2007. január 19.

Geni.com: kollaboratív webes családfaépítés


Már régóta gondolkoztam, hogy le kéne ülni a szülőkkel, nagyszülőkkel, összeírni a kiterjedtebb családfát, családtagokat.

Most egy frissen indult webes szolgáltatás, a geni.com adta meg a szükséges lökést.
Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy egy kényelmesebb és privát iwiw családtagoknak, másképpen pedig egy kollaboratívan építhető családfa. Flash alapú, böngészőben megy.

Az ember elkezdi építeni a saját családfáját, megadja az információkat, a születési adatoktól az érdeklődési körig, majd az emailmezőn keresztül meghívhatjuk a családtagjainkat és ők persze tovább építhetik a családfát az ő részükkel. Az adatokat csak a családtagok látják, nem lesznek nyilvánosak.

Megadhatunk mindendéle személyes dolgokat iskoláinktól, korábbi munkahelyünkön át a mindenféle egyébig. Lehet fényképeket feltölteni, keresni, grafikusan, fa struktúrában, vagy listanézetben szerkeszteni, üzengetni. Kezeli nemcsak az elvált szülőket, hanem pl. az egynemű házasságokat is, szóval elég rugalmas.

Még csak nemrég indult a szolgáltatás és pár napja a hirtelen népszerűség miatt még kicsit csikorogtak a szerverek. Most, hogy helyrekalapálták az ékezetes nevek kezelését és megjavult a képfeltöltés, nagyszerű eszköz lett. Az egyetlen panaszom, hogy a felülete angol, és emiatt nehézkesebb picit a magyar rokonoknak használni, de igazából annyira egyszerű és szemléletes, hogy nem hiszem, hogy gondot okoz majd a "father", "wife", "photo" és "email" kifejezések dekódolása.

Nekem nagyon bejön. El is határoztam, hogy a következő adandó alkalommal leülök a szüleimmel és beviszem a teljes ismert családfánkat mindenestül. Ha találkozok unokatesókkal, akkor meg az övéket is. Szintén izgalmas, ha beindul a családunkban a kollaboratív rész és a másod meg harmadunokatesók továbbépítik, még a végén kiderül, hogy valami híresség (pl. viszkisrabló, vagy egy olajsejk) a rokonom. :)

1 megjegyzés:

  1. Kuggyed.
    Persze a csak csaladtagok latjak az 2 fenntartassal van:
    1, Ha nem is hatodik fokon, de elobb-utobb mindenki rokon
    2, csak a casladtagok es a hirdetok lathatjak az adatokat :-)

    VálaszTörlés