungarista Ekrem-Kemál-lal, a polgári körök együtt foglalnak hidat Budaházyval, az Árpád sávos zászlók alatt vesszentrianonozóktól Viktor nem határolódik el, együtt demonstrálnak a táltosokkal, akiknek Wittner mellett a Fidesz 2. ember Schmitt "Függetlenpolgármesterjelölt" Pál szónokol már az első napok valamelyikén "magánemberként".

Viktor valamiért azt gondolja, hogyha elhatárolódna ezektől szittyakürtös, nagymagyarországos a seggfejektől, akkor több szavazatot vesztene a szélsőjobbon, mint amennyit a mérsékelt szavazóktól nyerne.

Ez részemről az ő dolga, engem személy szerint nem izgat különösebben.

Viszont mikor ez összekombinálódik a "médiakiegyensúlyozás"-sal, akkor azt vesszük észre, hogy a Fidesz sajtó (HírTV, Heti Válasz, Magyar Nemzet és onnan jobbra) enyhén szólva óvatosan, igazából meg sehogy sem kritizálja a szélsőjobbos faszfejeket, az our son of a bitch elv alapján. (Az, hogy a Fideszt, vagy Orbánt sosem kritizálják nem meglepő, bár gyorsan lerombolja a kiegyensúlyozottság illúzióját.)

Ő dolguk, szintén nem zavar, őket és a fogyasztóikat minősiti, ez egy szabad ország.

Hol kezd azonban zavaró lenni mindez?

A Fidesz sajtótermékeket fogyasztó közönségnek teljesen idegen, sőt meghökkentő lesz, az, mikor máshol szélsőjobbosnak minősítik a szélsőjobbosokat (pölö HVG, index, Origo, MTI, BBC, angol, német Wikipédia etc).

Emiatt, ha valaki azt írja a magyar Wikipédiában, hogy a kuruc.info szélsőjobbos, vagy a karszalafos skinheadekkel egy holokauszttagadó kiszabadítása mellett Árpádsávos zászlók alatt tüntető Lelkiismeret'88 (vezetője Kocsis "Szálasi Ferenc a példaképem" Imre) akkor az egyszerűen meghökken a dolgon.
Hiába idézi majd az MTI-t, vagy az Origo-t, az, hogy a szélsőjobb csak szélsőjobb mindössze egy vélemény lesz, amit a ususal suspectek a szokásos forgatókönyv szerint megpróbálnak elmaszatolni, relativizálni, vagy a jobboldalra nézve kellemetlen információkat eltávolítani.

Európában a nyíltan (vagy burkoltan) zsidózással, holokauszttagadók mellett szimpátiatüntetésekkel automatice beiratkozik valaki a szélsőjobbhoz és a mainstream pártok számára a vele való együttműködés szalonképtelen lesz. Magyarországon ez nincs így, sőt. (Dávid "Ötszázalék" Ibolya érti csak ezt egyelőre a jobboldalon.)

Szintén véletlen, hogy a különböző nyelvű Wikipédiák Csurka Istvánnal foglalkozó cikkei közül jelenleg a magyar az egyetlen amelyben még csak az antiszemitizmusnak vagy a szélsőségességnek még a gyanúja sem merül fel. A magyar valóságban a zsírtáltos csak egy tisztességben megőszült drámaíró.

Látod Röné na ez már kikúrtmód fáraszt. Fáraszt, hogy vitatkozni kell azon, hogy a kuruc.info ("kislányt ütött kokárdáért a zsidó") vagy a Lelkiismeret'88 (szabadságot Ernzt Zündelnek) szélsőjobboldali.

A bölcsebbik énem azt mondja, hogy hagyni kéne a francba az egészet. Tököm kivan megint a Wikipédiával.


A nacionalizmus... és a politikai demagógia újjáéledését, az autoriter nosztalgia és a politikai szélsőségek fölerősödését tapasztaljuk az egész térségben. Ez az új, a szélsőjobb elvakult, demokráciaellenes erői által szított és a megnövekedett szociális feszültségeket kihasználó radikalizmus rendkívül veszélyes. A radikalizmus ma egészen mást jelent, mint tegnap. A tegnap radikalizmusa a demokrácia kiépítéséért és az emberi szabadságjogokért küzdött, a mai radikálisok pedig megpróbálják lerombolni a demokratikus rendszert.

Találd ki ki mondta

4 megjegyzés:

  1. Ilyen a politika. Gondolom George Bush is gerjeszt vitákat az angol wikiben, és más a megitélése az Egyesült Államokban, mint igazából bárhol máshol. (Persze ettől még nem biztos, hogy tisztább képünk van nekünk a dolgokról, lásd a székházfoglalás nemzetközi visszhangját.)

    Szerintem ha zavar, ne foglalkozz vele. Annyi szép jóravaló cikk van még a magyar Wikipédiában. :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Cheryvel, van sok szép más téma :) Mást se látok, csak hülye vég nélküli politikai/ideológiai/filozófiai vitákat. És mint látod, mindenki körömszakadtáig ragaszkodik a saját igazához. Kábé reménytelen…

    Az meg úgy általánosságban siralmas, hogy az emberek mennyire tájékozatlanok, elvakultak, befolyásolhatóak…

    VálaszTörlés
  3. Orbán király nem határolódhatott el a forradalmároktól, mert ha lett volna valami kifejlete a dolognak, hasznot akart volna húzni belőle.

    A vége az lett, hogy megint lejáratta magát. A legröhelyesebb talán az ultimátum volt, visszaszámlálással. :)

    VálaszTörlés
  4. jó írás, nyenyec. 100%-ban egyetértek.

    VálaszTörlés